[DYSKUSJA] Jaką kartę graficzną kupić?
Teraz mnie namawiajcie na VR Smile Choć widziałem, że pracują na bezprzewodowym, nawet do vive jakiś gadżet już wchodzi, więc może poczekam z rok Smile
Odpowiedz
(02.11.2016, 19:18 UTC)Adix napisał(a): Na początku roku wychodzi 1080 Ti więc na voltę przyjdzie pewnie poczekać do Q3-4 2017.

NIc nie kupować teraz, czekać !
Wlaśnie nowe 1080TI bedą wypakowane 12GB RAM w GP102 GPU !, na szynie 384 bitowej.
Nawet jeśli będą trochę droższe to do tego czasu kasę uskładasz, a i obecne 1080 stanieją. Dzisiaj dużo kart nawet tej samej marki ma problem z grzaniem się pamięci i mostków zasilania o czym aż chuczy w necie. Kończy się to usmarzeniem karty...(Być może skłądane są w różnych fabrykach, lub po prostu kości pamięci wkładają takie, jakie akurat mają na stanie magazynowym)... ale tego nie wiem. Na forach znajdziesz dużo postów o takich przypadkach.
Z drugiej strony czy naprawdę jest potrzebne 1080 ?. W moim przypadku 970SLI = od 240 - do 120fps (srednio jakies 160fps) i 80-90fps na planetach.. pojawia się tutaj pytanie czy w cenie 2K za 970 sli, warto isc teraz w 1080 ktore za pare miesiecy znacząco stanieje?
Do tego czasu to co w obecnych referantach nie zostalo poprawione, usprawnią i wtedy mozna myslec o karcie na kolejne parę latek.

...up to you...
[Obrazek: SDU3JFX.png]
Odpowiedz
@Adix po ile te karty chcesz sprzedać?
Odpowiedz
(11.11.2016, 17:17 UTC)Baton napisał(a): Tak was czytam i czytam i w końcu się skusiłem, no i dostałem kartę, której pudełko jest rozmiarów typowego komputera - LOL
Dishonored 2 mnie w końcu przekonał do zakupu, ale sądzę, że ekstra prędkość się przyda w innych grach też.

[Obrazek: jooUb29.jpg?1]

Mam taki sam śrubokręt Smile
Odpowiedz
Czy można się podpiąć z pytaniem do tematu? ;P

Nie kupuję już, lada dzień, na razie zaczynam się powoli przymierzać... niemniej, myślę ostatnio o 1050 ti, ponieważ nie mam ochoty bawić się w VR, kilka monitorów, a z rozdzielczości 1920x1080 w pełni mnie zadowala.. Czy z myślą o tylko takiej rozdziałce brać ten model (wiem, nie pogram na niej w max ustawieniach, raczej stany średnio-wysokie w opcjach, ale budżet taki a nie inny.. ;P), czy lepiej zacisnąć pasa i dozbierać te dwie-trzy stówy do radeona 470 albo 1060tki, nawet tej 3GB? Czy różnice przy tych modelach są za niskie, i żeby się nie przejmować aż tak? Dodam tylko, że jeśli już, parować będę grafikę z procesorem i5-4460..
"Heavier than a star, no place is too far

Not even space and time can touch this ship of mine"

- Keldian, "F.T.L."

Galnet  "Echo Przestrzeni"
Odpowiedz
(12.11.2016, 17:18 UTC)GROCHU napisał(a): @Adix po ile te karty chcesz sprzedać?

Odpisałem Ci na PW.

@Dr.Kobayashi
No niestety póki co nie ma SLI dla VR. Jak wprowadzą to myślę o następnym Zoteku w 1080.
Pewnie, można czekać na 1080Ti... Zastanawiam się tylko jak będzie wyglądała jego cena... Poza tym, na siłę to i można pogonić o te 300-500PLN taniej obecną 1080 i dołożyć do 1080Ti... Co komu potrzeba. Ja chcę grać już i dlatego kupiłem Zoteca z czego jestem btw. mega zadowolony Smile
[Obrazek: 33911.png]
Odpowiedz
Baton to jak chcesz tą grafe do kompa zmieścić ??
Mogę pożyczyć kątówkę Smile
Tak serio to masz zabawkową obudowę i dlatego tak wyszło fajnie foto Smile

A tak wracając do tematu, na tych grafach ci co mają już "nowe" gracie w UHD czy na VR ??

Albo czy ktoś ma porównanie i może coś rzec o odczuciach UHD na dużym monitorze kontra VR??

Też zmieniać grafę będę więc przydało by się info Smile
Odpowiedz
(13.01.2017, 22:36 UTC)Galactic Trader napisał(a): Baton to jak chcesz tą grafe do kompa zmieścić ??
Mogę pożyczyć kątówkę Smile
Tak serio to masz zabawkową obudowę i dlatego tak wyszło fajnie foto Smile

A tak wracając do tematu, na tych grafach ci co mają już "nowe"  gracie w UHD czy na VR ??

Albo czy ktoś ma porównanie  i może coś rzec o odczuciach  UHD na dużym monitorze kontra VR??

Też zmieniać grafę będę więc przydało by się info Smile

Gramy w VR - ciągle mało mocy , do 4k zupelnie wystarczy w większosci nowych gier ( poza kilkoma wyjatkami) , VR to inna para kaloszy bo wychodzi się z rozdzielczością sporo ponad 4k stosujac supersampling ( w moim przypadku 8K) i inne usprawnienia wizualne.
Born too late to explore the earth, too soon to explore the stars...
At least I was born in time to do it in VR.

Odpowiedz
Ja siedze przy R9 390X na Oculusie, ale jak podbije supersampling (np w "The Climb) na wyzej niz 1.45 to FPS sie krztusi.

Ciagle mysle czy taki XF czy SLI by cos pomogl w takich przypadkach...
Ten, który powstał...
...nigdy nie umarł.
Odpowiedz
A ja potrzebuję porady. Przez problemy z moją starą kartą graficzną (Radeon HD 7900 - chyba 7970) wypadłem na dłużej z gry. Poza tym że ona coś wariuje to okazało się że "zabija" zasilacze. Cały mój system jest dość stareńki (ma z 6 lat, ale dycha: i7-2600, 8GB RAM, system na 2x60GB SSD w RAID 0) ale moja sytuacja finansowa nie pozwala mi na zakup nowego komputera lub jakąś większą inwestycję. I tu pojawia się pytanie:

Jaką najtaniej kupić kartę, żeby to miało sens w moim kompie? Żeby była może ciut lepsza od tej co mam i mniej prądu brała. Nie będę używał rodzielczości większej niż 1920x1080 bo na tyle pozwala mój monitor. Nie będzie też kilku monitorów.

Ktoś doradzi?
Odpowiedz