14.06.2020, 16:55 UTC
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 14.06.2020, 16:55 UTC przez Kethrax.)
Cytat:Park your FC within 20LY of a permit-locked system, and you can buy the data! For the ones that work, anyway.
|
LORE Raxxla
|
|
14.06.2020, 16:55 UTC
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 14.06.2020, 16:55 UTC przez Kethrax.)
Cytat:Park your FC within 20LY of a permit-locked system, and you can buy the data! For the ones that work, anyway.
14.06.2020, 23:27 UTC
Fake, nie działa w systemach bez populacji - sprawdziłem to w systemi z permitem 2 k Ly od Kolonii - nikt nie sprzedaje ich danych karto, bo nikogo nie ma w okolicy, to chyba inaczej działa.
15.06.2020, 06:14 UTC
15.06.2020, 13:44 UTC
Czy to fejk czy nie fejk jedno pytanie jest zasadne. Jeżeli faktycznie nie można się dostać do systemu w którym jest baza TDW to po co mi wiedzieć w jakim to jest systemie. Mogę uwierzyć że ta baza jest w systemie z permitem który można dostać w jakiś specjalny sposób. Ale ale. Ale jak nie mam permitu to nic mi nie daje info że jest w systemie LFT 509
15.06.2020, 15:54 UTC
Jesli to nie fejk, to zapewne za pare dni mapy tych systemow pojawia sie na EDSM?
(chyba, ze to tak nie dziala?)
"Dobrze jest, psiakrew, a kto powie, że nie, to go w mordę!" - Witkacy
15.06.2020, 17:56 UTC
(15.06.2020, 13:44 UTC)Wojciech Dannyboy napisał(a): Czy to fejk czy nie fejk jedno pytanie jest zasadne. Jeżeli faktycznie nie można się dostać do systemu w którym jest baza TDW to po co mi wiedzieć w jakim to jest systemie. Mogę uwierzyć że ta baza jest w systemie z permitem który można dostać w jakiś specjalny sposób. Ale ale. Ale jak nie mam permitu to nic mi nie daje info że jest w systemie LFT 509 NP. można pokręcić się w systemach pobliskich wbijając reputacje oczekując na misje specjalne i na top offy...
Jest lista systemów, gdzie się nie da tego zrobić - nia ma w okolicznych systemach żadnej frakcji, która jest w systemie z permitem - pamiętam, dawno temu jacyś gracze zrobili akcje zamykania systemów z permitem przez retrteatowanie tych frakcji z innych systemów, stąd teraz taka sytuacja.
16.06.2020, 08:54 UTC
22.06.2023, 15:26 UTC
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 22.06.2023, 15:49 UTC przez Wojciech Dannyboy.)
Wczoraj siedziałem sobie i myślałem o Raxxli w pracy. I jakoś tak myśli zaczęły błądzić po różnych tematach związanych z Elite i zacząłem się zastanawiać że to nie przypadek że przyleciało 8 maelstromów. Coś musi by z tą ósemką - wiadomo ósmy księżyc gazowego giganta. Wpisałem sobie "8" do google'a i to dostałem: „OSIEM” - w tradycji hebrajskiej to dziwna liczba rozpoczynająca jakby nowe liczenie, przekraczające cykl siódemkowy. Symbolizuje wejście w nową, odmienną rzeczywistość. Oznacza też porządek, prawo. Jezus wypowiada osiem błogosławieństw w kazaniu na górze (Mt 5, 3-10). Obrzezania dokonuje się ósmego dnia po narodzeniu (Rdz 21,4). ALbo też: W odniesieniu do religii liczba 8 symbolizuje nowy początek i przejście do kolejnego etapu. Ma to swoje odzwierciedlenie w Biblii, a konkretnie w liczbie osób na Arce Noego. Noe, aby ocalić siebie i swoich bliskich przed Potopem, wybudował Arkę, która pomieściła osiem osób. Tak zapoczątkował nowy etap w otaczającej go rzeczywistości.
Wychodzi na to że ktoś kto wymyślał historię z Raxxlą może być miłośnikiem numerologii i symboliki liczb... lub Jakiś czas temu czytałem Odyseję kosmiczną 2001. W pewnym momencie fabuły Dave Bowman zostaje sam na statku Discovey i dowiaduje się jaki jest cel misji. Dostaje rozkaz żeby polecieć zbadać ósmego satelitę Saturna czyli Japetusa... (tak było napisane w książce). Skojarzyłem to od razu z Raxxlą, bo jakby nie patrzeć Saturn to gazowy gigant. Ale dlaczego Japetus to 8 satelita Saturna? Nie do końca wiem czy został odkryty jako 8 czy jego orbita jest ósma... W każdym razie jak szukam info o Japetusie to widzę że kiedyś nosił on nazwę Saturn VIII. Wracając do fabuły Odysei kosmicznej - Dave Bowman odkrył na Japetusie (konkretnie na jasnej jego stronie) wielokilometrowy obelisk który był większą kopią tego którego znaleźli ludzie na księżyce (ten księżycowy monolit wysłał sygnał w stronę Saturna stąd ta tytułowa odyseja kosmiczna). Gdy Dave wsiadł do małego pokładowego statku i podleciał do obelisku - ten się otworzył i go wciągnął (ostatnimi słowami Dave'a Bowmana które dotarły na Ziemię były: "My God, It's Full of Stars"). Potem David leciał wewnątrz obelisku obserwując mijające go gwiazdy ... w końcu wyleciał w jakiejś przestrzeni którą określił jako "coś w rodzaju hubu łączącego wszystkie obeliski we wszechświecie" - miejsce to było opisane jak jakaś stacja która służy do szybkiej podróży we wszechświecie... Co było dalej możecie przeczytać albo obejrzeć w filmie. Wracając do Elite - sprawdziłem że Japetus jest w sumie 6 księżycem Saturna (więcej księżyców Saturn nie ma w grze). Jest w pewien sposób wyróżniony - znajduje się na jego powierzchni baza inżyniera. Teraz siedzę sobie w pracy i się zastanawiam czy to jest wyróżnienie czy bardziej schowanie czegoś na widoku. Bo w końcu każdy kto przylatuje na Japetusa w Sol to robi to tylko w celu odwiedzenia inżyniera. Nie wiem czy ktoś latał po powierzchni i patrzył co na tym księżycu jest (bo może mapowanie nie pokazywać czegoś fajnego...). Takie tam luźne przemyślenia... Co o tym myślicie? |
|
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
|