Gra po 2.3.11 działa o wiele wolniej i freezuje
Dzisiejsze temperatury niestety są wrogiem naszych komputerów. Wczoraj wieczorem na TS właśnie poruszyłem ten temat Wink
Odpowiedz
Ja nie zaryzykowałem odpalenia ED na moim sprzęcie w takie temperatury, fakt może to i być wina tego afrykańskiego frontu Smile

Czytając ten wątek jeszcze przypomniało mi się, że swojego czasu, jeżeli się miało neta od orange'a to tamtejsze routery mają ustawione na default IPv6, to też powodowało problemy z grą, wyłączenie IPv6, hula i śmiga.
[Obrazek: p0nJHNW.png] 
Odpowiedz
(01.08.2017, 15:06 UTC)TheKkubas napisał(a): Sprawdziłem temperatury procesora i karty graficznej. 60 stopni jest OK?

60 stopni na procku intela nie jest fajne , możliwe ze masz to tak ustawione ze obniża taktowanie , na grafice nvidi 9xx lub 10xx 60 stopni jest akceptowalne ale nie napisałeś czy używasz jakis GPU Tweakerów z monitorem temp.
Otwórz obudowe w takie temperatury szkoda grzac tak kompa.
Born too late to explore the earth, too soon to explore the stars...
At least I was born in time to do it in VR.

Odpowiedz
Obydwie wartości (CPU i GPU) powinny oscylować w granicach 40st. Ale koniecznie zmierz temperatury  podczas obciążenia, może procesor faktycznie dochodzi do 100st wtedy zbija taktowanie, GPU zrzuca boost więc tak czy owak dojdzie do maksimum power i dopiero potem zrzuci taktowanie (zakładam że masz jakaś kartę NVIDIA)
P.S. HWMonitor - takim programem, http://www.cpuid.com/softwares/hwmonitor.html
pokaże ci także maksymalne temperatury i  czy CPU zrzucił taktowanie
Jeśli masz nierefencyjną kartę typu farelka (czyli całe ciepło idzie z GPU do komputera) to komputer może się w upały ugotować, więc wówczas faktycznie otwarcie obudowy ma sens - ale tak czy owak jeśli to od temperatur to pora pomyśleć nad chłodzeniem. W 1 kolejności włącz ten monitor pograj sprawdź co i jak z taktowaniem i temperaturami i potem się zobaczy czy to na pewno od temeratury, bo jeśli inne gry działały bez problemu to może wcale nie nie w tym rzecz.
Odpowiedz
60 stopni to jest całkiem OK z normalnym wiatrakiem, nie słuchaj fanatyków, którzy pewnie wydali na chłodzenie więcej niż niektórzy na komputer Smile Jak Ci pod obciążeniem przekracza 70 to wtedy zacznij kombinować czy by go nie wyczyścić albo kupić lepszy wiatrak.
40 stopni na procu i grafice pod obciążeniem jest nierealne z typowym chłodzeniem, nie wiem skąd są takie wartości biorą.
Odpowiedz
Thumbs Up 
myślałem że jasno się wyraziłem - w IDLE normalną wartością jest temp. w granicach 40st a 60st jest moim zdaniem zbyt wysoka. Ale należy zmierzyć temperatury pod obciążeniem.
Tak że nie ma co się unosić tylko przeczytać na spokojnie, może się zrobi  jaśniej co autor miał na myśli - przecież 60st na GPU pod mocnym obciążeniem to jest już nierealne z racji tego jak karta graficzna działa, a nawet na CPU moim zdaniem raczej także.
A tak w ogóle to nie wiem poza tym że jest to intel Wink o ani o jakim dokładnie CPU i GPU jest mowa, więc też te temperatury to tylko odnoszę do w miarę nowego sprzętu (7-generacja CPU i GPU 9xx lub 10xx)
Z mojego podwórka mam 4790K @4.5Ghz napięcie 1.23V stałe idle 40st, rendering 76st najcieplejszy rdzeń, gry podobnie, GPU 1080Ti power 100% temp. IDLE 40st. w grach rośnie do około 85-90st potem boost spada bo tak ta karta po prostu ma działać.
Odpowiedz
OK, żeby konstruktywinie postarać się pomóc:

Normalnie zrobiony komp powinien działać z temperaturą na zewnątrz 30 stopni czy nie, więc skoro się przegrzewa i zwalnia to coś jest nie tak i zazwyczaj łatwo coś z tym zrobić.
Potrzeba by było znać jaki proc i jaka grafika, oraz temperatury obu w idle i z obciążeniem.

Czasami to tak banalne jak kiepsko dociśnięta nóżka na wentylatorze proca, ma wtedy 30 stopni więcej, więc w nocy działa a w dzień jak się robi gorąco to już nie, więc zacząłbym od proca Smile
Odpowiedz
Monitoring CPU i GPU to podstawa, będziesz wiedział co i jak się grzeje i co przechodzi w throttling. Dobrze też podejrzeć aktywność dysku, szczególnie jeśli HDD bo ten też się grzeje i lubi powodować przycięcia. W ostatniej kolejności sprawdza się PSU choć to powinno sprawdzać się w pierwszej kolejności bo też się grzeje, w szczególności kiedy jest 40C w cieniu, a to powoduje spadki wydajności i może nawet powodować BSoD a obarczać się będzie za ten stan CPU/GPU/OS.
Na powietrznym chłodzeniu z dobrą pastą CPU/GPU w spoczynku nie powinno przekraczać 40C, na CLU to i poniżej 30C może stać w chłodniejsze dni. Pod obciążeniem trzeba się martwić jeśli CPU przekracza 70C a GPU 90C aczkolwiek normą jest odpowiednio 60C i 80C na chłodzeniu powietrznym. Nie oszczędzać na paście, dobra pasta nawet na kiepskie chłodzenie potrafi przenieść sporo ciepła, polecam Coollaboratory Liquid Ultra (niebieska zatyczka).
...intrygujący jak łechtaczka w miejscu pępka...

[Obrazek: image.php?u=46096&type=sigpic&dateline=1446680040]
Odpowiedz
To był raczej problem temperatury na zewnątrz, jak już pisałem wyżej, ale i tak podam tu wszystko o co poprosił @Baton

Temperatury:

IDLE:
CPU: 40 stopni
GPU: 30 stopni
Dyski: ~30 stopni

OBCIĄŻENIE: (Battlefield 4 max ustawienia graficzne)
CPU: 50 stopni 
GPU: 50 stopni
Dyski: ~30 stopni

Dodam że na dworze jest coś koło 30stu stopni.

Komputer:
CPU: Intel Core i5 3570
GPU: GeForce GTX 650Ti od Gigabyte
Płyta Główna: Asus P8B75-M LX
RAM: 8GB DDR 3 (Pojedyńcza kość)
System: Windows 10 (wcześniej 7 Home Premium)
Obudowa: Zalman Z11 (jeden wiatraczek nie podłączony ze względu na brak miejsca na płycie głównej Tongue )
Odpowiedz
Tu nie masz żadnego problemu, wszystko wygląda jak z podręcznika Smile To jest lekka zagwozdka, trzeba by pomonitorować co się dzieje z temperaturą i napięciem w trakcie jak masz te przywieszki.
Odpowiedz