[DYSKUSJA] Jaką kartę graficzną kupić?
(14.02.2017, 20:44 UTC)Montrala napisał(a): A ja potrzebuję porady. Przez problemy z moją starą kartą graficzną (Radeon HD 7900 - chyba 7970) wypadłem na dłużej z gry. Poza tym że ona coś wariuje to okazało się że "zabija" zasilacze. Cały mój system jest dość stareńki (ma z 6 lat, ale dycha: i7-2600, 8GB RAM, system na 2x60GB SSD w RAID 0) ale moja sytuacja finansowa nie pozwala mi na zakup nowego komputera lub jakąś większą inwestycję. I tu pojawia się pytanie:

Jaką najtaniej kupić kartę, żeby to miało sens w moim kompie? Żeby była może ciut lepsza od tej co mam i mniej prądu brała. Nie będę używał rodzielczości większej niż 1920x1080 bo na tyle pozwala mój monitor. Nie będzie też kilku monitorów.

Ktoś doradzi?

Jaki budżet?
Osobiście celowałbym w RX 480, GTX 970 lub 1060
...intrygujący jak łechtaczka w miejscu pępka...

[Obrazek: image.php?u=46096&type=sigpic&dateline=1446680040]
Odpowiedz
też bym ci chyba polecił 1060. GF zwyczajowo są mniej prądożerne niż radki.
Odpowiedz
(16.02.2017, 22:51 UTC)Myr0n napisał(a): też bym ci chyba polecił 1060. GF zwyczajowo są mniej prądożerne niż radki.

Ale to jest jedyna ich zaleta i w porównaniu z RX 480 aż tak dużo mniej nie ciągną. 
Z nV jest jeden zasadniczy problem, ich karty są skrojone na tu i teraz. Poza tym szybciej tracą na wartości i dodatkowo nV lubi starsze modele spowolnić nowszymi sterownikami żeby "zachęcić" użytkownika do zakupu nowszego modelu. Także powiedział bym że są jak Fapple, dla ludzi z zasobnym portfelem których stać na wymianę co generację. Dodatkowo 1060 to ślepa uliczka, brak SLI i 3GB, jest wersja 6GB ale RX 480 ma też wersję 8GB. Także poszedł bym w kierunku RX 480 8GB z 8pin zasilaniem np. Gigabyte Gaming G1, w przyszłości można dokupić drugą taką samą do CF, no i kiedy nowe API zaczną być szerzej używane pewnie też zaczną wypadać lepiej na tle 1060...

Odpowiedz
Dziękuję za poradę. Ta RX 480 wygląda interesująco. Miałem w życiu i nV i ATI (i Matroxa). Chyba faktycznie ATI są najżywotniejsze. Złego słowa nie mogę o moim HD7970 powiedzieć - na prawdę długo ciągnie (inna sprawa że jak go kupowałem to nie było lepiej - HD7990 nie było, a nV chwilowo była do tyłu). Cena teraz przekracza moje możliwości, ale może za parę miesięcy dam radę. Bardzo mi się tęskni za polataniem.
Odpowiedz
nie strasz mnie bo mam dokładnie tą samą kartę co ty Smile
Odpowiedz
Przyłączę się do skandujących za Radeonami. Kupowałem w 2012 roku HD6850 i do dziś odpala wiele gier, może nie na wysokich czy średnich ale odpala (np. taki Crysis 3 czy BF 3 chodziły na wysokich).
Żona ma R9 200 i Wiedźminy, Elajty, The Division i wiele innych też na średnich / wysokich odpala, a karta nie jest już pierwszej młodości Smile
Odpowiedz
Te mnie czeka kupno nowego saprzetu i zastanawiam sie nad RX480. Takze czy warto czekac na Ryzena?
Odpowiedz
(18.02.2017, 10:43 UTC)Pienias napisał(a): Te mnie czeka kupno nowego saprzetu i zastanawiam sie nad RX480. Takze czy warto czekac na Ryzena?

Mam ten sam dylemat Smile Jedyna co mnie trzyma przed zakupem teraz to ewentualny spadek cen Polarisów jak wyjdzie Vega, bo tak to pewnie jak każda nowość ceny Vegi będą zaporowe na początku i mało będzie się opłacało zainwestować... no chyba, że będzie to jakaś rewolucja a nie ewolucja.
"Make peace with life, make good of ails, make done all wins and fails, before you follow into shadows the Silver Comet's trail" - Tales From The Frontier

Odpowiedz
Podobno warto czekać na Ryzen'a, pytanie tylko czy odpowiednio go wycenią w stosunku do intel'a.
Ja tam jadę na 7950 i jeszcze z rok dwa pewnie pociągnie, co patch czy update sterów to jednak potrafi skoczyć wydajność. Na początku ED chodziło tak sobie a teraz śmiga aż miło. Swoją drogą bardzo przyjemnie dla kieszeni użytkownika ta seria się starzała, GTX 970 np. szybko poleciał w dół. &950 nadal można opchnąć za 3-4 stówki, dołożyć 6 i kupić RX 480 8GB lub R9 390X, 7970 pójdzie za 5-6 w zależności od producenta/chłodzenia.
Ja i tak polarisa bym nie kupował jak wyjdzie Vega tylko czekał na ruch nV i kupował Vegę po ruchu nV i spadku cen Vegi lub kupował używkę od zawiedzionych wydajnością użytkowników którzy liczyli na 50% przyrost wydajności i nie mają cierpliwości żeby przeczekać 2-3 release sterowników Wink

Odpowiedz
Nie mogłem się doczekać, kupiłem RADEONA RX 480 8GB DDR5 8000Mhz itd. itp, na pokładzie procek Phenom II 9550 .

ELITE idzie w UHD z ustawieniami na MAKSA, aż miło.

To piąte życie mojego kompa i chyba ostatnie, aczkolwiek oby wieczne.

Jak Shamoth słusznie zauważył Ryzen drugiej edycji będzie lepszy, bardziej dopracowany i tańszy , w dodatku VEGAaaaa, warto czekać chyba z dwa lata ?

Polecam każdemu wymienić grafikę, różnica ogromna z RX 480 lata się wyśmienicie Smile
Odpowiedz