Liczba postów: 939
Liczba wątków: 58
Cześć zastanawiam się nad kupnem windowsa 10, wiadomo iż kosztuje on sporo ale znalazłem taką aukcję na allegro.
http://allegro.pl/windows-10-professiona...57692.html
Może ktoś z Was zna się lepiej niż ja bo nie wiem czy to jest na pewno legalne ?
No i czy Microsoft aktywuje mi tak zakupiony system.
Co myślicie o tym ? Warto ryzykować ?
Windows 10 nadal się aktywuje kluczami z Windowsa 7 i 8 w razie czego bez żadnych sztuczek. Jak chcesz to Ci mogę jakiś taki originalny dać
Liczba postów: 939
Liczba wątków: 58
Jeśli tak się da i masz taki klucz na zbyciu to chętnie przygarnę.
I wtedy będę mógł aktywować Windows 10 na takim kluczu ?
Liczba postów: 1,205
Liczba wątków: 39
Reputacja:
165
Platforma:
CMDR: szarik
(30.04.2017, 11:28 UTC)Rommie_PL napisał(a): Cześć zastanawiam się nad kupnem windowsa 10, wiadomo iż kosztuje on sporo ale znalazłem taką aukcję na allegro.
http://allegro.pl/windows-10-professiona...57692.html
Może ktoś z Was zna się lepiej niż ja bo nie wiem czy to jest na pewno legalne ?
No i czy Microsoft aktywuje mi tak zakupiony system.
Co myślicie o tym ? Warto ryzykować ?
Ale na tej aukcji nie kupujesz WINDOWSA do użytku tylko klucz... to nie znaczy, że nabywasz legalna licencje... jeżeli nabywasz też licencje na użytkowanie to jaką?... bo nic na ten temat nie widzę... kolejne pytanie w jaki sposób licencja została nabyta, jakie jest jej źródło itd.
PODSUMOWUJĄC: klucz to nie jest licencja (dzięki której nabywasz prawa do użytkowania dany rodzaj oprogramowania) na użytkowanie oprogramowania...
Tak gwoli ścisłości to jak chcesz mieć legalny windows na swoim komputerze, to sobie musisz kupić wersję retail za około 1000 PLN zapewne. Wtedy możesz stanąć przed sądem i powiedzieć, że jest legany. Wszelkie inne sposoby w zapewne jakiś tam sposób naruszają EULA. Nie jestem pewien jak stoi sytuacja z wersją OEM, kiedyś była mowa, że musisz kupić co najmniej znaczący element komputera, np. płyta główna, aczkolwiek w niektórych sklepach wystarczyło kupić myszkę
Liczba postów: 293
Liczba wątków: 4
Reputacja:
28
Platforma:
CMDR: Galactic Trader
30.04.2017, 14:51 UTC
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 30.04.2017, 14:51 UTC przez Galactic Trader.)
Jeszce jedno panowie, Windows 10 to już usługa , nie coś co nabywasz, w dodatku za niedługo płatna miesięcznie, na początek i podobno tylko dla firm, o ile dobrze pamiętam to od 2018r.
Więc Microsoft mógł jechać na prawo i lewo z kluczami do wersji firmowej, która niedługo będzie płatna, w tej aukcji rzeczywiście nie ma info jaka to wersja Win.
Rommi, możesz legalnie recertyfikować, ale robi to kilka firm, dotyczy każdej wersji windows , to znaczy mając win95 mogą ci recertyfikować, 130zł chce za to Microsoft.
Firmy robią to masowo na poleasingowych kompach , ale jakbyś zaniósł tam jakiegoś starego grata byle miał kod to myślę , że zapłacisz im 200 zł i zrobią ci WIN 10 wystawiając ci fakturkę na kompa poleasingowe z recyrtyfikowanym Windowsem.
Inna sprawa, lepiej poszukać kompa z recertyfikowanym WIN10 i kupic cały komp, najtaniej kupiłem kompa z WIN7 PRO za 230zł netto a z WIN10 PRO za 350zł netto , oba w tym roku.
Kod Win 10 education i tak jest darmowy i moze to sa takie, a enterprise juz niedługo płatny za miesiąc, więc uważajcie co kupujecie, lub co tam macie
30.04.2017, 14:57 UTC
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 30.04.2017, 14:59 UTC przez Baton.)
(30.04.2017, 14:51 UTC)Galactic Trader napisał(a): Inna sprawa, lepiej poszukać kompa z recertyfikowanym WIN10 i kupic cały komp, najtaniej kupiłem kompa z WIN7 PRO za 230zł netto a z WIN10 PRO za 350zł netto , oba w tym roku.
Z ciekawości (bo to już Rommiego przypadku chyba nie dotyczy, ani to firma ani enterprise), czyli co, kupujesz złoma za 230, masz nowego kompa bez Windy i jak ten Windows się przenosi ze starego na nowy, robisz jakąś recertyfikację Microsoft? Można jakiś link?
Z abonamentem też jestem ciekaw, zrobili Ci darmowy upgrade ale od 2018 będziesz płacić? jest jakieś źródło tego?
Liczba postów: 293
Liczba wątków: 4
Reputacja:
28
Platforma:
CMDR: Galactic Trader
Osobiście nie robiłem "przekładki" do innego kompa, bo oba były bardzo dobre jak użytek firmowy, w jednym tylko dysk był śmieciem, wymieniłem , wgrałem system i aktywowałem, czasem podczas aktywacji trzeba było dzwonić do Microsoftu, ale nie wiem od czego to zależy.
Abonament Microsoft ogłosił na konferencji prasowej jakiś czas temu jako plan rozwoju win10 jako usługi, w tym inne bajery mają być, mogą się wycofać, a może będzie , czesto zmieniają zdanie, jak znajde linka to podesle.
30.04.2017, 15:16 UTC
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 30.04.2017, 15:24 UTC przez Baton.)
(30.04.2017, 15:10 UTC)Galactic Trader napisał(a): Osobiście nie robiłem "przekładki" do innego kompa, bo oba były bardzo dobre jak użytek firmowy, w jednym tylko dysk był śmieciem, wymieniłem , wgrałem system i aktywowałem, czasem podczas aktywacji trzeba było dzwonić do Microsoftu, ale nie wiem od czego to zależy.
Nie rozumiem o co chodzi z recertyfikowaniem o którym pisałeś totalnie w takim razie.
Mówimy o zakupie Windowsa 10 i co wtedy ma do tego zakup starego komputera i jakieś recertyfikowanie za 130 zeta i gdzie tego mam szukać? (wpisałem recertify Microsoft Windowes license w google, ale nic nie wynika)
To co napisałeś o usłudze to pomieszałeś potężnie, na pewno nie będzie się to dotyczyć istniejących klientów którzy kupili Windowsa, więc nie sądzę, żebyśmy musieli "uważać" co kupujemy, jak ktoś kupi sobie pudełko to nikt mu nie każe po dwóch latach za nie płacić abonentu, już widzę te pozwy
To że któryś Windows będzie na abonament, całkiem możliwe, z Office im wyszło, jak połączą produkty to się zrobi ciekawa oferta, bardzo dużo klientów firmy w której pracuje ma abonament Of 365, więc jak kiedyś się z tego zrobi bundle, to by zapewne przeszło, ale nie będzie to nijak dotyczyć istniejących przypadków takich jak ja czy Rommie. A na jakich licencjach jadą korporacje to nie wiem, może są tam kruczki małym druczku, to ich problem
Liczba postów: 451
Liczba wątków: 9
Reputacja:
28
Platforma:
CMDR: Shamoth
Też gdzieś czytałem że niedługo wersje 10 dla firm, czyli powyżej PRO, będą obciążane subskrypcją...
Co do samej 10 to na użytek domowy szukałbym PRO na licencji ESD albo szarpnąć starą 7 czy 8 do 10, można podobno je jeszcze zrobić jeśli oświadczysz że jesteś niepełnosprawny...
...intrygujący jak łechtaczka w miejscu pępka...
![[Obrazek: image.php?u=46096&type=sigpic&dateline=1446680040]](https://forums.frontier.co.uk/image.php?u=46096&type=sigpic&dateline=1446680040)
|