10.11.2025, 10:38 UTC
aha, ok, dzięki za info
|
Elite Dangerous w VR
|
|
10.11.2025, 10:38 UTC
aha, ok, dzięki za info
15.11.2025, 08:12 UTC
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 15.11.2025, 08:21 UTC przez Jaromaz.)
Jako ciekawostka:
ostatnio był u mnie kumpel, którego zainteresował Elite Dangerous. Pokazywałem mu wersję z padem na TV, ale poprosił mnie później o test na VR. Wrzuciłem go do Questa, a sam sterowałem padem widząc podgląd na TV. W trakcie prosił o coraz więcej: skoki międzysystemowe, skanowania, lądowania na planetach, przejazdy łazikiem. Był pod ogromnym wrażeniem, pomimo że widział wcześniej kilka dobrych tytułów VR. Po zdjęciu googli powiedział: "to była fantastyczna przygoda" a przecież nawet nie sterował! - był tylko biernym obserwatorem. Widziałem, że przytłoczyła go skala, ogrom planet, gwiazd oraz korzystanie ze statku: rozmieszczenie ekranów w przestrzeni VR oraz sam wirtualny kokpit, po którym co jakiś czas chodził wstając z fotela ![]() To dobry przykład różnicy w odbiorze Elite Dangerous między płaskim ekranem, a VR, szczególnie, że pochodzi od osoby, która nigdy wcześniej nie korzystała ze space-simów.
13.04.2026, 18:19 UTC
(15.11.2025, 08:12 UTC)Jaromaz napisał(a): Jako ciekawostka:
13.04.2026, 18:32 UTC
(13.04.2026, 18:19 UTC)L.BISHOP napisał(a):(15.11.2025, 08:12 UTC)Jaromaz napisał(a): Jako ciekawostka: Wszystko zależy od ceny, bo z samych specyfikacji steamowy headset nie będzie jakoś dużo lepszy od Q3 - główną jego zaletą jest to, że jest właśnie steamowy, a nie od Mety. Do oglądania filmów jest ok, ale w zależności od długości filmu bateria może nie wytrzymać i będzie potrzebne podłączenie. Jako ekran przez Dex działa. To jest headset do grania, bezpośrednio na headsecie jak i przesyłając z PCta, po sieci lub kablu, więc musiałbyś sprecyzować co masz na myśli, pytając o więcej.
"Każda frakcja ma takiego Fenyla, na jakiego zasłużyła" - CMDR Goliat
14.04.2026, 07:39 UTC
(13.04.2026, 18:32 UTC)Fenyl de Lechia napisał(a): Wszystko zależy od ceny, bo z samych specyfikacji steamowy headset nie będzie jakoś dużo lepszy od Q3 - główną jego zaletą jest to, że jest właśnie steamowy, a nie od Mety. Do oglądania filmów jest ok, ale w zależności od długości filmu bateria może nie wytrzymać i będzie potrzebne podłączenie. Jako ekran przez Dex działa. Steam z opisu przynajmniej ma byc niezalezny od komputera (steam os) i to moze byc na duzy plus. Pomijajac granie chodzi mi o aplikacje, np te do malowania jak TILT BRUSH oraz inne, widzialem kilka w sklepie steam. Jakies zwiedzanie muzeów, nauka anatomii i podobne, ktore nie skupiaja sie na samych grach badz zabawie. Jesli tryb DEX dziala, to doskonala wiadomosc, bo wtedy google mogłbym uzyc do pracy z telefonem.
14.04.2026, 08:13 UTC
(14.04.2026, 07:39 UTC)L.BISHOP napisał(a):Quest 3 też jest niezależny od komputera, możesz ściągać gry i aplikacje bezpośrednio na niego i grać gdzie chcesz, ale ze sklepu Mety - który jeżeli chodzi o VR ma też sporo tytułów dostępnych tylko tam, np. Star Warsy. Do gier i apek ze steama potrzebujesz połaczenia z PCtem.(13.04.2026, 18:32 UTC)Fenyl de Lechia napisał(a): Wszystko zależy od ceny, bo z samych specyfikacji steamowy headset nie będzie jakoś dużo lepszy od Q3 - główną jego zaletą jest to, że jest właśnie steamowy, a nie od Mety. Do oglądania filmów jest ok, ale w zależności od długości filmu bateria może nie wytrzymać i będzie potrzebne podłączenie. Jako ekran przez Dex działa. Powiedziałbym, że tego typu "doświadczeń" jest nawet więcej w sklepie Mety (sporo darmowych) niż na Steamie. Z takich dodatków i czegoś, czego VR od steama nie będzie miał, to kolorowe kamery pokazujące "na zewnątrz" co umożliwia tak zwane mixed reality - czyli np układasz sobie klocki lego na swoim stole w pokoju, albo kosmici wpadają Ci do salonu przez okno Do tego nie wydaje mi się, żeby steam VR miał mieć hand tracking, co umożliwia obsługę Questa bez kontrolerów i też ma parę interesujących apek z tym związanych.
"Każda frakcja ma takiego Fenyla, na jakiego zasłużyła" - CMDR Goliat
14.04.2026, 09:26 UTC
Osobiście mam quest2 od wielu lat i jeszcze kiedyś grałem w Elite na tych googlach, okazało się że moje statki nie są takie małe jak mi się wydawało
Byłem mega zaskoczony tym jak wygląda statek w środku tak na prawdę, niestety obecna wersja gry i moc mojego komputera nie pozwala mi na granie w VR, zakolejkowałem już w domowym budżecie zakup nowego sprzętu. ![]() PS. na starej wersji jak odpaliłem to działa mi to nadal pięknie w tych goglach
14.04.2026, 22:24 UTC
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 14.04.2026, 22:30 UTC przez Jaromaz.)
@L.BISHOP - nie czekałbym na Steam Frame. Problemem w świecie VR jest ograniczona liczba DOBRYCH aplikacji. Przy czym DOBRY wcale nie oznacza świetnej grafiki, a właśnie doświadczenia, regrywalności, specyficznego feel'u. Tego typu aplikacje możesz odkryć tylko posiadając duży wybór. Przez lata nagromadziło się mnóstwo apek w Meta Store i można z nich już coś wybrać. Steam na starcie będzie posiadał pewnie dopracowanego HL3 VR, kilka (lepszych lub gorszych) apek wewnętrznych (czyli mały wybór) i pełny zakres gier PC VR, ale ten sam zakres możesz mieć już teraz na Quest 3.
Ja właściwie aktywności VR ograniczyłem prawie wyłącznie do Elite Dangerous (wszystko pięknie ostre, po zmianach ustawień nieco bardziej w stronę @flybyhunter) oraz do symulatora lotów X-Plane 12, ale też cieszyła możliwość przejścia Half-Live Alyx, czasami ewentualnie popykam w Beat Saber, Pavlov, Thrill of the Fight, Pistol Whip, czy Blade & Sorcery, ale to Elite jest systematyczną i stałą aktywnością - w ED nie gram już bez VR. Ekran kinowy może wyglądać jak IMAX, a z filmu korzystasz przez pendrive i USB-C prosto do gogli, ale tak obejrzałem tylko 2 filmy (dobre rozwiązanie na dłuższy lot ewentualnie), czasami jakiś film na dołączonej apce Amazon Prime. Brak złącza jack w Steam Frame uważam za skandal przydaje się niesamowicie w połączeniu z Questem 3 i słuchawkami wyciszającymi otoczenie.
|
|
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
|
| Podobne wątki | |||||
| Wątek: | Autor | Odpowiedzi: | Wyświetleń: | Ostatni post | |
|
|
ELITE NA GOG - mega ważna akcja!!! | Mathias Shallowgrave | 12 | 2,141 |
09.02.2026, 22:08 UTC Ostatni post: Mad Stinger |
| Za co lubię Elite | Kyokushin | 11 | 4,558 |
27.09.2025, 20:30 UTC Ostatni post: Jaromaz |
|
| Wiesz, że za dużo grasz w Elite, jeśli... | Mathias Shallowgrave | 130 | 41,397 |
21.08.2025, 17:55 UTC Ostatni post: bahasso |
|
|
|
Elite w gifach - zabawa | Diox | 296 | 68,896 |
17.05.2024, 00:19 UTC Ostatni post: Mathias Shallowgrave |
|
|
Kto pyta, nie błądzi - wątek z pytaniami i odpowiedziami na temat Elite | Mathias Shallowgrave | 2,667 | 583,175 |
09.11.2023, 22:05 UTC Ostatni post: Debren |