Wybór systemu domowego [homebase]
Brick 
Witojcie, o7

Jestem przed pierwszą 'poważną'   Biggrin  decyzją - mianowicie system domowy, homebase.
Mógłbym zapytać prosto z mostu gdzie mieszkacie, ale jako newbie sam ustaliłem sobie kryteria - tylko nie wiem czy mają one jakikolwiek sens.

W późniejszych etapach gry nastawiam się głównie na eksplorację, misje z dostawczakiem, taxi, kopanko. Do pju-pju jeszcze mi daleko.

Wymagania podstawowe:
  • system poza TWH [by nie kolidować z BGS]
  • populacja przynajmniej kilku-milionowa >10 m [zapewni jako-taką stabilność pośród frakcji]
  • stacja max <2000/5000 Ls
  • high security [bo newbie] - czy to ma znaczenie?
  • podwładny Li Young-Rui [cebula na każde pisiont groszy]
  • w systemie zamieszkała frakcja Federacyjna [by zdobyć permita do SOL]

Wymagania praktyczne:
  • wymagane usługi na stacji: Commodity Market, Shipyard, Outfitting, Cartographics, Rearm, Refuel, Repair, Missions, Tuning [Blackamrket mile widziany, ale zwykle mocno zawęża wyniki]
  • posiada sporo planet do lądowania, z których można zbierać minerały
  • posiada kilka [min 2-3] planet z ringami do kopania

Wymagania estetyczne:
  • stacja typu Ocellus [bo fajna i mnie się podoba taki domek]
  • posiada 'normalną' nazwę, a nie np. DHDS222 1215215-RGA 5454  I_do_not_know

Zatem na podstawie tych wytycznych [o ile są one poprawne i logiczne] wytypowałem następującą listę na Inara: INARA LINK
Oraz podobna, dłuższa na EDDB: EDDB LINK

No i teraz przechodzimy do sedna wątku:
  1. Czy moje założenia mają sens z punktu widzenia bardziej doświadczonyach graczy?
  2. Czy mój wybór nie ograniczy/utrudni mi jakichś działań w grze?
  3. No i jaki ew. sys polecacie z mojej listy bądź z waszych list  Blush
PS. Jeśli pytanie narusza ew. prywatność TWH to proszę o przeniesienie go 'głębiej' do sekcji TWH, ale myślę że jest ono ogólnikowe i podstawowe.
Odpowiedz
Powiem szczerze, że ograniczanie się do jednego systemu jest niewykonalne - nie znajdziesz w nim wszystkiego.
Dlatego też, tak jak założenia są jak najbardziej słuszne, (oprócz security, które jest wydmuszką) to znalezienie jednego systemu ze wszystkim będzie ekstremalnie trudne. Próba zamknięcia się w jednym systemie zdecydowanie utrudni Ci grę.

ED to gra o lataniu statkiem, dlatego też - trzeba latać Biggrin Zwłaszcza między systemami Smile
Dla mnie osobiście system domowy to system, w którym trzymam statki - nic więcej. I jest to nasza HRka - będąc allied z TWH mam dziesiątki systemów z dziesiątkami misji w zasięgu 2-3 skoków, pewnie każdy możliwy materiał na planetach i dowolny rodzaj pierścieni do kopania Biggrin
"Każda frakcja ma takiego Fenyla, na jakiego zasłużyła" - CMDR Goliat
Odpowiedz
(08.03.2021, 12:11 UTC)Fenyl de Lechia napisał(a): Powiem szczerze, że ograniczanie się do jednego systemu jest niewykonalne - nie znajdziesz w nim wszystkiego.

Aż tak dobrze to nie może być, wiadomo. Lata świetlne na liczniku same się nie zrobią.
Bardziej zależało mi na wyborze systemu w jakimś elastycznym miejscu, niedaleko TWH, by był pod ręką, w pobliżu jakichś lukratywnych i znanych miejscówek  Biggrin
Odpowiedz
co prawda system nie jest od chińczyka tylko Imperialny tuż obok stolicy Kamadhenu ( czyli milfa Duvalowej ) ale siedziałem w nim długo i było co robić.

System to GENDE. Dużo stacji, dużo planet - pozbierasz na nich większość materiałów nawet kilka tych rzadkich. A na kilku stacjach masz duży wybór misji , handlu itd.

Dookoła tego systemu w odległosci 1-2 skoków sporo bogatych systemów.
Tak mi siię tam podobało że nawet wprowadziłem ten system do mojej chistorii postaci role play w ED , znajdziesz na forum jak pokopiesz.
Odpowiedz
Czołem!

Ja ze względów praktycznych i fabularnych osiadłem na dłużej w systemie Brestla (bo he he BREST, no wiecie, cy...Nieważne). Maja bardzo miłą bazę na planecie z dostępem do wszystkich statków i większość (a może i też wszystkich?) modułów. Sporo stacji dookoła, roboty dla każdego i jak cię kręci lądowanie i startowanie z planety to też seksi. Nooo chyba, że ty i empajer to się nie lubicie, to może być ciężko. Gdybyś był przelotem to zapraszam kilka głębszych i neopeta Smile
Odpowiedz

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości