Kto pyta, nie błądzi - wątek z pytaniami i odpowiedziami na temat Elite
Dzięki za pomoc i podpowiedzi. Na razie to sam latam po układach i od układu do układu żeby poznać co i jak, z stronek trochę też korzystam. Mam zainstalowane EDMC i jestem zalogowany na Inari oraz EDMS
Odpowiedz
Inżynierowie pytanko:
Czy udoskonalając coś zostaje to przypisane do danego modelu statku czy mam już to zawsze przypisane do "mnie" i działa na każdym następnym pojeździe?
Odpowiedz
(20.03.2022, 08:02 UTC)Balcerek napisał(a): Inżynierowie pytanko:
Czy udoskonalając coś zostaje to przypisane do danego modelu statku czy mam już to zawsze przypisane do "mnie" i działa na każdym następnym pojeździe?

Udoskonalasz dany moduł statku, broń ręczną, kobinezon, etc. Raz "udoskonalony" ma nową charakterystykę, prawie na stałe (prawie - bo zawsze istnieje opcja inżynierowania każdego od nowa, kasując poprzednie modyfikacje).
Zinżynierowany moduł można przekładać do innych statków, o ile jego rozmiary, moc, itp. są kompatybilne z danym stakiem, i wtedy zachowuje on swoje zmodyfikowane właściwości.
[Obrazek: E5QT3y3.png]

Odpowiedz
... ale jesli masz dwa statki to na każdym z nich, osobno. musisz inrzymierować np FSD, czy jakiś inny moduł.

Nie ma tak że kupisz dwa takie same statki, na jednym przerobisz FSD , a na drugim "magicznie" będziesz mógł umieścić drugi przerobiony moduł FSD - bo go po prostu nie masz.
Jeśli masz dwa samochody , też musisz kupić 8 opon zimowych zamiast 4 Smile

Przekładanie modułów z statku na statek szybko ci się znudzi.
Odpowiedz
Ostatnio chciałem sprzedać swój urobek i po przez https://inara.cz/commodity/ znalazłem dobre miejsce co do tego. Niestety po doleceniu w dane miejsce okazało się to nie możliwe, można było dosłownie parę rzeczy tam sprzedać(oczywiście mało ciekawych i ich nie miałem) ale nie to co chciałem. Często się to zdarza??? Update był świeży sprzed 20-25min jak sprawdzałem.
Odpowiedz
NIe tylko Ty szukasz dobrego miejsca na sprzedaz urobu... w czasie tych 20 min i Twojego lotu ktos zrzucil tam mase towaru albo zmienil sie jakis stan bgs i pozamiatane.
A skoro nie kazdy raportuje do inary, to akurat tych zmian moglo jeszcze nie uwzglednic.

No i jeszcze pozostaje kwestia ewentualnej pomylki i spojrzenia na zla strone (sprzedaz zamiast kupna) co tez sie czasem zdarza.
Odpowiedz
dalej lataj z towarem (cargo ) według inary - to zbankrutujesz.
Inara jest świetnym miejscem żeby si edowiedzieć jakie komponerty potrzebujesz do przeróbki, jakie rzeczy i za co zdobędziesz u np tech brokera itp.

Ale jeśli chodzi o cargo to korzystaj z EDDB.io

a jeśli masz coś co wykopałeś albo tanio kupiłeś ( ale nadal towar pozyskiwany ogólnie z asteroid ) to zajrzyj tutaj:
http://edtools.ddns.net/miner
Odpowiedz
@MAGNUM354
Korzystałem do tej pory z inari i się sprawdzało, w dobrych cenach sprzedawałem. Paliwo nie jest drogie, jedynie czas potrzeba na przeloty.

Natomiast co do tej drugiej stronki wydaje się dość 'uboga' i też się nie sprawdza tak dobrze. Poleciałem za diamentami tam gdzie mi wskazała, wybrałem odpowiedni pierścień, miejsce według skanu i dwa razy trafiłem po jednej skale gdzie raz nie ruszyłem w ogóle skały bo zasoby były pod powierzchnią a nie miałem odpowiedniego działa a drugi raz to nawet jednej tony nie zebrałem. Tak to mi się trafiało z przypadku i bez 'takiej pomocy'. Co prawda za trzecim razem trafiłem na dwie skały koło siebie które dały mi ponad 10t diamentów ale nic poza tym.
Odpowiedz
rany.. za dużo tłumaczyć- może w wielkim skrócie :

diamenty sa w pierścieniach lodowych , ale zawartość skałki zwykle nie przekracza 30 % . Z takiej skałki zdobywasz 4-5 ton.
trafiłeś na skały które dały ci 10 ton? to rekord którego długo nie pobijesz nawet jeśli będziesz się kręcił 2 kilometry od samego punku HOT SPOT . po prostu diamenty nie występują w większym natężeniu.
16 ton zdobędziesz z skałki którą detonujesz, ale taka skałę znajdziesz raz na 30 minut ( przy ogromnym farcie ) raczej rzadziej. marnując przy tym wielką ilość limpetów na prospektory.
Można takie skałki po kształcie rozpoznać ( zawszę są takie same - lenistwo producenta gry ) - ale to jeszcze za szybko dla ciebie.

Pisałem ci to wcześniej ja i chyba jeszcze ktoś.
Nie kop Tritium
Nie kop xxxx
Nie kop xxxx

KOP Platyne.
Jesli chcesz zarobić na kopaniu

Nieważne że diamenty sa droższe w sprzedaży - ale zdobycie 250 ton ( Python ) zajmie ci kilka dni .
A zdobycie 250 ton Platyny zajmie ci godzinę / dwie , a sprzedaż tylko ciut taniej.

A na poradach z tej "ubogiej" ( jedynie wizualnie ) strony , ludzie zarobili na całe swoje floty statków, Szybko zarobili.
Możesz to łatwo sprawdzić:
Zapytaj na discordzie husarzy ze stażem nawet rocznym, o dobry system do kopania Platyny.
A potem wejdż na tą ubogą stronę, w pasku wpisz HR 8444 i sprawdź wyniki Smile

Różne materiały "kopalniane" występują w różnych stężeniach. Najdroższe można tylko wysadzać, ale to się nie opłaca bo za dużo czasu zajmuje ( w Yukonie wydobywcy złota przeliczają wszystko przez pryzmat zużycia paliwa na obsługę maszyn - w ED tym paliwem jest czas ).
Kiedyś dawno temu w ED kopało się 3x P - Painite , Platyne , Praseodynium . Potem coś innego ( nie wiem czy nie złoto ) . A teraz jedynie Platyne - jeśli myśli się o zarobku.

Niedawno jakiś kolega ( przepraszam zapomniałem kto ) przedstawiał na forum tezy i obliczenia matematyczne dotyczące szybkości kopania. Ładnie to przeliczył. Pomimo tego że wszyscy mu pisali żeby kopał Platyne. Spróbował i wyniki chyba same go zdziwiły. Napisał jeszcze że niedługo kopiąc według danych matematycznych sprawdzi jak się kopie LTD. Troche czasu minęło ale nie widziałem kolejnych wpisów o szybkości i opłacalności kopania LTD Smile

Właśnie - jakbyś nadal kopał latał po lodowych pierścieniach, to kupię od ciebie każdą ilość Osmium jakie znajdziesz. Za cene jakiej nigdzie nie znajdziesz.
Odpowiedz
@Arthur83 skoro już uparłeś się na te LTD to 2 porady:
1) przykładowo dla mojej obecnej lokalizacji wygląda to tak: https://edtools.cc/hotspot?s=merope&m=Lo...amond&ms=1
Spójrz na ostatnią kolumnę "Density". Od razu zauważysz, że wartości wahają się od 0.00000602 w systemie Pleiades Sector GW-W c1-7 do ponad 10 np w Pleiades Sector PD-S b4-0
Ten parametr wskazuje "upakowanie" a więc prawdopodobieństwo dobrego urobku. Im niższy parametr tym mniej skałek zawierających LTD. Użyteczne, prawda?
Wybierasz kilka pobliskich systemów z najwyższym parametrem i lecisz tam po 2-3x, dłubiesz i sprawdzasz ile "towaru" jest w kamykach, gdyż może się zdarzyć, że surowiec będzie ale na poziomie powiedzmy 3-10% na skałkę, a tym samym zdobycie przyzwoitej ich ilości jest czasochłonne. Po odwiedzeniu kilku systemów znajdziesz sobie taki, w którym kopanie jest najbardziej efektywne.
2) Kop trytium lub bromellite, a LTD traktuj jak bonus. Więcej się nakopiesz, nalatasz ale w efekcie po przeliczeniu czas/zysk jest bardziej opłacalne. Dodatkowo zwiększysz zysk jeśli znajdziesz stację z misjami na bromellite. Za 45t tego surowca możesz zgarnąć z misji nawet ponad 10mln cr.

Po za tym powinieneś wiedzieć, że bodajże w ubiegłym roku zmieniono zasady 'zakupu' tych droższych surowców i ich cena uzależniona jest od ilości jaką masz na pokładzie; po przekroczeniu pewnej granicznej ilości cena gwałtownie spada. Przykładowo za 1T platyny na stacji High-tech w stanie boom możesz zgarnąć nawet 215 tys/t cr ale jeśli masz więcej towaru niż oni są gotowi kupić dostaniesz około 170 tys/t natomiast minimalna cena za platynę to bodajże 40 tys/t no i ilość tego surowca w skałkach. 66% jest bardzo częstym przypadkiem. Ja np nie podlatuję do skałki jeśli jest w niej mniej niż 25% i nie ma innych, cennych surowców takich jak osm, złoto, pallad,itp. Po prostu szkoda mi czasu → mojego i limpetów (limpety "żyją" 11 minut jeśli wcześniej się nie rozkwaszą o coś).

Dlatego jeszcze raz podkreślam, że jeśli chcesz sobie pokopać LTD to proszę, Twój wybór i Twoja gra ale jeśli celem jest szybki zarobek, pomyśl o surowcach metalicznych.
[Obrazek: 244031.jpg]

Odpowiedz