Kto pyta, nie błądzi - wątek z pytaniami i odpowiedziami na temat Elite
(03.12.2020, 16:14 UTC)TADEK+OO7 napisał(a): Siemanko poszukuje hotspota na Osmium . Moze ktoś wie ,albo jak znajdować spoty ,latam po systemach i nie mogę znaleźć możne jest jakiś sposób .Z góry dzięki Smile  za pomoc.

Zajrzyj na strone edsm albo inara(masz zainstalowany detail surface scaner?)
Lepiej mieć zero informacji, niż być zdezinformowanym, bo oznacza to informację ujemną, mniejszą od zera.

Stanisław Lem, Opowieści o pilocie Pirxie

Odpowiedz
(03.12.2020, 16:14 UTC)TADEK+OO7 napisał(a): Siemanko poszukuje hotspota na Osmium . Moze ktoś wie ,albo jak znajdować spoty ,latam po systemach i nie mogę znaleźć możne jest jakiś sposób .Z góry dzięki Smile  za pomoc.

Discord IMU:
https://discord.gg/fyGrYam
Kanał: #rock-finder-bot-spam
Komenda: $help
I wyświetli Ci opcje poszukiwania hotspotów lub Overlapów
[Obrazek: 196481.jpg]
Odpowiedz
akurat osmium to wszedzie jest, podleć do pierścienia, zeskanuj, wybierz spot i kop
Odpowiedz
Witam , jestem nowy i mam 25% paliwa i rok do celu temperaturę 59-60 stopni a skoku nie mogę zrobić. Pomocy wyświetla się align with escape vector
Odpowiedz
@Plebix 007 Przejść tutoriale i nauczyć się podstaw gry, to będzie najlepsze na początek
[Obrazek: 84385.jpg?1742401934]
Odpowiedz
(06.12.2020, 16:36 UTC)Plebix 007 napisał(a): Witam , jestem nowy i mam 25% paliwa i rok do celu temperaturę 59-60 stopni a skoku nie mogę zrobić. Pomocy wyświetla się align with escape vector

Prawdopodobnie awaryjnie wyrzuciło Cię z super cruise przed gwiazdą. 
Jeśli nie masz osobnego klawisza do uruchamiania supercruise to zaznacz dowolny cel w systemie gdzie obecnie jesteś, włącz napęd i kieruj się na wektor ucieczki. https://www.youtube.com/watch?v=mXHiAkZhPkY
Odpowiedz
Skoro wyświetla się "align with escape vector" znaczy, że wpadłeś w strefę wykluczenia, masz uruchomiony supermarsz, lecz musisz ustawić "nos" statku na wprost wektora ucieczki. Z lewej strony głównego skanera zaraz za wskaźnikiem temperatury jest takie śmieszne kółko z krzyżykiem, w którym "biega" inne, małe białe kółeczko. Tak manewruj by to małe kółko znalazło się w centrum tego większego a przed Twymi oczkami ukaże się magiczny "wektor ucieczki" w kolorze niebieskim Wink
Jednakże małe kółko musi być wypełnione. Jeśli będzie puste w środku znaczy, że jesteś tyłem do celu.
[Obrazek: 244031.jpg]

Odpowiedz
Ja z reguły jak mi się zdarzy wpaść w EZ, czyli polecę za blisko gwiazdy/planety bez możliwości ladowania to robię tak.
1. zaznaczam winną gwiazdę/planetę
2. kierując już wspomnianym radarem po lewej stronie (kółeczko z tancujaca kropka w srodku) ustawiam się tak aby gwiazda/planeta była idealnie za mną (kropka jest pusta w srodku). Tak manualnie ustawiamy się na vector ucieczki.
3. Włączam supercruise i zachowuje zimną krew. Nie wskazane jest używanie boosta, a jeśli temperatura przekracza 100% polecam użyć heatsinka jeśli jest na wyposażeniu.

I tyle, jesteś wolny.
Trochę inny scenariusz ma miejsce jeśli Cię wywali w neutronówce lub białym karle Wink
[Obrazek: 196481.jpg]
Odpowiedz
Dzięki wszystkim za rady, musiałem oddalić się od gwiazdy. Pozdrawiam
Odpowiedz
No, w białym karle trochę inny scenariusz, głównie "eject".
Odpowiedz