Kupno klucza Windows 10 na allegro czy to legalne ?
(30.04.2017, 18:38 UTC)Shamoth napisał(a): Co do samej 10 to na użytek domowy szukałbym PRO na licencji ESD albo szarpnąć starą 7 czy 8 do 10, można podobno je jeszcze zrobić jeśli oświadczysz że jesteś niepełnosprawny...
Nic nie trzeba oświadczać, nadal normalnie przy instalacji akceptuje licencję z Windowsa 7 czy 8 bez żadnych sztuczek.
Odpowiedz
Baton licencje dla korpo to Enterprise bodajże i chyba tej to ma dotyczyć , więc jak ktoś ma w firmie home czy pro to pewnie i tak będzie miał spokój.

Sprawa legalności, przekładki, jednej części itd. to by można wykładać godzinami więc poprostu nie mam czasu się zagłębiać, szczerze to w Microsofcie nawet chyba niewiedzą, bo dzwoniłem tam często i te same sprawy różnie załatwiali, a czasami nie wiedzieli o istnieniu wersji własnego systemu, chodzi np. o upgrade raz miałem wersje BOX upgrade z XP na WIN7 , ale jakby nie zadziałało, a raczej nie działało to był to pełnoprawny BOX, zgodnie z dołączoną licencją...

Nie czytałem zasad licencji, nie wiem, może win10 już jest darmową usługą, w końcu następnego ma nie być.

Zapowiedzieli też sprzedaż i dostępność aplikacji tylko z ich sklepu jak u google i apple, pewnie tak chcą zrobić aby firmy płaciły im haracz co miesiąc, a prości ludzie i gracze byli zmuszeni do zakupów wszystkiego w ich sklepie, w dodatku chcą dojechać STEAMa i przejąć ten biznes.

Przykład lapka po recertyfikacji:
http://allegro.pl/lenovo-t420-i5-4gb-320...22867.html
tam jest win7 ale piszą, że jak chcesz to 10 też może być orginalny ful wypas
Dane do firmy , która to robi gdzieś tam mam, fakt, normalnie znalezienie jest niemal nie możliwe.
Odpowiedz
(30.04.2017, 19:13 UTC)Galactic Trader napisał(a): Przykład lapka po recertyfikacji:
http://allegro.pl/lenovo-t420-i5-4gb-320...22867.html
tam jest win7 ale piszą, że jak chcesz to 10 też może być orginalny ful wypas
Dane do firmy , która to robi gdzieś tam mam, fakt, normalnie znalezienie jest niemal nie możliwe.

Słuchaj, to o czym tu piszesz i podajesz to są jakieś aukcje allegro z normalnymi licencjami. Ja też mogę Rommiemu sprzedac klucz do siódemki który zadziała w Windows 10 bo jest z oryginalnego kompa i skasować go 130 za recertyfikacje - lol.
Odpowiedz
Ja mam klucz za 26zł z allegro win10 pro. Win pobrany ze strony Microsoft klucz wklepany i działa.
Co może być nie tak z tym?
Odpowiedz
(30.04.2017, 20:48 UTC)janosik13 napisał(a): Ja mam klucz za 26zł z allegro win10 pro. Win pobrany ze strony Microsoft klucz wklepany i działa.
Z punktu widzenia prawa, wszystko, to może być (i zapewne jest) jakiś klucz do Windows 7, wklepałeś i działa, ale to nie znaczy, że masz legalny system, natomiast realnie to nie jest tak, że jutro Ci ktoś zapuka do drzwi. Ale jakbyś musiał udowodnić że masz legalny system to zapewne by się nie udało Smile
Odpowiedz
Baton , ale ten komp z win7 , to przykład recertyfikowanego windowsa7, najprawdopodobniej z visty enterprise, właśnie po to robi to microsoft aby było legalnie i aby komputery miały używalny system, a aktualizacja 7 lub 8 do 10 to co innego.
W skrócie recertyfikacja polega na instalacji nowej wersji OEM oraz zamianie na wspieraną jeszcze przez Microsoft czyli z XP i Visty robi się 7,8,10.
To legalna zmiana systemu na starych kompach i jeden z produktów Micrsoftu.

Baton, w zasadzie możesz skasować go 130 za KEYa jak masz wolny darmowy kod do WIN7 i będzie miał 10, ale to nie jest recertyfikacja.
Odpowiedz
Czy mając nieużywany kod do WinXP SP3 mogę mieć nagle Win10? :>
Odpowiedz
(01.05.2017, 20:55 UTC)Crazied napisał(a): Czy mając nieużywany kod do WinXP SP3 mogę mieć nagle Win10? :>
nope, od Win 7 w górę działają klucze, chyba, że Ci jakiś Shadow Broker zrecertyfikuje, tylko się wcześniej nawazelinuj Wink
Odpowiedz
(30.04.2017, 22:17 UTC)Baton napisał(a):
(30.04.2017, 20:48 UTC)janosik13 napisał(a): Ja mam klucz za 26zł z allegro win10 pro. Win pobrany ze strony Microsoft klucz wklepany i działa.
Z punktu widzenia prawa, wszystko, to może być (i zapewne jest) jakiś klucz do Windows 7, wklepałeś i działa, ale to nie znaczy, że masz legalny system, natomiast realnie to nie jest tak, że jutro Ci ktoś zapuka do drzwi. Ale jakbyś musiał udowodnić że masz legalny system to zapewne by się nie udało Smile

powinni zapukać do tej firmy z allegro - end user jeśli nie rozpowszechnia ( torrent lub inne medium) to w polskim systemie prawnym nie znajdziesz na niego paragrafu. Batona ma racje klucze z allegro na 99 % sa OEMowe wiec naruszają EULE - ale M$ o to nie dba lub ma w tym długofalowy interes aby jak najwięcej Win 10 bylo na rynku..
Born too late to explore the earth, too soon to explore the stars...
At least I was born in time to do it in VR.

Odpowiedz