Liczba postów: 469
Liczba wątków: 7
Do przesmarowania proponuję użyć smaru silikonowego (jest rzadszy od wazeliny i dobrze pokrywa przesmarowaną powierzchnię).
Liczba postów: 3,247
Liczba wątków: 50
12.05.2017, 06:56 UTC
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 12.05.2017, 06:57 UTC przez GutenbergPL.)
Pytanie, co skrzypi - czy zlokalizowane?
Mój HOTAS-X ma prawie dwa lata, kiedyś, jak miał ze dwa/trzy miesiące, też zaczął skrzypieć.
Moje wrodzone lenistwo nie pozwoliło mi się przejmować - skrzypienie samo ustało po tygodniu.
Pobaw się tą gałą od spodu, regulującą sztywność drążka.
Liczba postów: 2,183
Liczba wątków: 59
Reputacja:
212
Platforma:
CMDR: DYoda
12.05.2017, 07:09 UTC
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 12.05.2017, 07:11 UTC przez DYoda.)
Mój co prawda nie skrzypi ale swego czasu jak dawałemprzepusnicę do przodu to mi wykonuje ślizg w lewo (tak jak obrót drążka w lewo) jak przepustnica do tyłu to to samo tylko w prawo.
Kombinowałem z tym pokrętłem na dole, przeinstalowywałem stery nic nie pomagało musiałem stale kontrować i wkurzać się podczas gry - najgorzej było na dolotach do odległych gwiazd w SC nie można było zostawić statku samego na trasie.
Na testerach joyów widać było że z urządzenia szły dwa sygnały zamiast jednego.
I po pewnym czasie samo przeszło, teraz czasami się pojawia ten skręt ale dużo mniejszy niż kiedyś.
Liczba postów: 264
Liczba wątków: 3
Reputacja:
17
Platforma:
CMDR: DYSPoZYToR
Dzięki panowie za rady.
Pokrętło odkręcone na maksa, skrzypi przy bardzo delikatnych ruchach odśrodkowych (5mm) drąga w każdą stronę (przepustnica chodzi jak marzenie, tutaj nie dotyczy).
Wazelinę mam pod ręką ale spytam mojego brackiego może ma ten silikonowy na warsztacie.
Kwestia z dostępem, z której strony odkręcać?
Liczba postów: 3,247
Liczba wątków: 50
(12.05.2017, 13:16 UTC)Dyspozytor napisał(a): Dzięki panowie za rady.
Pokrętło odkręcone na maksa, skrzypi przy bardzo delikatnych ruchach odśrodkowych (5mm) drąga w każdą stronę (przepustnica chodzi jak marzenie, tutaj nie dotyczy).
Wazelinę mam pod ręką ale spytam mojego brackiego może ma ten silikonowy na warsztacie.
Kwestia z dostępem, z której strony odkręcać?
Zobacz na YT, pewnie są filmy z rozbiórki.
Powodzenia.
Liczba postów: 239
Liczba wątków: 2
CMDR: Haueck
Dyspozytor, ja mam rozkręcanie tego joy'a przerobione. Od spodu możesz śmiało odkręcać, nic się nie rozleci. Tam przesmarujesz gdzie będziesz miał dojście do części mechanicznej. Natomiast sam drążek też da się rozkręcić (ale nie wszystko na raz, najpierw skręć dół jak już tam skończysz). Z drążkiem trzeba delikatnie, bo jest tam kilka luźnych plasticzków i sporo kabelków. Najwięcej roboty jest potem przy skręcaniu, trzeba wszystko ładnie poprowadzić tak jak było. Dasz radę, strasznie skomplikowane to nie jest.
Liczba postów: 264
Liczba wątków: 3
Reputacja:
17
Platforma:
CMDR: DYSPoZYToR
No i o to chodziło, dzięki jeszcze raz za podpowiedzi. W drążku puki co nic złego się nie dzieje.
Dziś już za późno ale jutro się tym zajmę.
Aha #RADKO707 pytałem brackiego o ten smar silikonowy i powiedział że ma taki w spraju czy o tym mówiłeś? Jak nie to tylko wazelina techniczna została.
Liczba postów: 451
Liczba wątków: 9
Reputacja:
28
Platforma:
CMDR: Shamoth
Może być i wazelina. Jeden pies bo to i to zbiera z czasem syf. Sylikon w sprayu szybciej "odparuje" i będziesz częściej tryskać. Wazeliny nawalisz raz a potem tylko co jakiś czas palcem czy wykałaczką zbierzesz i umieścisz gdzie trzeba. Jeśli chodzi o smarowanie tworzyw to smar silikonowy np. do uszczelek lub teflonowy ale czysty bez grudek.
...intrygujący jak łechtaczka w miejscu pępka...
![[Obrazek: image.php?u=46096&type=sigpic&dateline=1446680040]](https://forums.frontier.co.uk/image.php?u=46096&type=sigpic&dateline=1446680040)