Liczba postów: 14
Liczba wątków: 0
Reputacja:
2
Platforma:
CMDR: Amberos
21.12.2020, 13:54 UTC
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 21.12.2020, 13:56 UTC przez Amberos.)
(21.12.2020, 13:42 UTC)Torvan napisał(a): (21.12.2020, 12:34 UTC)Amberos napisał(a): Witam Wszystkich,
Comandor Amberos here 
jestem nowy w grze i na forum.
Ponieważ gra rozwaliła mi głowe zamierzam w nią grać. Już jest Hotas i myśe o VR.
Tymczasem mam dwa pytania:
1.
Mam problem w misjach na plantech (horizons), kiedy mam misje w której trzba zgarnąć jakieś pojemniki (carnisters) SRV otwieram cargo scoop i nie mogę ani stargetować carnistra, ani pomimo otwarcia cargo scoopa nie widze w ogóle tej niebieskiej ramki, nie jestem w stanie podjąć carnistra, dojeżdżam, podjeżdża, najeżdżam i nic. Natomiast udaje mi się stargetować carnister i załadować cargoscoopem ze statku, co jest dość trudne, bo obijam się o grunt. Woałbym to zrobić SRV.
Co jest nie tak?
2.
Kupiłem sobie CobreMKIII -statek z dwoma miejscami na załoge, zakontraktowałem na stacji bota załoganta -ma status inactive i nie wiem w jaki sposób go zaktywować i sprawić żeby latał ze mną. (fotel obok mnie jest pusty)
Prośba o podpowiedź, bo mi się pomysły skończyły ;P
Z góry dziękuje
1.
Jeśli grasz na klawiaturze w srv targetujesz prawym przyciskiem myszy, a nie T jak w statku. Możesz to zmienić w ustawieniach, polecam tam trochę pogrzebać.
2.
Żeby "uaktywnić" członka załogi potrzebujesz mieć nie tylko statek, który się do tego nadaje, ale także wyposażenie, z którego ten załogant będzie korzystał. NPC najbardziej się przydaje w Ship Launched Fighterze, niestety Cobra MK III nie ma możliwości zamontowania dla tego myśliwca hangaru. Najtańszym statkiem z możliwością zamontowania takiego hangrau jest o ile się nie mylę Keelback. Natomiast jak już zamontujesz potrzebne wyposażenie, załoganta uaktywnia się w Crew Lounge na stacjach, klikając na niego i ustawiając "set as active"
Dzięki,
1. gram na hotasie i mam target pod przyciskiem, szukalem w controls gry klawiszologii dla SRV ale nie znalazłem, poszukam dokładniej
2.
Czaje, czyli ten drugi fotel na cobrze to pewnie dla opcji multi-crew
Liczba postów: 42
Reputacja:
2
Platforma:
CMDR: Torvan
.png) .png) .png)
(21.12.2020, 13:54 UTC)Amberos napisał(a): (21.12.2020, 13:42 UTC)Torvan napisał(a): 1.
Jeśli grasz na klawiaturze w srv targetujesz prawym przyciskiem myszy, a nie T jak w statku. Możesz to zmienić w ustawieniach, polecam tam trochę pogrzebać.
2.
Żeby "uaktywnić" członka załogi potrzebujesz mieć nie tylko statek, który się do tego nadaje, ale także wyposażenie, z którego ten załogant będzie korzystał. NPC najbardziej się przydaje w Ship Launched Fighterze, niestety Cobra MK III nie ma możliwości zamontowania dla tego myśliwca hangaru. Najtańszym statkiem z możliwością zamontowania takiego hangrau jest o ile się nie mylę Keelback. Natomiast jak już zamontujesz potrzebne wyposażenie, załoganta uaktywnia się w Crew Lounge na stacjach, klikając na niego i ustawiając "set as active"
Dzięki,
1. gram na hotasie i mam target pod przyciskiem, szukalem w controls gry klawiszologii dla SRV ale nie znalazłem, poszukam dokładniej
2.
Czaje, czyli ten drugi fotel na cobrze to pewnie dla opcji multi-crew
Jak tak to sprawdź w ustawieniach, wchodzisz Options -> Controls i tam masz kategorię "Driving targeting", tam możesz przypisać klawisz odpowiedni do celowania w srv
Podobno mnie ktoś kiedyś widział
21.12.2020, 14:30 UTC
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 21.12.2020, 16:35 UTC przez Pajk.)
.....
21.12.2020, 14:43 UTC
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 21.12.2020, 14:43 UTC przez Scarlet Yuri.)
@Mariompl I publiczny wątek uważasz jest odpowiedni na to pytanie?
Mariompl napisał(a):Mnie ciekawi jedno.
Jestem w husari od początku roku, trochę porobionych tych misji bylo.
Zrodziła się myśl, może usprawnieni, może nie, otóż pobieramy misje z BGSa i widzę że większość jest włączona z TIMEem na 24h? czy nie można by było ustawić na 36h lub 48 h ? Dla was pewnie też byłoby łatwiej. Czy ten czas/ puntkacja jest na celu motywacji nas graczy wokól "dbania" o Imperium TWHE. Z drugiej strony punktacja na tą chwilę nam mrówkom nic nie daje.
Napewno Wy - dowódcy, doświadczeni zauważyliście ile graczy oddaje w całości zrobione, jaki to ma wpływ na system - więc można by było zrobić pewne ograniczenia.
Liczba postów: 2,603
Liczba wątków: 28
Reputacja:
186
Platforma:
CMDR: MAGNUM354
.png) .png) .png)
21.12.2020, 16:20 UTC
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 21.12.2020, 16:21 UTC przez MAGNUM354.)
Amberos - jeszcze się nie spotkaem żeby nie dało się canistra załadować na srv - spróbuj moze najpierw na spokojnie pojeździć po planecie i namierzać skałki zapomocą sonaru który masz w kabinie . Im krótsza a w zasdzie im węższa kreska sygnału tym bliżej jesteś skałki ( są rózne skałki i typy sygnału ) Podjeżdszasz, musisz namierzyć skałkę i ją zalockować ( domyślnie ten sam klawisz co na statku był u mnie ) strzelasz i ze skałki wypadaja rózne fragmenty .
Kazdy z nich treżmusisz 'zalockować" otworzyć cargo ( znowu ten sam klawisz co na statku ) i najechać na fragment i go pobrać.
I teraz tak - jesli namierzysz skałkę i pojedyncze jej fragmenty, to bedzie wiadomo ze z tamtymi pojemnikami coś nie tak może sa zabugowane. Jak nie pyknie to musisz sobie skonfigurować klawiszologię w sterowaniu srv.
Polecam ustawić sobie klawisze takie same jak na statku, panele 1234, mapa systemu, galaktyki, cargo, namierzanie , zwiekszanie i zmniejszanie zasiegu radaru itd Nie bnedziesz miał problemu z obsługą.
I teraz kilka uwag:
Jak odjedziesz od statku za daleko to go nie znajdziesz on z automatu startuje na orbitę, zamiast go szukać to go po prostu przywołaj przez menu 3.
te fragmenty z rozbitych skałek trafiają nie do inventory tylko do materials które potem inżymierowie wykorzystują , wiec się nie zdziw ze nic w ładowni nie zobaczysz.
jedyne co ci zapełni ładownię w srv to właśnie canistry - pamiętaj że srv ma tylko miejsce na dwie tony - potem musisz wrócić na statek i przełożyć ładunek.
przełożyc ładunek mozesz stając pod statkiem, nie trzeba wracać na pokład.
w srv nie ma żadnej niebieskiej ramki - namierzasz cel i najeżdzasz na niego.
Liczba postów: 7
Reputacja:
0
Platforma:
CMDR: Mariompl
(21.12.2020, 14:43 UTC)Scarlet Yuri napisał(a): @Mariompl I publiczny wątek uważasz jest odpowiedni na to pytanie?
Mariompl napisał(a):Mnie ciekawi jedno.
Jestem w husari od początku roku, trochę porobionych tych misji bylo.
Zrodziła się myśl, może usprawnieni, może nie, otóż pobieramy misje z BGSa i widzę że większość jest włączona z TIMEem na 24h? czy nie można by było ustawić na 36h lub 48 h ? Dla was pewnie też byłoby łatwiej. Czy ten czas/ puntkacja jest na celu motywacji nas graczy wokól "dbania" o Imperium TWHE. Z drugiej strony punktacja na tą chwilę nam mrówkom nic nie daje.
Napewno Wy - dowódcy, doświadczeni zauważyliście ile graczy oddaje w całości zrobione, jaki to ma wpływ na system - więc można by było zrobić pewne ograniczenia.
cos takiego jak forum - dla mnie jest archaiczne, bardziej discord przemawia, nawet nie wiedziałem ze ten kanał jest publiczny, ja też aż tak zaangażowany w wnętrze husarii nie jestem - brak czasu, co nie znaczy ze nie znam sie na bgs i co to sa czerwone systemy i ze jest punktacja zaangazowania
wychodze z zalozenia "fajnie jest wam pomóc"
w takim razie szybko kasuj
Liczba postów: 3
Reputacja:
2
Platforma:
CMDR: Asprzestworzy77
21.12.2020, 21:02 UTC
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 21.12.2020, 21:17 UTC przez Asprzestworzy77.)
Witam. Zdaję sobie sprawę, że temat był poruszany kwadrylion razy ale kto pyta.. ? utwierdzcie mnie proszę w moich myślach, jestem w systemie Federacji Sothis, chcę usprawnić moduły w pythonie na A, wszystkie, jak rozumiem to według https://eddb.io/ i ustaleń coriolis.io dla tego statku mogę po raz pierwszy odwiedzić SOL, tam nabyć wszystko bez utraty permitu Federacji. Bo jak rozumiem jedno dokowanie na stacji typu Independent i chcąc powrócić na np. Brunel hub na Ceos już nie zadokuje na nim nigdy więcej. Czy może coś się zmieniło jeśli chodzi o te permity, zależy mi na razie na utrzymaniu dostępu do Ceos i Sothis. Dzięki za odp.
(21.12.2020, 21:02 UTC)Asprzestworzy77 napisał(a): Witam. Zdaję sobie sprawę, że temat był poruszany kwadrylion razy ale kto pyta.. ? utwierdzcie mnie proszę w moich myślach, jestem w systemie Federacji Sothis, chcę usprawnić moduły w pythonie na A, wszystkie, jak rozumiem to według https://eddb.io/ i ustaleń coriolis.io dla tego statku mogę po raz pierwszy odwiedzić SOL, tam nabyć wszystko bez utraty permitu Federacji. Bo jak rozumiem jedno dokowanie na stacji typu Independent i chcąc powrócić na np. Brunel hub na Ceos już nie zadokuje na nim nigdy więcej. Czy może coś się zmieniło jeśli chodzi o te permity, zależy mi na razie na utrzymaniu dostępu do Ceos i Sothis. Dzięki za odp.
Jak dostaniesz permit do jakiegoś systemu to już go nie tracisz. Jedynymi systemami na które tracisz permit to są te początkowe które służą do treningu.
Nie mam możliwości utraty permitu do raz zdobytego systemu...
Liczba postów: 14
Reputacja:
2
Platforma:
CMDR: Amberos
Ok, już ogarnąłem temat. Tak jak napisał Torvan-pogrzebałem w ustawieniach klawiszologii. NIe podejrzewałem, że do SRV są inne przyciski niż do statku, po za tym szukałem zakładki "SRV", której nie ma.
Dzięki Wszystkim za pomoc.
Liczba postów: 6
Reputacja:
0
Platforma:
CMDR: Eriko Kanciano
o7!
Mam pytanie w sprawie systemów zamkniętych. Robiłem sobie dzisiaj zadania z SO w tymże systemie i podczas brania misji transportowych zacząłem się zastanawiać czy mogę "dopchać" sobie ładownie towarami zakupionymi w systemie zamkniętym, żeby potem sprzedać je w systemie otwartym bądź poza terytorium TWH. Czy zakaz handlu w czerwonych systemach obowiązuje w dwie strony? Czy tylko odnosi się do sprzedaży dóbr?
|