Kto pyta, nie błądzi - wątek z pytaniami i odpowiedziami na temat Elite
Kolejne mam pytanie z exploracji. Jeśli wlatuję do systemu i włączę widok mapy gdzie widać planety i na żadnej nie ma, że ją ktoś odkrył a ja ją zeskanuję to jest moja? I czy to od razu widać, że ją odkryłem, czy dopiero jak oddam mapy na stacji?
Odpowiedz
Ty od razu mozesz to zobaczyc, ale wyrok nie jest prawomocny.
Oficjalnie za odkrywce (z utrwaleniem nicku w grze) zostaje uznany ten, kto pierwszy sprzeda mape tego systemu.
Odpowiedz
hmmm no to ja na żadnej planecie nie widzę innych komanderów i swojej nazwy również nie. Trafiam nieraz też w takie układy, że główna gwiazda jest z nawą odkrywcy a planety już nie, skanuję je FSS i nadal są bez nazw komanderów. Nie wiem czy jakiegoś błędu nie odkryłem, chyba że taka jest mechanika odkrywania, odpalam FSS i mam tylko te fale a nie planety ale jak włączę mapę z planetami to nie mam, że są nie odkryte tylko mają nazwy planet.

OK już wiem D-scaner mi nazywa planety
Odpowiedz
(04.03.2022, 08:21 UTC)Cieslik Dariusz napisał(a): Kolejne mam pytanie z exploracji. Jeśli wlatuję do systemu i włączę widok mapy gdzie widać planety i na żadnej nie ma, że ją ktoś odkrył a ja ją zeskanuję to jest moja? I czy to od razu widać, że ją odkryłem, czy dopiero jak oddam mapy na stacji?

Dokładnie tak, trik polega na tym że musisz jeszcze wrócić ?
Odpowiedz
z tym powrotem to nie ma problemu na tak krótkiej trasie.
I nie musisz się spieszyć z dwóch powodów:

1) przez tyle lat gracze odkryli 0,04 czy 0,03 procenta systemów... więc mała szansa że ktoś odkryje ten sam układ co ty i wróci przed tobą żeby sprzedać dane...
2) i tak nie zapamiętasz wszystkich nazw i oznaczeń układów które odwiedziłeś wieć i tak nie skumasz czy ktoś przed tobą oddał któryś z odwiedzonych przez ciebie układów...
2A) chyba ze je sobie zapisujesz na kartce... ale to już nie jest eksploracja tylko sado maso Smile

także, lataj skanuj i baw się dobrze, z pewnością podczas sprzedawania danych będziesz miał informację że byłeś pierwszy Smile

P.S. koledzy zapomnieli dodać ze jest jeszcze jeden bonus za skanowanie:
jeśli odkryjesz system, zeskanujesz , zmapujesz ALE WSZYSTKIE CIAŁA NIEBIESKIE to dostaniesz bonus za pełne zeskanowanie systemu, włącznie z tymi mało opłacalnymi planetami, gigantami i księżycami - po prostu wszystko wszystko. Mam dwa takie układy powyżej 60 ciał niebieskich Smile - chwile to zajęło hehe.

Problem w tym że teraz doszło chodzenie na piechotę i powstaje pytanie :
czy lecąc w Horizons wystarczy do tego bonusu tylko zeskanować wszystko ? a jeśli tak to czy lecąc w Odyssey - trzeba dodatkowo na wszystkich planetach które na to pozwalają wylądować i wyjść na krótki spacer ?

P.S.2
W drodze do Kolonii, stoi 5 stacji oddalonych tak co 4-5 K LY od siebie ( a może ich już więcej jest?? ), ciężko sobie krzywdę zrobić na takiej trasie Smile
A dopiero co zakończył się kolejny CG na budowę kolejnych stacji...
Odpowiedz
(04.03.2022, 12:47 UTC)Trufel Aubaris napisał(a): ...Twoja nazwa CMDR pojawi się dopiero jak sprzedasz mapy. Do tego momentu nie będzie widać Twojego odkrycia.

I tu jest słowo klucz mojej zagadki.

Dzięki za wszelkie informacje Biggrin powoli, zygzakiem wracam do domowego układu.

Tak zauważyłem,  że około 3k Ly od SOL większość jest odkrytych systemów ale w granicy 4,5-5K już jest pusto i wiele układów dziewiczych odkryłem, skanuje wszystko jak wlatuję D-scaner później FSS a DSS tylko te wartościowe.
Odpowiedz
(03.03.2022, 18:52 UTC)thyrfing krk napisał(a): Jeśli lecisz tylko by polecieć to może tylko jeszcze Heatsinka i w moduł do naprawiania, a jeśli chcesz
Chcesz połączyć a exploracja przy okazji to Hangar Srv

(03.03.2022, 18:49 UTC)n.nemo napisał(a): Kupić drugą T9, ta gra Ci tego nie powie, ale jest (między innymi) o budowaniu swojej floty ;p

Wiem, ale jak by nie patrzeć ? wolę optymalizować ?

(22.02.2022, 18:55 UTC)Arthur83 napisał(a): @n.nemo
Tak ogólnie pytałem

@Gnievmir
Pewnie masz racja, tak było.

Takie jeszcze mam pytanko, ostatnio bawiłem się tel i zauważyłem że tam też są apki do Elite, ktoś je testował? Używał?

Przez chwilę się bawiłem, szczerze Inara i inne strony na PC biją na głowę je wszystkie

Odnośnie apek, to zgadzam się, że strony typu inara i eddb są dużo lepsze. Ale warto dodać, że telefon z androidem da się powiązać z windowsem 10 i włączyć współdzielenie schowka. Wówczas na komórce można wyszukać np. najbliższego materiał tradera, na komórce skopiować nazwę systemu, a w komputerze wkleić. Nie trzeba minimalizować gry.
Odpowiedz
(21.02.2022, 05:35 UTC)Gnievmir napisał(a):
(20.02.2022, 18:49 UTC)Arthur83 napisał(a): Ściągnąłem, rozpakowałem ale nigdzie nie widzę pliku .exe
Prawdopodobnie ściągnąłeś źródła. Plik instalatora Windows: https://github.com/EDCD/EDMarketConnecto..._5.3.0.msi

(09.03.2022, 19:52 UTC)Veskel napisał(a):
(03.03.2022, 18:52 UTC)thyrfing krk napisał(a): Jeśli lecisz tylko by polecieć to może tylko jeszcze Heatsinka i w moduł do naprawiania, a jeśli chcesz
Chcesz połączyć a exploracja przy okazji to Hangar Srv

Przez chwilę się bawiłem, szczerze Inara i inne strony na PC biją na głowę je wszystkie

Odnośnie apek, to zgadzam się, że strony typu inara i eddb są dużo lepsze. Ale warto dodać, że telefon z androidem da się powiązać z windowsem 10 i włączyć współdzielenie schowka. Wówczas na komórce można wyszukać np. najbliższego materiał tradera, na komórce skopiować nazwę systemu, a w komputerze wkleić. Nie trzeba minimalizować gry.

Trzeba sobie jakoś radzić jak ma się tylko jeden monitor. Zawsze na tel można włączyć normalnie przeglądarkę i tam wejść na te stronki.
Odpowiedz
Bawiłem się w przewóz danych, cargo, osób oraz trochę w handel teraz czas na kolejny krok i padło na górnictwo. Mam do tego pytanka
1. Czy na jakieś stronce można znaleźć gdzie są jakieś surowce?? Chodzi mi o coś tak pomocnego jak przy handlu.
2. Jak włączyć ten skaner do skanowania pierścienie planet z dużej odległości gdzie wysyła się sonde??? Tak żeby wiedzieć gdzie są większe/lepsze skupiska??? Tak, tak wiem że trzeba się 'zatrzymać' ale jedyne co mi się otwiera to ten ogólny skaner układu.
3. Czasami wyskakuje mi coś takiego https://zapodaj.net/a76591e91ffe3.bmp.html Do czego to?? Po co to?? Widziałem na jakiś bardzo starych filmikach że się kiedyś tak łapało urobek ale teraz? Przecież są limpety, więc do czego to??
Odpowiedz
1. https://edtools.cc/miner - choc nie uwzglednia wszystkich surowcow, tylko te najczesciej kopane.
2. W prawym panelu, zakladka "Fire groups" - przypisac Detailed Surface Scanner do ktorejs grupy. Nastepnie wybierasz grupe, zeby miec go pod ktoryms spustem i uzywasz.
3. Do tego samego. Choc akurat przy kopaniu, to tylko zatwardziali masochisci lapia recznie. Ale zbieranie kilku materialow z rozwalonego wroga, jakiegos towaru do misji czy materialow w signal source mozna spokojnie zalatwic recznie - bez limpetow.
Odpowiedz