Czy używanie HOTASa jest wygodne?
Tak jak @Xeonary
(04.07.2017, 08:15 UTC)RADKO707 napisał(a): Jestem na eteapie projektowania dla siebie orczyka, który w moim przypadku pracowałby jako przepustnica. Czy mógłbyś coś napisać o ergonomii użytkowania tego ustrojstwa? Interesowałby mnie również jaki masz skok pedałów i ich rozstaw.

Tak jak @Xeonary napisał na stronie pod tym linkiem są podane wymiary zestawu http://mfg.simundza.com/assets/downloads...ations.pdf
Co do ergonomii to jest rewelacyjna zresztą wiele rzeczy takich jak rozstaw, siły nacisku, kąty poustawiać pod siebie.
Wcześniej miałem CH Pro Pedals (takie jak ma @Xenoary) i imho aktualnie jest o wiele lepiej. Szczególnie, że u mnie drąga mam pomiędzy udami i przy wąskim rozstawie pedałów w CH Products nie było za specjalnie wygodnie. Tak na marginesie to CH Pro Pedals pewnie będą za chwilę sprzedawał bo leżą i się kurzą.
Wracając do Twojej koncepcji nie wiem czy uda Ci się wygodnie sterować przepustnicą za pomocą nacisku na pedał ruchomego orczyka. W samochodzie przy nieruchomych pedałach to się sprawdza ale tu kąty co chwila ulegają zmianie i będzie wymagać to trochę wprawy. Choć podobno wszystkiego można się nauczyć Wink
[Obrazek: ICnDx3E.png]
Odpowiedz
(04.07.2017, 11:25 UTC)Dako napisał(a): Wracając do Twojej koncepcji nie wiem czy uda Ci się wygodnie sterować przepustnicą za pomocą nacisku na pedał ruchomego orczyka. W samochodzie przy nieruchomych pedałach to się sprawdza ale tu kąty co chwila ulegają zmianie i będzie wymagać to trochę wprawy. Choć podobno wszystkiego można się nauczyć Wink

Nie wiem czy dobrze myślimy. W mojej koncepcji ruch orczyka (czyli ten odpowiadający za ster kierunku) realizowałby tylko zadania przepustnicy. W tym przypadku ruch pedału, który uruchamia hamulce kół samolotu nie byłby w ogóle wykorzystany. Standardowo u mnie za ruch orczyka odpowiada oś skrętna joysticka.
Jeżeli założone przeze mnie rozwiązanie się sprawdzi, prawdopodobnie kolejnym krokiem będzie zakup drugiego joysticka.
Ps. Podaną stronkę znam ale brakuje mi tam paru wymiarów porównawczych.
Odpowiedz
Zwróć uwagę na to że jak chcesz używać orczyka jak przepustnicy to będzie musiał trzymać jedną nogę przesuniętą cały czas do przodu, druga cofniętą - raczej nie będzie za wygodnie.

CH Pro Pedals ma opcję zablokowania orczyka i używania pedałów jak samochodowych, co wydaje mi się lepszą opcją.
Odpowiedz
Jeśli dobrze zrozumiałem to chcesz zbudować urządzenie wyglądające jak orczyk ale które będzie miało tylko funkcję pedału gazu?
To w takiej sytuacji nie lepiej użyć jakiś gotowych pedałów z jakiegoś zestawu kierownicy samochodowej PC?
ps.
A jakie wymiary są Ci potrzebne?
Odpowiedz
(04.07.2017, 13:49 UTC)Dako napisał(a): Jeśli dobrze zrozumiałem to chcesz zbudować urządzenie wyglądające jak orczyk ale które będzie miało tylko funkcję pedału gazu?
To w takiej sytuacji nie lepiej użyć jakiś gotowych pedałów z jakiegoś zestawu kierownicy samochodowej PC?
ps.
A jakie wymiary są Ci potrzebne?

Dokładnie tak. Zestaw pedałów samochodowych został mi odradzony jako mało wygodny dlatego poszedłem w kierunku orczyka.
Faktem jest, że trzymanie przez cały czas wyciągniętej jednej nogi jest niewygodne ale do dłuższego lotu chcę wykorzystać klawiaturę keypada TRK-323 a do walki orczyk. Taka kombinacja pozwoliłaby mi na zwiększenie efektywności w walce (chodzi głównie o nieskrępowaną obsługę silników manewrujących, flight assist on/off oraz odciążenie prawej ręki).
W swojej konstrukcji chcę sprawić oby wymagana siła nacisku nie była wysoka ale  był zachowany powrót do neutrum. Orczyk ma być  oparty na czujniku halla, podłączony za pomocą mini jacka bezpśrednio do  przepustnicy joysticka  T16000 i skalibrowany w programie TARGET. Dane  wymiarowe, które mogły by mi pomóc to:
- całkowita szerokość orczyka w spoczynku (moje wstępne założenie to 530mm)
- szerokość od osi pedałów w spoczynku (moje założenie to 410mm)
- maksymalny skok pedałów (mierzony od pięty do pięty, w projekcie osiągnołem 166mm ale nie wiem czy to wystarczy)
Odpowiedz
Boże ale kombinacja !!!
X do Y to do Z a ma pracować jak Ą.
C.O-O. siwuch
Odpowiedz
(04.07.2017, 15:59 UTC)RADKO707 napisał(a): Dokładnie tak. Zestaw pedałów samochodowych został mi odradzony jako mało wygodny dlatego poszedłem w kierunku orczyka.

Wymiary wysłałem Ci na PW.
Co do pomysłu to mam nadzieję, że osoba która Ci odradziła pedały używała kiedyś orczyka Smile
Moim skromnym zdaniem nie ma nic bardziej precyzyjnego w operowaniu "gazem" niż podparta stopa bo w końcu miliardy kierowców samochodów i tysiące drifterów nie mogą się mylić Biggrin Orczyk i praca całą nogą nie będzie imho tak komfortowa i dokładna.
Odpowiedz
(06.07.2017, 06:40 UTC)Dako napisał(a):
(04.07.2017, 15:59 UTC)RADKO707 napisał(a): Dokładnie tak. Zestaw pedałów samochodowych został mi odradzony jako mało wygodny dlatego poszedłem w kierunku orczyka.

Wymiary wysłałem Ci na PW.
Co do pomysłu to mam nadzieję, że osoba która Ci odradziła pedały używała kiedyś orczyka Smile
Moim skromnym zdaniem nie ma nic bardziej precyzyjnego w operowaniu "gazem" niż podparta stopa bo w końcu miliardy kierowców samochodów i tysiące drifterów nie mogą się mylić Biggrin Orczyk i praca całą nogą nie będzie imho tak komfortowa i dokładna.

Dzięki za wymiary. W zanadrzu mam jeszcze pomysł z drugim joystickiem i póki co zacznę chyba od niego (najmniej przy tym roboty Wink  )
Odpowiedz
Może lepiej wrzucić jakiś potencjometr na rączkę joya? Np rolkę od myszy? Tongue Ładny potworek Ci wtedy wyjdzie ;DDDD
Odpowiedz
(06.07.2017, 14:51 UTC)Xeonary napisał(a): Może lepiej wrzucić jakiś potencjometr na rączkę joya? Np rolkę od myszy? Tongue Ładny potworek Ci wtedy wyjdzie ;DDDD

Już próbowałem zamontowanego potencjometru do joysticka obsługiwanego kciukiem ale przy manewrowaniu jest to mało wygodne.
Teraz przymierzam się do rozwiązania tego typu:

Jeżeli to nie będzie się sprawdzać kolejnym etapem będzie wykonanie orczyka Smile  Zostawiam to sobie jednak na koniec bom troszkę leniwy Wink .
Ktoś mógłby zapytać dlaczego nie kupię sobie przepustnicy. W moim przypadku odpowiedź jest prosta, chcę uzyskać maksymalną precyzję silników manewrujących i lotów w flight assist off  oraz poprawić ergonomię w walce.
Odpowiedz