Komputer dla szwagra :)
Witam potrzebuje pomocy ze złożeniem zestawu typowo do gier w budżecie około 4200zł. Gry głównie FPS-y, skradanki, samochodówki. Zestaw ma zawierać samą skrzynkę z bebechami (bez systemu).

Samemu złożyłem taki zestaw:

https://www.morele.net/komputery/podzesp...gId=220762

Co polecilibyście w nim zmienić?
[Obrazek: LNEyM4I.png]          [Obrazek: 49696.jpg]          [Obrazek: SvUXKFn.png]
Odpowiedz
Zmień dysk HDD na Dysk Toshiba P300 ... gdzieś widziałem że promocja była w x-kom, albo na morele... no i jak na dzisiejsze czasy ssd mniejszego niż 240 Gb to bym nie brał, dopłata 150 PLN i masz dwa razy większy dysk, kosztem napędu optycznego - kto dziś jeszcze tego używa, wywaliłbym, poważnie - ile osób mi twierdzi, ze jest im potrzeby tak jak pytam kiedy ostatnio używali to zwykle było to lata temu...
[Obrazek: yQ3vdLa.png]
Odpowiedz
wczoraj u żywałem Smile
Odpowiedz
Poleciłbym jeszcze coś takiego może zamiast czytnika płyt. Koniecznie z usb3 minimum.
http://allegro.pl/najlepszy-czytnik-kart...11328.html
http://allegro.pl/front-panel-5-25-icybo...61606.html
Odpowiedz
Co do ssd, to nie wiem po co 240 Gb. Jeśli ma być tylko system i drobne programy (tak zakładam), to w zupełności powinien wystarczyć 120. U mnie win 10+office i jakieś tam drobne programy zajmuje 67Gb-po co 240, żeby ponad połowa była nieużywana?
Ja akurat kupiłem dzisiaj sobie ADATA Premier Pro SP920 128GB SATA3 (ASP920SS3-128GM-C) (Dyski SSD) - 239zł i na ten proponuje Ci zamienić bo ma trwalsze pamięci.
Odpowiedz
Ja używam dysków po to by przechowywać na nich dane, a dysków SSD w szczególności bo są szybkie... zawsze znajdzie się coś co można wrzucić na SSD, choćby dla szybkości pracy.
Na SSD mam gry, nie tylko system i pakiet biurowy ... zresztą masę innego oprogramowania... także zapełnienie 120 GB dysków to chwila moment ...

ogólnie to wystarczy nawet i 20 GB SSD na linux-ie też można pograć... ale to nie o to chodzi...

u mnie sam profil użytkownika to ponad 50GB, plik hibernacji kolejne 12GB... a takich przykładów mogę podać więcej... jeżeli zawsze miałbym się zastanawiać czy 120 GB mi starczy na dane lub żałować, że nie mogę na nim umieścić aplikacji, której przydało by się np. szybsze uruchamianie to po cholerę mi sam SSD...

ogólnie jestem pewien, że z czasem ilość potrzebnego miejsca na dysku SSD będzie i tak rosła... więc 120GB to mocne ograniczenie... nawet jakbym chciał wrzucić dodatkowo jedną grę np. DOOM-a to przy wadze ok. 60GB nie ma szans umieszczenia jej na nośniku SSD...

Dysk SSD kupujemy po to by z niego korzystać... szczególnie, że daje niesamowitego kopa jeżeli chodzi o fun z użytkowania aplikacji korzystających z niego - w szczególności, że mówimy tu o dopłacie 150 PLN, w tej kwocie żaden inny komponent nie da takich możliwości...
[Obrazek: yQ3vdLa.png]
Odpowiedz