Dyskusja o nagłośnieniu.
Hejka

od jakiegoś czasu myślałem o sprzęcie grającym, jednak porządny(jak dla mnie) zestaw amplitiuner + głośniki to wydatek rzędu >5000zł. Dlatego zbieram się, zbieram i zebrać nie mogę. Smile
A może zafundować sobie jakieś dobry zestaw 5.1?
Generalnie, 98% dźwięku będzie i tak przechodzić przez komputer, gry, filmy i muzyka. Normalne użytkowanie, w zespole z:
http://pl.creative.com/p/sound-blaster/s...nd-5-1-pro
http://www.sennheiser.com.pl/sluchawki-d...hd518.html

Pomieszczenie ma18-20m2 - kable położone w ścianach, podobno dobrej jakości(poprzedni lokator to mój kumpel).
To właśnie powierzchnią racjonalizuje "spadek wymagań" - że niby nie warto wydawać >5k przy takim pomieszczeniu itd. Biggrin
Żaden ze mnie meloman, ale chciałbym być zadowolony.

Czy zestaw 5.1, np taki: https://www.logitech.com/pl-pl/product/s...ystem-z906 może spełnić moje wymagania?
Bez napinki, kierunkowych bezpieczników ;Wink  no ale żeby było ładnie i miło.
Nie będę kombinował z zamówieniem i zwrotem, coby ustawić je i posłuchać u mnie - a słuchanie gdzieś indziej, raczej nie odpowie na moje pytanie.
A może coś innego?
Odpowiedz
Spróbuję się streścić Wink
Przy wyborze sprzętu audio trzeba sobie postawić kilka warunków.
Po pierwsze co chcemy osiągnąć.
Czy ma być to sprzęt taki że spadają nam kwiatki z parapetów gdy odpalamy boosta w naszym FDL Wink czy może coś słabszego bo nie potrzeba nam tyle mocy.

Po drugie jakość dźwięku.
Tu nie będę dyskutował bo każdy ma swoje ucho i dla każdego jakość jest inna.

Po trzecie do czego będziemy używali naszego sprzętu.
Może do filmów albo do grania w gry lub do słuchania muzyki.
Wiadome jest to że gdy złożymy sprzęt do słuchania muzyki to nadaje się on już do każdego zastosowania bo to muzyka jest najbardziej wymagająca.

Po czwarte budżet.
Ameryki nie odkryję mówiąc że im więcej wydamy tym lepiej zagra nam sprzęt.
Ale i tu mamy też ogromne pole do popisu bo możemy zakupić sprzęt używany.
Nowy sprzęt audio zakupiony w sklepie po przywiezieniu do domu już traci na wartości od 20 do 50%. A nawet więcej jeśli jest to szmelc, a niestety większość sprzedawanego sprzętu to nie warty swojej ceny szmelc który pogra może do końca gwarancji i pięknie zabłyśnie kończąc swój żywot na śmietniku bo naprawa nie będzie opłacalna.

W swoim życiu miałem kilkanaście a może i więcej... amplitunerów czy to czterokanałowych czy 5.0 a nawet i pełne 5.1.
Tak 5.1 a pełne 5.1 to jest różnica i na tym żerują producenci sprzętu często wprowadzając w błąd kupującego.
W każdym razie większość tych amplitunerów grała bardzo dobrze. Ale zostawiłem sobie jeden tylko jeden Wink
Składając sprzęt grający w systemie 5.1 trzeba wziąć pod uwagę to że same amplitunery 5.1 w porównaniu do swoich odpowiedników stereofonicznych mają dużo mniejszą moc wyjściową. Wszak transformator musi zasilić aż pięć głośników. Tak pięć bo subwoofer w 95% musi posiadać swój wzmacniacz a jego moc nie może być mniejsza niż suma dwóch kanałów naszego amplitunera. Związane to jest z budową ludzkiego ucha i nie przeskoczymy tego tematu. I tu dochodzimy do 5.1 i pełnego 5.1. Otóż pełne 5.1 jest wtedy gdy do naszego amplitunera możemy podpiąć pasywny subwoofer. Większość amplitunerów posiada tylko wyjście (suma wszystkich kanałów) na aktywny subwoofer i w sumie to jest najlepsze rozwiązanie i takowe powinniśmy wykorzystać w naszym systemie.
Satelity muszą przenosić pełne pasmo muszą posiadać głośniki basowe i taki też bas przenosić. Wiadomo że nie zagrają jak subwoofer ale właśnie po to mamy subwoofer by przenosił nam te najniższe częstotliwości.

Teraz gdy już mamy obraz jak to działa możemy przystąpić do zakupów Wink
Zestaw który podałeś jest jak by to powiedzieć ... gówniany Wink
Nie ma co się oszukiwać gotowe zestawy "komputerowe" NIGDY nie zagrają ładnie. Bo jak może zagrać głośnik który ma szerokość membrany 6cm ... i do tego zamontowany w plastikowej obudowie. Zasilany z wzmacniacza na prostym układzie TDA o mocy 5 Watów.

Masz teraz trochę rozpisane co i jak.
Jeśli chcesz pomocy pisz śmiało znajdziemy dobry sprzęt za nieduże pieniądze z którego będziesz zadowolony.
Odpowiedz
Na pewno znajdzie się jakiś malkontent i będzie pisał że z-906 to plastikowe pierdziawkiSmile
Ale ja polecam ten sprzęt o ile masz jakąś sensowną kartę dźwiękową.
Ja miałem to z Asus xonar d2x/xdt i dawało to rade w sumie to żałuje że pozbyłem się tego zestawu.
Odpowiedz
Zestaw audiofilski do gier.... heh.. Miałem 5.1 zestaw creativa. Jeden, drugi... Ostatecznie i tak zostałem przy głośnikach 2.1. W zupełności wystarczą, Pod telewizor też kupiłem creativa 2.1. Ładnie grają.
Odpowiedz
(21.05.2017, 05:51 UTC)GutenbergPL napisał(a): Czy zestaw 5.1, np taki: https://www.logitech.com/pl-pl/product/s...ystem-z906 może spełnić moje wymagania?
Bez napinki, kierunkowych bezpieczników ;Wink  no ale żeby było ładnie i miło.
Albo zwykły albo dobry, ten Logitech to zwykły udający za pomocą kilku zbędnych bajerów dobry zestaw, żeby podbić cenę.
Ja mam zwykły Creative 5.1 od 10 lat i jestem zadowolony, jego dzisiejszym odpowiednikiem jest Inspire T6300, który kosztuje coś koło 300 PLN i tyle moim zdaniem powinieneś zapłacić za tego typu zestaw, a jak chcesz już kupować coś porządnego z osobnymi kabelkami w ścianach itd to trzymaj sie z daleka od takich komputerowych gotowców, bo nawet jak kosztują ponad tysiąc to MZ nie są głośniki o wysokiej jakości dźwięku Smile
Odpowiedz
Baton dobrze mówi dać mu chleba Wink
Odpowiedz
Zorientuj się w ofercie Edifier, podobno całkiem dobre wykonanie i nieźle grają jak na swoją cenę.
W komputerowe zestawy 5.1 nie pakował bym więcej niż 3-4 stówy, tak jak Baton pisał. Chyba że dorwiesz jakiś stary 10-15 letni sprawny zestaw Creative'a wykonany jeszcze w drewnie o ile o płycie mdf można mówić drewno ale na pewno lepiej grają niż współczesne komputerowe głośniki.
Jeśli chodzi o słuchawki to z czystym sumieniem polecam Superlux'y, wydajesz max 2 stówy i kolejny przeskok w jakości dźwięku masz dopiero przy markowych za 6-8 stówek.
Kwestia jakiego grania oczekujesz, bas wiadomo zamknięte, otwarte dla przestrzeni żeby lepiej ogarniać scenę 3d jeśli grasz na słuch, muzyczne czy analityczne/monitory studyjne.
Krótkie zebranie Superlux'ów jakie przerobiłem/odsłuchiwałem:
HD681 EVO MKII - poprawiona wersja starych HD681, pół otwarte, muzyczne
HD668b - półotwarte, analityczne, nie wybaczają kiepskiej jakości toru czy materiałów audio
HD660 - zamknięte, wyważone ale cięższe granie
HD330 - półotwarte lub bardziej otwarte niż zamknięte, wyważone i mimo że wentylowane to basik nie jest słaby ani jakiś tam rozlazły, mój faworyt na którym jadę do dzisiaj Wink
Oczywiście miłym dodatkiem byłby jakiś mały wzmacniacz lampowy/hybrydowy w którym można wymienić opampy żeby dobrać sobie "granie" pod własne ucho. Kiedyś był fajny maluszek Sense G5 ale sporo polaków robi też bardzo dobre wzmaki za sensowną kasę. Wystarczy poszukać na forach elektronicznych czy nawet allegro, podobno bardzo fajny jest Forum od Piotrka... Albo sensowną kartę dźwiękową, minimum Creative Titianium HD ze wzmakiem i wymiennymi opampami.
...intrygujący jak łechtaczka w miejscu pępka...

[Obrazek: image.php?u=46096&type=sigpic&dateline=1446680040]
Odpowiedz
Zdecydowanie nie polecam wszelakich logitechów czy creative'ów lub podobnych wszystkomających plastikowych "sound systemów"!
20m2 spokojnie napędzą ci z ze sporym zapasem dwa monitory (20-30W) studyjne bliskiego odsłuchu (Near Field Monitor) - od lat używam takich od Behringer albo alternatywnie od Yamachy, których używa mój znajomy producent muzyki, a konkretnie modelu 7 z serii HS - gra to bardzo przyzwoicie i referencyjnie, jeśli lubisz bardziej fun brzmienie są dostępne takie zestawy w konfiguracji 2+1. Opcjonalnie jeśli nie posiadasz dobrej karty audio w kompie, to możesz wybrać głośniki z wbudowanym DAC wysokiej rozdzielczości 24bit/192kHz i podać sygnał z płyty opt/coax.

edit: zaintrygował mnie wpis @Shamoth traktujący o zamkniętych tudzież półotwartych głośnikach... zawsze sądziłem, że takie kategorie są zarezerwowane tylko dla słuchawek ale jako fan zamkniętych słuchawek (AKG K500) chętnie bym rozważył zakup równie "zamkniętych" głośników - w zamyśle takich, które tylko ja bym słyszał i nic poza nimi Wink
Odpowiedz
No przecież to pod słuchawkowym OT to jak do głośników Wink Późno pisałem ale jak ktoś jeszcze później czyta to niezłe kwiatki wychodzą Biggrin

Ja tam się tylko zastanawiam kiedy pojawi się ogłoszenie "sprzedam super 5.1 bo sąsiedzi grać nie dają" Wink
...intrygujący jak łechtaczka w miejscu pępka...

[Obrazek: image.php?u=46096&type=sigpic&dateline=1446680040]
Odpowiedz
O kurde faktycznie o Superlux'ach pisaeś Biggrin Pozostaje mi tylko potwierdzić, że to sensownie grające słuchawki za niewygórowaną cenę. Z tego co mi się przypomina to są produkowane w tej samej fabryce co jakaś duża marka (wybaczcie nie pamiętam już jaka) i oparte o dokładnie ten sam przetwornik.
Odpowiedz