Liczba postów: 131
Liczba wątków: 2
Reputacja:
15
Platforma:
CMDR: Tryumfator
Oj, wiem, zaprzeczyłem sam sobie... Chodziło mi o to, że Elitka nie jest wybitnie wymagającą grą, więc nadaje się do swoistego porównania. Raczej w ED na nim nie będę grał, chociaż może na minimalnych... Generalnie będzie mi potrzebny w podróży do robienia rzeczy, że tak powiem, służbowych, takich jak edycja filmów, edycja zdjęć, otwieranie wielu kart w Chromie i jednoczesne robienie wyżej wymienionych w połączeniu z pisaniem w Wordzie. Budżetem wolałbym nie przekroczyć 2800zł. Zdaję sobie sprawę, że to znacznie ogranicza pole manewru, ale na prawdę - gdybym nie musiał, nie kupowałbym laptopa, a tym bardziej w takim pośpiechu, bez przygotowania budżetu. Będę wdzięczny za każdą radę.
06.02.2019, 12:27 UTC
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 07.02.2019, 11:18 UTC przez ShiMan.)
(04.02.2019, 20:31 UTC)Tryumfator napisał(a): Oj, wiem, zaprzeczyłem sam sobie... Chodziło mi o to, że Elitka nie jest wybitnie wymagającą grą, więc nadaje się do swoistego porównania. Raczej w ED na nim nie będę grał, chociaż może na minimalnych... Generalnie będzie mi potrzebny w podróży do robienia rzeczy, że tak powiem, służbowych, takich jak edycja filmów, edycja zdjęć, otwieranie wielu kart w Chromie i jednoczesne robienie wyżej wymienionych w połączeniu z pisaniem w Wordzie. Budżetem wolałbym nie przekroczyć 2800zł. Zdaję sobie sprawę, że to znacznie ogranicza pole manewru, ale na prawdę - gdybym nie musiał, nie kupowałbym laptopa, a tym bardziej w takim pośpiechu, bez przygotowania budżetu. Będę wdzięczny za każdą radę.
Proszę bardzo.
Tak, wiem że to 17 cali, ale warto. Może zainteresuje to kogoś innego...
A z 15-calówek...
A tu propozycja 14-calówki.
Husaria są jak łódzkie Bałuty - reprezenuj ją godnie i dumnie. o7
Liczba postów: 2,622
Liczba wątków: 28
Reputacja:
186
Platforma:
CMDR: MAGNUM354
.png) .png) .png)
Usser-PL napisałeś :
Ograniczam do 30fps, wtedy procesor graficzny kręci 60% i wentylator nie wyje. Mimo tego na stacji jest 98%.
czyli laptop ledwo daje radę i chodzi na maxymalnej wydajności kiedy jestes na stacjach?
czyli się grzeje i jest narażony na spalenie - przynajmniej karty graficznej. - to po co takie coś wogule proponujesz?
to tylko potwierdza mnoją teorię - laptopy sie do gier nie nadaja - a te które się nadają kosztują tyle że miałbyś high-endową stacjonarkę. więc kupowanie takiego laptopa mija się z celem ito bardzo.
(07.02.2019, 00:08 UTC)MAGNUM354 napisał(a): Usser-PL napisałeś :
Ograniczam do 30fps, wtedy procesor graficzny kręci 60% i wentylator nie wyje. Mimo tego na stacji jest 98%.
czyli laptop ledwo daje radę i chodzi na maxymalnej wydajności kiedy jestes na stacjach?
czyli się grzeje i jest narażony na spalenie - przynajmniej karty graficznej. - to po co takie coś wogule proponujesz?
to tylko potwierdza mnoją teorię - laptopy sie do gier nie nadaja - a te które się nadają kosztują tyle że miałbyś high-endową stacjonarkę. więc kupowanie takiego laptopa mija się z celem ito bardzo.
Magnum, po co się wypowiadasz w tym wątku? Zostało zadanie pytanie o pomoc w wyborze laptopa i nikogo nie obchodzą tutaj Twoje fikcyjne teorie o spalających się laptopach. Jeżeli nie masz do dodania nic merytorycznego to powstrzymaj się od offtopu.
"Każda frakcja ma takiego Fenyla, na jakiego zasłużyła" - CMDR Goliat
Liczba postów: 922
Liczba wątków: 7
Reputacja:
106
Platforma:
CMDR: Pueblo
RSI Handle: Puebl0
07.02.2019, 08:56 UTC
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 07.02.2019, 08:58 UTC przez Pueblo.)
naprawiam laptopy (Jablka) ale trafiaja do nas rozne, nigdy - przez 11 lat - nie spotkalem sie z sytuacja, zeby laptop spalil sie od grania/intensywnego uzywania. To jakas wierutna bzdura...
PS. zeby nie bylo offtopa, @Tryumfator, czy wymogiem jest zeby ten laptop byl 'nowka sztuka'? Czy brales tez pod uwage uzywane?
Reputacja:
15
Platforma:
Raczej nówka. Będzie dość intensywnie eksploatowany, a wolałbym, aby trochę wytrzymał. Wiem, że używany nie znaczy skasowany, ale jednak to nie to samo co nowiutki sprzęt. Przez najbliższe pół roku około cztery miesiące będę w podróży, a jednak potrzebuję komputera. Próbowałem do tej roli zaadoptować tableta z klawiaturą, ale to nie to samo...
Liczba postów: 772
Liczba wątków: 31
Reputacja:
81
Platforma:
CMDR: USSER-PL
07.02.2019, 09:40 UTC
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 07.02.2019, 10:12 UTC przez USSER-PL.)
Zaproponowałem to co mam u siebie, po ~450godzinach z elite nadal działa i nie śmierdzi. Kosztuje około 1300zł i do pracy/allegro/msp/terrari/minecrafta/starbound się nadaje.
Kolega na począteku nie podał widełek finansowych więc wydaje mi się, że poniżej tego co jest u mnie będzie bardzo ryzykownie.
Dodam jeszcze taką stronkę, notebookcheck.
Im karta wyżej w zestawieniu tym lepiej dla Ciebie. Jeśli chodzi o laptop podróżny oczywiście.
To samo z procesorami jest tutaj: cpu
(07.02.2019, 09:40 UTC)USSER-PL napisał(a): (...)
Dodam jeszcze taką stronkę, notebookcheck.
Im karta wyżej w zestawieniu tym lepiej dla Ciebie. Jeśli chodzi o laptop podróżny oczywiście.
To samo z procesorami jest tutaj: cpu
Widzisz @Tryumfator, wrzuć sobie dla przykładu te lapki co ci je przedstawiłem, i je sobie porównaj na stronkach podesłanych przez @USSER-PL
Husaria są jak łódzkie Bałuty - reprezenuj ją godnie i dumnie. o7
Reputacja:
15
Platforma:
Kupiłem pół roku temu jakiś badziew za 1100. Zgadnijcie co się stało.
Z resztą co bedziecie zgadywać... W połowie czerwca zaczęły się problemy, które sukcesywnie ignorowałem, tydzień temu zaczęło mnie to ostro wkurzać, a dziś jak zaniosłem do znajomego, który ma serwis takiego sprzętu, nawet nie sugerował, żeby to zanieść jutro do jego serwisu, po prostu mnie spytał czy jest ważny sentymentalnie. W sumie niewiele więcej się spodziewałem kupując go i swoje zadanie spełnił, ale zostałem de facto bez laptopa. No to ten, no... Yyy... Macie jeszcze trochę porad, stronek w tej materii i powiedzonek typu "guwno kupisz, guwno masz"?
Liczba postów: 772
Liczba wątków: 31
Reputacja:
81
Platforma:
CMDR: USSER-PL
Mx150 z 2gb ram, ssd 256, 8gb pamięci.
Prawie 1900zł
LENOVO GAMER CORE_i3 8GB SSD256 GRAFA_2GB Win10
https://allegro.pl/oferta/lenovo-gamer-c...witemShare
|