Koszty życia w UK - Londyn.
Przeszedłem rozmowę techniczną i w przyszłym tygodniu będę rozmawiał o kasie z HRem.

Teraz pytanie co to dobra pensja w Londynie (na rękę dla programisty C++, OpenGL, sterowniki, Vulkan), jaka kwota jest realistyczna:
- 4k funtów?
- 5k funtów?
- 6k funtów?
Odpowiedz
(06.02.2020, 15:46 UTC)Xeonary napisał(a): Przeszedłem rozmowę techniczną i w przyszłym tygodniu będę rozmawiał o kasie z HRem.

Teraz pytanie co to dobra pensja w Londynie (na rękę dla programisty C++, OpenGL, sterowniki, Vulkan), jaka kwota jest realistyczna:
- 4k funtów?
- 5k funtów?
- 6k funtów?

50-75k rocznie przed odjeciem podatku jesli jestes dobry.

Mieszkania na Paddington to od 1600 do 3k miesiecznie, a to tylko czubek góry lodowej bo musisz doliczyć media, council tax, service charge (czesto nie doliczany do wynajmu), transport (najdrozszy na swiecie) i zycie (pewnie tez najdrozsze). Dodam jeszcze, ze jak chces wypic piwko w pubie to nie zdziw sie na ceny pokroju £5,5 za pinte, £9 za pojedynczego JD z colą czy £15 za najtańszą butelkę wina.

Zycie jest fajne, duzo mozliwosci, ale jak to finansowo przeliczysz...
[Obrazek: MB0ujCf.png]

ROTMISTRZ THE WINGED HUSSARS
Odpowiedz
Można też pracować w "stolycy", a mieszkać poza nią. Osobiście znam ludków którzy za sprzedaną kawalerkę w Londynie, kupili 3 bedroom house z ogrodem w pobliżu Coventry.
Teraz dymają do pracy codziennie pociągiem, jakieś 1,5 h w jedną stronę. Sami twierdzą że większej różnicy w czasie dojazdu do pracy nie widzą,  bo przedtem stali te 1,5 h w korkach, próbując przejechać przez Londyn.
Za to koszty życia co najmniej o połowę niższe, taką chałupę jak Oni mają można wynająć w okolicach 1k£/miesiąc + media i Council Tax. Jak się weźmie kredycik hipoteczny, to będą to okolice £600 raty + media i Tax. 
A piwko u mnie, w najbardziej "posh" pubach nie przekracza £3.5 za pintę
Tak że można i w ten sposób  Wink
[Obrazek: E5QT3y3.png]

Odpowiedz
(06.02.2020, 15:46 UTC)Xeonary napisał(a): Przeszedłem rozmowę techniczną i w przyszłym tygodniu będę rozmawiał o kasie z HRem.

- 4k funtów?
- 5k funtów?
- 6k funtów?

Z kosztami życia nie pomogę, ale:
Jeżeli chodzi o zarobki to polecam stronkę: https://www.glassdoor.com/Salaries/londo...KO7,18.htm (jeżeli link odsyła do logowania to wystarczy wygooglować glassdoor, stanowisko, miejsce i działa) która dosyć dobrze pokazuje widełki zarobków. No i jeżeli chodzi o pracę dla zachodnich firm, to trzeba się przestawić z "naszego" podawania miesięcznego na roczne, żeby się potem nie przejechać, jak będzie trzeba szybko podać kwotę Smile
"Każda frakcja ma takiego Fenyla, na jakiego zasłużyła" - CMDR Goliat
Odpowiedz
(07.02.2020, 14:08 UTC)-PAQ- napisał(a): Można też pracować w "stolycy", a mieszkać poza nią. Osobiście znam ludków którzy za sprzedaną kawalerkę w Londynie, kupili 3 bedroom house z ogrodem w pobliżu Coventry.
Teraz dymają do pracy codziennie pociągiem, jakieś 1,5 h w jedną stronę. Sami twierdzą że większej różnicy w czasie dojazdu do pracy nie widzą,  bo przedtem stali te 1,5 h w korkach, próbując przejechać przez Londyn.
Za to koszty życia co najmniej o połowę niższe, taką chałupę jak Oni mają można wynająć w okolicach 1k£/miesiąc + media i Council Tax. Jak się weźmie kredycik hipoteczny, to będą to okolice £600 raty + media i Tax. 
A piwko u mnie, w najbardziej "posh" pubach nie przekracza £3.5 za pintę
Tak że można i w ten sposób  Wink

Można choć każdy wie jak słabo działa komunikacja w trakcie deszczów, sztormów czy broń Boże śniegu. No i koszt biletów i czas tracony na dojazdach. Sam wyprowadziłem się poza Londyn do Surrey (tak, drogiego niestety Surrey), ale to ze względu na to, że do pracy mam 30 minut rowerem/45 minut samochodem. Moja druga połowa jednak z racji projektów w pracy podróżuje pociągami/metrem do centralnego Londynu/Milton Keynes/Leicester/Brighton i spędza na dojazdach od 1 do 3 godzin dziennie. Nie każdy jednak preferuje takie życie, więc to nie dla każdego.

Paddington jednak ma fajne połączenia pociągów z „zachodem poza Londynem” i często znajdzie się kilkoro znajomych którzy mieszkają nieco dalej jak np w Maidenhead itp

Odpowiedz
Co do lokalizacji, okazało się jednak, że będzie to przy Kings Cross ;P.

Wychodzi na to, że bycie programistą jest o wiele bardziej opłacalne w Polsce niż w UK (a przynajmniej w Londynie) Sad
Odpowiedz
Witamy w najdroższym mieście w Europie :>

Odpowiedz
Zacząłem się zastanawiać nad Edgware, dobry dojazd do Kings Cross i ceny całkiem znośnie Tongue
https://www.rightmove.co.uk/property-to-...49863.html

Taki prawie Londyn XD
Odpowiedz