Proszę o pomoc - konfiguracja sieci w domu
Chcę prosić o pomoc w konfiguracji sieci domowej.

W domu mam router TP-Link Archer C-50 - http://www.tp-link.com.pl/products/detai...r-C50.html do którego kablem są podłączone:

1. TV
2. Dekoder HD TOYA

oraz przez dwie sieci Wi-Fi dwa laptopy
1. Żony (na częstotliwości 2,4 GHz) - system XP - karta sieciowa tylko na 2,4.
2. Mój (na częstotliwości 5 Ghz) - ugrade z Win 8.1. do 10

Z tego http://www.purepc.pl/inne/domowa_siec_ko...a_poradnik poradnika wiem, że aby dwa kompy się widziały muszą działać w tym samym paśmie.

Problem jest w tym, że po podłączeniu do gniazda USB w TP-linku mój komp nie widzi dysku HDD. Dysk jest jeszcze ze starego laptopa, w obudowie, które ma kabel zakończony dwoma wtyczkami USB.

Mój komputer widzi dekoder i TV, nie widzi podłączonego HDD (jedną wtyczką do TP-linka, w którym dioda miga) i teraz moje trzy pytania:

1. Mam szukać konfiguracji udostępniania HDD w TP-linku ?
2. Należy zmienić obudowę HDD na taką z kablem na USB 3.0?
3. trzeba zakupić inny dysk ?
Raxxla is no alien, is a ghost world, is a planet

[Obrazek: 24648.jpg]

Odpowiedz
Jeśli masz dwie wtyczki to którą podłączasz? Bo tylko jedna z nich przenosi dane, druga jest tylko do dodatkowego zasilania. Podłączyć musisz tą która jest "bliżej dysku". To raz, a dwa, nie wszystkie dyski będą działać w ten sposób bo ten router może nie dawać wystarczającego zasilania, np. jeśli ten dysk z laptopa ma 7200RPM to będzie bardziej prądożerny i mogą być problemy.
Trzy, nie mam doświadczenia z TP-link, ale jak dwa komputery są w tej samej podsieci, to normalnie nie ma znaczenia jakiego pasma używają, będą się widzieć.
Odpowiedz
Dzięki Baton.

Jak podłączyłem tą bliżej dysku to dioda na TP-linku migała i na obudowie od HDD też dwie diody migały, więc połączenie było. Może było za małe napięcie ?

Odpowiedz
Potrenuj na jakimś memory sticku, żeby się upewnić, że ten TP link Ci daje dostęp do podłączanego urządzenia. Z memory stickiem będziesz wiedział, że to nie sprawa zasilania.
Odpowiedz
Dzięki Baton

Odpowiedz