HP Reverb
Oczywiście, VR to temat dający bardzo szerokie pole do subiektywnej oceny, każdy ma inaczej skontruowaną twarz i może inaczej oczuwać komfort headsetu.
Wystarczy że nawet świetny headset będzie kogoś uwierał gdzieś i czar może prystnąć, dla takiej osoby będzie średni.
[Obrazek: Pic0g16.jpg]
Odpowiedz
Właśnie. Dlatego fajnie, że udało Ci się wybrać zestaw najlepiej dopasowany do twoich potrzeb. Osobiście chyba jednak zdecyduję się na Valve Index - w porównaniu do Rift-a CV1 będzie to i tak ogromny progres a biorąc pod uwagę wszystkie aspekty wpływające na poziom doświadczeń płynących z VR, w mojej opinii wydaje się produktem bardziej przemyślanym nawet pomimo dużo niższego PPI (~600 vs ~1060). Nie twierdzę jednak, że jest to produkt lepszy a jedynie podejrzewam, że będzie bardziej odpowiadał moim wymaganiom jak chociażby mechaniczna regulacja optyki w 2 płaszczyznach czego brakuje mi w Rifcie czy tracking najwyższej jakości bo "inside-out" jakoś mnie nie przekonuje. Mam nadzieję, że każdy będzie w stanie podjąć samodzielną decyzję ale do tego najpierw trzeba sprecyzować własne wymagania. Jedno jest pewne, jeśli chodzi o czystość i ogólną jakość obrazu w centrum FOV to póki co Reverb nie ma sobie równych w podobnym segmencie cenowym, owszem zdarzają się pewne problemy wynikające z ograniczeń technologicznych jednak konkurencja też nie jest ich pozbawiona.
Odpowiedz
Jeżeli masz IPD w okolicy 63, bierz reverba, jeżeli masz przy 67, to porównaj koniecznie oba. Index nie ma tej rozdzielczości, to cały czas 1gen.

Eventuanlie, czekaj na Pimax 8KX, bo to będzie lepsze niż Reverb w kwestii fov, a rozdzielczosci to samo.
Pimax 8KX bęzdie miał pełne 4K na jedno oko i fov 200.

Na horyzoncie jeszcze jest Acer, taki jak reverb ale z mechaniczną regulacją fov, to może być też ciekawe, po prostu w 1gen bym się nie pchał po tym jak zobaczyłem jak może być.
Odpowiedz
Tak, zdaję sobie sprawę, że to nie jest gen 2, część ocenia go na coś w rodzaju gen 1.5 i w zasadzie nie mam problemu z tym aby za rok wymienić go na coś lepszego. IPD mam około 59mm. W kwestii wysokich rozdzielczości niestety trochę blokuje mnie PC, Rifta obsługuje stare poczciwe i5-4670k z GTX 1060 6gb, owszem wymiana GPU to nie problem, mam w planie rtx 2070, gorzej z CPU, ponieważ w swoje MoBo mogę wsadzić maksymalnie i7-4790k, które w sumie już zamówiłem bo i tak przyda się również do innych celów. Najlepiej byłoby wsadzić rtx-a, zamówić Reverba oraz Indexa i dopiero wtedy zdecydować co lepiej odpowiada moim preferencjom.
Odpowiedz
59 to dolna granica, ludzie mają problemy z górną, ale i tak bym przymierzył.

Reverba też Ci wszystko obsłuży, bardziej niż Indexa, bo nie będziesz musiał supersamplingiem dojeżdżać, a zawsze możesz zmniejszyć rozdzielczość, nie musisz renderować nawet do natywnej.
Odpowiedz
Update, dorzuciłem 3 zdjęcia 'przez soczewke' do 1 postu.
Odpowiedz
Jesteś pewien, że to z gogli? Ja takich zdjęć z 60' 4k tv nie mogę zrobić.
A na serio to jakość naprawdę powala. Ciekawe czy na "czorny piątek" będą w przystępnej dla mnie cenie (jak nie ten, to może w następny... ).
[Obrazek: 102165.png]
Odpowiedz
Tak, jestem pewien, sam je przeciez robilem Biggrin
Odpowiedz
to jeszcze pytanko odnośnie HP Reverb i jego sprzętowej obsługi...

Mój Reverb idzie idzie ale jeszcze nie doszedł , ale jakiś miesiąc-dwa po nim, przyjdzie nowa karta graficzna.
Do tej pory, jako cel miałem rodzinkę 1080Ti , teraz jakoś zastanawiam się nad "szczepem" RTX 2070/2070Super.

Tylko że dla mnie , oznaczenia kart to cały czas "zagadkowe cyferki", nie jestem w stanie prześledzić ich możliwości porównań itp.
i mam takie wątpliwości :

1. czy 2070 jest porównywalna do 1080Ti ? ( a może będzie lepsza pod Reverb'a ? )
2. czy procesor i5-7400 czasem nie stanie się wąskim gardłem ?
[Obrazek: 134513.png]

[Obrazek: 134513.jpg]
Odpowiedz
1080ti jest podobna, minimalnie szybsza, od 2080.

i5 da rade.
Odpowiedz