Kto pyta, nie błądzi - wątek z pytaniami i odpowiedziami na temat Elite
(16.03.2022, 21:55 UTC)Gnievmir napisał(a): (...)
Type-9
Ale prawdziwy kombajn zrobisz dopiero z Cuttera. Jednak by go kupić musisz uprzednio uzyskać odpowiednią rangę Imperium.
Trochę nie rozumiem dlaczego Cutter jest tak chwalony jako "prawdziwy kombajn" w porównaniu z T9.
Do kopania złożyłem sobie na bazie T9 takiego Krecika: https://s.orbis.zone/ipjr i mam wrażenie, że jest lepszy od cuttera.
T9 którą wykorzystuję ma 512 Cargo, 12 Collectorów + prospector, laserki do skrobania tylko 3, ale i tak to collectory nie nadążają, więc kolejnych laserków nie dokładam (mieści się za to zestaw co core miningu).

Nie mam lotniska, wiec mam tam FuelScoopa i FSD Boostera, przez co nawet wyprawa na kopanie poza bańkę jest możliwa.
Jakbym zrezygnował z tego, to powstało by zestaw z 592 Cargo (nadal przy 12 collectorach) albo 512 cargo i aż 17 limpetów do zbierania.
Jakbym nie kombinować z Cuttera nie mogłem tyle wycisnąć: wychodziło albo mniej cargo, albo mniej limpetów.

Jedyna przewaga Cuttera, jest taka, że jest nieco szybszy, zwrotniejszy i twardszy.
Ale przy lataniu od skałki do skałki zwrotność i szybkość T9 są wg mnie wystarczające (a silniki można jeszcze podkręcić).
No i cena T9 pewnie 5-6x mniejsza od Cuttera + nie trzeba rangi.

Jaki masz build Cuttera do kopania? Może coś źle składam?
Chociaż mam wrażenie, że wprowadzenie uniwersalnych limpetów sporo zmieniło. Nijak nie pasuje mi ten moduł do cuttera, bo montując go traci się za dużo cargo . A do T9 pasuje idealnie.
Odpowiedz
(17.03.2022, 00:51 UTC)Veskel napisał(a): Jedyna przewaga Cuttera, jest taka, że jest nieco szybszy, zwrotniejszy i twardszy.
Ale przy lataniu od skałki do skałki zwrotność i szybkość T9 są wg mnie wystarczające (a silniki można jeszcze podkręcić).
No i cena T9 pewnie 5-6x mniejsza od Cuttera + nie trzeba rangi.

Jaki masz build Cuttera do kopania? Może coś źle składam?

Tak, główna przewaga to zdecydowanie większa zwrotność co bardzo przydaje się podczas eksploatacji zasobów podpowierzchniowych bądź rdzeni. Również w podprzestrzeni jest znacznie bardziej zwrotny co ułatwia ucieczkę podczas interdykcji.
Mój konfig https://inara.cz/cmdr-fleet/244031/1809261/
Jeśli potrzebuję lecieć gdzieś dalej zmieniam jeden slot ładunkowy na czerpak paliwa, ale... ma wystarczający zasięg by być w zasięgu bez konieczności uzupełniania paliwa, a 576 ton ładunku w zupełności mi wystarcza, gdyż to i tak godzina dłubania w metalicznych, a 2,5 w lodowych.
P.S.
Natomiast wyłącznie do core minningu, gdy np chcę się 'pobawić' używam Kraita https://inara.cz/cmdr-fleet/244031/1809267/
[Obrazek: 244031.jpg]

Odpowiedz
no i Cutter jest wielokrotnie zwrotniejszy podczas uciekania przed wyciagnięciem z super cruize . T9 to często sztuka nie dać się wyciągnąć.
nie mówiąc o długości skoku pomiędzy załadowanym na full Cutterem a T9 . podczas powrotu zawsze lepiej zamiast 30 skoków zrobić 17 ( z wyprawy na dalekie kopanie ) - ale w bańce masz tyle planet z zasobami że trzeba mieć niezłe samozaparcie żeby leciec kopać daleko bez lotniskowca.
Odpowiedz
(16.03.2022, 21:55 UTC)Gnievmir napisał(a):
(13.03.2022, 14:46 UTC)Arthur83 napisał(a): obecnie latam Type-6 i bawię się w górnictwo ale zaczyna mnie denerowować bo ma tylko dwa działka i nie można brać wszystkich narzedzi do kopania. Teraz myślę o jakimś takim z 4-5 co by móc iść na całość
W zależności od tego jakie masz zasoby proponuję następujące statki, od najtańszego ale i najgorszego:
ASP Explorer
Krait mk III
Python
Anaconda
Type-9
Ale prawdziwy kombajn zrobisz dopiero z Cuttera. Jednak by go kupić musisz uprzednio uzyskać odpowiednią rangę Imperium.
Jak widzisz na liście nie występuje zarówno T-6 jak  i T-7.

Ja to na dorobku, początkujący uczący się dopiero co i jak. Z tego co napisałeś to obecnie stać mnie na ASP Explorer, ledwo ponad 20 baniek mam. Co do T-6 to kupiłem bo był pod ręką i stać było mnie na niego. Nie jest zły choć boli mnie w nie tylko dwa miejsca na działka.

Co do wyciągania z super cruize to zależy to od zwrotności statku czy tez od prędkości jaką się akurat ma???
Odpowiedz
od zwrotności - w super cruize statek leci w dwóch trybach - cały czas się rozpedza , a potem w odpowiedniej odległosci zaczyna hamować.
Ponieważ nie ma oporów powietrza w kosmosie - lecąc odpowiednio długo nawet sidewinder poleci tak samo szybko jak cutter.
Dlatego też piraci dopadaja cię pod stacją docelową ( w 99 %) bo wtedy zwalniasz po prostu - kiedy się rozpędzasz nie maja szans.
Oczywiście żywy gracz podleci do ciebie od boku i cię dogoni , ale NPC lata tylko w lini prostej za tobą jak po sznurku - więc zostaje tylko walka na zwrotność statków - i tu Cutter bije na głowę wszystkie statki, a T9 jest na dole kolejki .

Aczkolwiek z tym oporem powietrza w ED to jeszcze się zastanawiam - bo z niewyjaśnionych przyczyn obracanie się wokół własnej osi ( zwiększanie oporów "powietrza" ) pomaga szybciej zwolnić przed wyskoczeniem z supercruize , a także już w normalnej przestrzeni zwolnić przed uderzeniem w samą stację - dziwne Smile
Odpowiedz
(17.03.2022, 17:08 UTC)Arthur83 napisał(a): Ja to na dorobku, początkujący uczący się dopiero co i jak. Z tego co napisałeś to obecnie stać mnie na ASP Explorer, ledwo ponad 20 baniek mam. Co do T-6 to kupiłem bo był pod ręką i stać było mnie na niego. Nie jest zły choć boli mnie w nie tylko dwa miejsca na działka.
Skoro jesteś na dorobku to proponuję przykładowy konfig dla ASP
Masz 5 limpetów zbierających, jeden do skanowania skałek, 3 lasery górnicze plus dodatki, gdyby trafiła się gratka w postaci rdzenia bądź zasobów podpowierzchniowych. Niestety, ładownia mała ale to "tymczasowy statek" by dojść do np Pythona, a później dalej. Jeśli nie planujesz wydobywać zasobów podpowierzchniowych → zmień na abrasion, a w miejsce abrasion wstaw laser górniczy tak by zwiększyć ich ilość do 4. Jak wspomniałem to tylko baza. W czasie "kopania" daj 2 pipy w system, 4 w bronie, a w silniki nic bo i tak z otwartym lukiem ładunkowym boost nie furga. Jeśli zrezygnujesz z osłon (choć z doświadczenia wiem, że nie jest to dobry krok) jeszcze zwiększysz przestrzeń ładunkową.

Ponadto proponuję nie bawić się w wydobywanie painite, diamentów czy opali, gdyż później trzeba "bujać" się by dobrze je sprzedać. Obecnie chyba najszybciej zarobisz jeśli w pobliżu systemu High-tech znajdziesz planetę z zasobami "pristine" oraz pierścieniami metallic i hotspotem "platinum". Zbierasz wyłącznie platynę, palladium, osm, złoto, srebro, samarium oraz, jeśli się trafi painite; resztę banujesz by nie zaśmiecać rafinerii (masz tylko 8 slotów). Wcześniej sprawdź jakie są ceny na stacji. No i nie ładuj do "full" limpetów; przy tej ładowni myślę, że 30 i tak może być za dużo.

Póki co takie warunki są w systemie Merope, z tym, że tymczasowo platynę trzeba sprzedawać w sąsiednim systemie bądź na drugim końcu systemu Merope w stacji planetarnej.
P.S.
Jest jeszcze jedna możliwość, ale w tym celu musiałbyś przylecieć do Merope i dogadać się ze mną (gram wyłącznie solo lub w grupie). Swojego T6 wyposażasz wyłącznie w colectory + full ładownia, lecimy w pierścień A planety A, ja kotłuję zasoby, rafinuję, a następnie wyrzucam kontenery, które Ty zbierasz i z pełną ładownią lecisz do stacji, tam opychasz towar i tak w kółko aż uzbierasz na Pythona. Myślę, że zajęłoby to ze 2 godzinki, może 3 (python + wyposażenie).

Odpowiedz
(09.03.2022, 19:52 UTC)Veskel napisał(a):
(03.03.2022, 18:52 UTC)thyrfing krk napisał(a): Jeśli lecisz tylko by polecieć to może tylko jeszcze Heatsinka i w moduł do naprawiania, a jeśli chcesz
Chcesz połączyć a exploracja przy okazji to Hangar Srv

Przez chwilę się bawiłem, szczerze Inara i inne strony na PC biją na głowę je wszystkie

Odnośnie apek, to zgadzam się, że strony typu inara i eddb są dużo lepsze. Ale warto dodać, że telefon z androidem da się powiązać z windowsem 10 i włączyć współdzielenie schowka. Wówczas na komórce można wyszukać np. najbliższego materiał tradera, na komórce skopiować nazwę systemu, a w komputerze wkleić. Nie trzeba minimalizować gry.

A dało by się tak zrobić by na telefonie było Obserwatory Core?
Odpowiedz
@MAGNUM354 dzięki za info, jakoś chyba miałem szczęście i wpadałem na NPC bo nie miałem jakiś większych problemów z ucieczką. No raz chyba na gracza wpadłem bo parę mitów to trwało.

@Gnievmir dzięki za rady, co prawda paczyłem na takiego co ma min 4 działka i jak najwięcej w OI(korzystam z wspomagaczy) ale Twój build ciekawy i warty rozważenia. Co do lecenia na górnictwo z Toba to mam jak na tą chwile trochę daleko, musiał bym zrobić coś koło 25skoków z tankowaniem i mi się nie chce Biggrin.

Ostatnio właśnie poleciełem na opale i zanalazłem całą jedna skałę z nimi, żeby się do nich dostać to jeszcze musiał bym ja wysadzać a nie miałem do tego działka. Skupiam się obecnie na wydobywaniu Ba../Bre.. coś tam(nie pamiętam teraz nazwy) i Tritum nieźle za to płacą więc nie jest źle.

Mam jeszcze takie pytanko, ostatnio sprzedając urobek zauważyłem że w jednej bazie można sprzedać dużo drożej. Poleciałem do niej, niestety nie mogłem na niej wylądować bo byłem za duży i z tym wiąże się moje pytanie, czy można miedzy swoimi statkami przekładać cargo???
Odpowiedz
Cargo mozesz przełożyć jedynie na lotniskowiec - podczas zmiany statku musisz byc pusty - albo statek do którego wsiadasz musi miec tyle cargo żeby pomieścić to co masz na obecnym statku.
Zbieraj Platyne - nie interesuj się Tritium
Platynę sprzedasz za 270- 290 tysięcy za tone

sprawdz ten link:
http://edtools.ddns.net/miner

w puste pole wpisz system w którym jesteś , i kliknij w Platyne Smile
Odpowiedz
(18.03.2022, 16:20 UTC)Arthur83 napisał(a): Mam jeszcze takie pytanko, ostatnio sprzedając urobek zauważyłem że w jednej bazie można sprzedać dużo drożej. Poleciałem do niej, niestety nie mogłem na niej wylądować bo byłem za duży i z tym wiąże się moje pytanie, czy można miedzy swoimi statkami przekładać cargo???
Cena towarów zależy od gospodarki danego systemu. Np bromellite sprzedawaj w systemach high-tech natomiast diamenty w turystycznych.
Osobiście korzystam z tej stronki https://inara.cz/commodities/
Wybieram towar do kupienia/sprzedania, włączam filtry i odpowienią zakładkę (import/export zależnie czy chcę kupić czy sprzedać)
Jeśli nie masz tam konta bądź masz ale nie jesteś zalogowany dodatkowo z prawej strony wprowadź nazwę systemu, w którym się znajdujesz. Ewentualnie alternatywną stroną jest eddb https://eddb.io/commodity

Odpowiedz