30 lat (przed monitorem) minęło...
(22.12.2017, 19:44 UTC)szarik napisał(a): U mnie pierwsza gra to ping-pong... urządzenie podłączało się do telewizora, a za manipulatory służyły na kablu podłączone do 'kompa/konsoli'  sześciany z pokrętłem, za pomocą którego można było sterować paletkami góra-dół... 

...od tamtej pory, czyli mniej więcej 1983-85 - ciężko dokładnie ta datę określić starałem się  zajmować wszystkim co związane z komputerami, ale pierwszy sprzęt dostałem dopiero w 89 bodajże i był to C64 ...   programować zacząłem znacznie wcześniej jakoś w 86-87 nie posiadając komputera...  Biggrin 

Ten ping pong wyglądał mniej więcej tak:

[Obrazek: mo-352545-112f8ce8731ed327e69e22.jpg]

[Obrazek: unitra-gtv-881-352545-27e8344ea5.jpg]

Szarik też to miałem i dziwiłem się,jak to jest, że można  być w telewizorze  Biggrin Biggrin Biggrin ta technika
[Obrazek: hEwp3B1.png] [Obrazek: 57086.png]Qui desiderat pacem praeparet bellum

Odpowiedz
Mój pierwszy komputer to był sharp mz700 który ojciec kupił od sąsiada w 1985 roku. Więc moja przygoda z komputerami trwa nieprzerwanie już 32 lata. Potem było atari 800xl, zx81, c64, amiga 600, a ok. 1994 przesiadłem się na peceta i tak już zostało.
A pierwszy kontakt z grami w ogóle to automat z grą pong który stał w jakimś ośrodku wczasowym ok. 1982 roku.
[Obrazek: 93322.png]
Odpowiedz
Pierwszą grą w jaką grałem był Pac-man, jakoś tak wyszło że do zerówki wtedy ktoś przyniósł na 1 dzien komputer i już wtedy wiedziałem ze to coś dla mnie. potem wiem że zobaczyłem Prince o Persia (też w szkole) ale nie spodobał mi sie zbytnio (dopiero w wieku 30 lat odpaliłem sobie pierwszą część i faktycznie wymiatała)

Pierwszy komp to C64 i chyba pierwszą grą był River Raid (nie jestem pewien co było pierwsze na kasecie ale wiem ze od początku się w to zagrywaliśmy). wszystkie pieniądze z pierwszej komuni na commodore poszly ale warto bylo. No i faktycznie, nie pomyslalem o tym ale to juz 30 lat i nadal jak ogrywam cos poraz pierwszy to czuje podobny dreszcz
Odpowiedz
Ja zacząłem swoją przygodę gdy jako 5 latek dostałem z bratem(5 lat starszy) polską pierwszą "konsolę" Ameprod Unitra GTV 881. A potem poszło z górki: 800 XL, 65XE, C64, Amstrad CPC 464, Amstrad CPC 6128, C128, Amiga 500, Amiga CDTV, Atari 1040ST, Amiga 1200, Amiga 4000 aż przez wszelkie maści PC od 286 po dziś dzień. W międzyczasie konsole NES, SNES, MEGADRIVE, SATURN, DREAMCAST, PS ONE, XBOX, PS2, PS3 no i do dziś czyli PS4 Pro. W tym roku stuknie mi 40 lat, ale dalej się jaram na dobre gry, a Elite grałem na każdej praktycznie platformie na jaką ta gra się pokazała.

Oprócz grania, złapałem za małolata bakcyla na programowanie i tak mi zostało. A czasem się łezka w oku zakręci jak sobie przypomnę żmudne przepisywanie programów z "Bajtka" lub niemieckiego magazynu "C-64'er". Tam nawet proste gry były do wklepania (listingi po 30-40 kartek) Smile To były czasy !!!
[Obrazek: 75287.png]
Odpowiedz

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości