Kto pyta, nie błądzi - wątek z pytaniami i odpowiedziami na temat Elite
Ciekawe @Pajk Jak dotąd nie znalazłem jeszcze informacji potwierdzonej przez Devsów, że do "firsta" nie jest wymagany DSS.
Zdania są bardzo podzielone, na forum Frontiera dużo osób twierdzi że jest on wymagany. Na Reddicie natomiast piszą, że nie jest.
Sam osobiście nie sprawdzałem w praktyce, musiałby się ktoś tego podjąć Smile
Odpowiedz
Pajki dobrze mowi.

Nie trzeba miec DSS zeby miec 'first discovery'.
Wpadasz do systemu, honk honk ADSem, sprawdzasz mape systemu i jesli nie ma przypisanej nazwy cmdr do planety, podlatujesz do niej (trzeba ja 'wziac na cel', zaznaczyc w sensie) i bedzie Twoja.
Odpowiedz
Jak leciałem odchudzoną Andzią (wtedy jeszcze tak się nazywała) do Kolonii, to nie miałem żadnych bajerów poza cargo i ADS. Efektem było kilka stron firstów prezy oddawaniu danych. To nie jest jakaś tam opinia, tylko wynik własnych doświadczeń. Oczywiste, że na forach jest mnóstwo mądrali, którzy jeszcze gry nie kupili, ale już są "ekspertami" od niej.
Odpowiedz
(26.04.2018, 15:29 UTC)Pajk napisał(a): Jak leciałem odchudzoną Andzią (wtedy jeszcze tak się nazywała) do Kolonii, to nie miałem żadnych bajerów poza cargo i ADS. Efektem było kilka stron firstów prezy oddawaniu danych. To nie jest jakaś tam opinia, tylko wynik własnych doświadczeń. 

To nie jest wynik doświadczeń tylko fakt, DSS zwiększa liczbę informacji które dostajemy, ale nie ma nic wspólnego z zostaniem pierwszym odkrywcą, którego potem widać na mapie.

Co prawda spadłem już na 23-cie miejsce,ale coś tam wiem Smile

[Obrazek: MDwFk5n.png]
Odpowiedz
DSS jest potrzebny tylko jesli chcemy wiedziec co jest na planecie lub w pierscieniach no i oczywiscie gdy na dluzsza mete zalezy nam na proficie z eksploracji. Co ciekawe ADS jest niemodyfikowalny, a DSS juz tak i to na kilka ciekawych sposobow.
Podejrzewam ze cmdr Baton to ma pewnie w setki tysiecy First Discovery idace. Ta statystyka z EDSM'a mowi jedynie o pierwszych informacjach o odwiedzeniu systemu przeslanych do bazy EDSM i wydaje mi sie ze nawet bez skanowania gwiazdy sie nabija. Ostatnio spotykalem sporo systemow ktore mialy juz zielona kropke, czyli byly juz zaznaczone jako odwiedzone, a w Elitce byly dziewicze.
Odpowiedz
Kuba na tej tabelce którą Baton zamieścił widac ile on zeskanowanych systemów i ile ma koleś na pierwszym miejscu, rozczarujesz się nawet ten pierwszy nie ma 100 000 Smile
Odpowiedz
@Magnum354 - Kubie chodziło o ilość first discovery, czyli odkryte ciało niebieskie do momentu pokazania się jego nazwy na mapie - tabelka pokazuje ilość systemów, a w systemie bywa i kilkadziesiąt różnych obiektów. Jak mam zrobione first discovery paru pasów asteroid i to całkiem niedaleko - po prostu nikomu się nie chciało za darmo skanować ich Smile
Odpowiedz
Metodologia liczenia nie zmienia faktu ze trzeba sie mocno do gonienia top 100 przylozyc Biggrin
Odpowiedz
Witam!
Co może być przyczyną, że nie mogę zeskanować i zgrać danych z Nav Beacon (Data Link Scanner out of range). Próbowałem z różnych odległości nawet z kilku metrów i nic?
Drugie pytanko, czy w grze jest możliwość rozglądania się z kabiny np. widok na boki czy widoki z poza kabiny? Jeśli tak to jakie są domyślne klawisze na to.
Odpowiedz
Jak wyskoczy z SC przy Nav Bacon to musisz go namierzyć (domyślny klawisz chyba T na PC) i ustawić dziobem do niego i samo się zeskanuje. Jeśli chodzi o rozgladanie się na boki to domyślny jest chyba kółko w myszce, po naciśnięciu go będziesz miał możliwość rozglądania się w kabinie.
Odpowiedz