Liczba postów: 188
Liczba wątków: 7
Hej, od jakiegoś czasu mam problem z odpaleniem windowsa.
Zamiast okna logowania włącza się Bios. W opcjach bootowania priority nie ma dysku z systemem. Muszę za każdym razem wybierać dysk ręcznie przez F8.
Ale powyższe mogę zrobić jak będę miał obraz bo czasami przy odpalaniu w ogóle nie mam obrazu. Wtedy muszę przełączyć kabel hdmi do wyjścia grafiki na płycie głównej i z powrotem do karty graficznej.
Gdzie szukać przyczyny?
Liczba postów: 239
Liczba wątków: 2
CMDR: Haueck
Zablokuj w BIOSie grafikę zintegrowaną (zakładam, że jej i tak nie używasz) i wymień baterię na płycie. Być może BIOS nie trzyma ustawień i dlatego za każdym razem musisz mu wskazywać dysk z systemem.
Płyta ma dopiero rok. Myślisz, że bateria jest słaba?
Liczba postów: 3,247
Liczba wątków: 50
Sprawdź kabel/port SATA na płycie, zamień/przełącz i zobacz czy dalej objaw będzie występował.
Ja przez kabelek miałem takie objawy, że dodatkowe HDD blokowało restart "tuż za biosem". A to nie był dysk systemowy.
Zmieniałem port. Nadal to samo.
Liczba postów: 239
Liczba wątków: 2
CMDR: Haueck
(08.04.2017, 16:33 UTC)visjerr napisał(a): Płyta ma dopiero rok. Myślisz, że bateria jest słaba?
Chciej żeby to była bateria . Przypadek najtańszy i najprostszy do rozwiązania

Zwykła CR3032.
Ja bym od tego zaczął, bo jak rozumiem, objawy nastąpiły nagle, bez przyczyny, zmian konfigu, grzebania w BIOSie itd....
Dokładnie tak jak piszesz.
Liczba postów: 3,091
Liczba wątków: 62
CMDR: Quarion
08.04.2017, 20:54 UTC
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 08.04.2017, 21:11 UTC przez Quarion.)
Jak miałem kiedyś podobne objawy to okazało się, że to dysk z systemem dokonywał już swojego żywota. W ostatniej chwili udało się dane przerzucić na nowy zanim zmarł śmiercią naturalną wykorzystany do granic możliwości (kurczę... jak w obozie

).
Ale Haueck ma rację, sprawdź najpierw 'bateryję'

. To że płyta ma rok nie oznacza że tylko przez tyle ciągnęła z niej siły żywotne.
PS. Data Ci się resetuje w BIOSie?
09.04.2017, 12:15 UTC
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 09.04.2017, 12:16 UTC przez visjerr.)
Już się naprawiło - znalazłem opcję w biosie rapid która się wyłączyła. Na razie jest ok ale cały czas mnie martwi brak obrazu który się pojawiał.
Bardzo dziękuję za pomoc!