Liczba postów: 30
Liczba wątków: 1
Reputacja:
3
Platforma:
CMDR: Cieslik Dariusz
Kolejne mam pytanie z exploracji. Jeśli wlatuję do systemu i włączę widok mapy gdzie widać planety i na żadnej nie ma, że ją ktoś odkrył a ja ją zeskanuję to jest moja? I czy to od razu widać, że ją odkryłem, czy dopiero jak oddam mapy na stacji?
Liczba postów: 163
Liczba wątków: 0
Reputacja:
20
Platforma:
CMDR: Debren
Ty od razu mozesz to zobaczyc, ale wyrok nie jest prawomocny.
Oficjalnie za odkrywce (z utrwaleniem nicku w grze) zostaje uznany ten, kto pierwszy sprzeda mape tego systemu.
Reputacja:
3
Platforma:
04.03.2022, 09:16 UTC
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 04.03.2022, 09:35 UTC przez Cieslik Dariusz.)
hmmm no to ja na żadnej planecie nie widzę innych komanderów i swojej nazwy również nie. Trafiam nieraz też w takie układy, że główna gwiazda jest z nawą odkrywcy a planety już nie, skanuję je FSS i nadal są bez nazw komanderów. Nie wiem czy jakiegoś błędu nie odkryłem, chyba że taka jest mechanika odkrywania, odpalam FSS i mam tylko te fale a nie planety ale jak włączę mapę z planetami to nie mam, że są nie odkryte tylko mają nazwy planet.
OK już wiem D-scaner mi nazywa planety
thyrfing krk
Unregistered
(04.03.2022, 08:21 UTC)Cieslik Dariusz napisał(a): Kolejne mam pytanie z exploracji. Jeśli wlatuję do systemu i włączę widok mapy gdzie widać planety i na żadnej nie ma, że ją ktoś odkrył a ja ją zeskanuję to jest moja? I czy to od razu widać, że ją odkryłem, czy dopiero jak oddam mapy na stacji?
Dokładnie tak, trik polega na tym że musisz jeszcze wrócić ?
Liczba postów: 2,603
Liczba wątków: 28
Reputacja:
186
Platforma:
CMDR: MAGNUM354
.png) .png) .png)
04.03.2022, 16:11 UTC
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 04.03.2022, 16:17 UTC przez MAGNUM354.)
z tym powrotem to nie ma problemu na tak krótkiej trasie.
I nie musisz się spieszyć z dwóch powodów:
1) przez tyle lat gracze odkryli 0,04 czy 0,03 procenta systemów... więc mała szansa że ktoś odkryje ten sam układ co ty i wróci przed tobą żeby sprzedać dane...
2) i tak nie zapamiętasz wszystkich nazw i oznaczeń układów które odwiedziłeś wieć i tak nie skumasz czy ktoś przed tobą oddał któryś z odwiedzonych przez ciebie układów...
2A) chyba ze je sobie zapisujesz na kartce... ale to już nie jest eksploracja tylko sado maso
także, lataj skanuj i baw się dobrze, z pewnością podczas sprzedawania danych będziesz miał informację że byłeś pierwszy
P.S. koledzy zapomnieli dodać ze jest jeszcze jeden bonus za skanowanie:
jeśli odkryjesz system, zeskanujesz , zmapujesz ALE WSZYSTKIE CIAŁA NIEBIESKIE to dostaniesz bonus za pełne zeskanowanie systemu, włącznie z tymi mało opłacalnymi planetami, gigantami i księżycami - po prostu wszystko wszystko. Mam dwa takie układy powyżej 60 ciał niebieskich  - chwile to zajęło hehe.
Problem w tym że teraz doszło chodzenie na piechotę i powstaje pytanie :
czy lecąc w Horizons wystarczy do tego bonusu tylko zeskanować wszystko ? a jeśli tak to czy lecąc w Odyssey - trzeba dodatkowo na wszystkich planetach które na to pozwalają wylądować i wyjść na krótki spacer ?
P.S.2
W drodze do Kolonii, stoi 5 stacji oddalonych tak co 4-5 K LY od siebie ( a może ich już więcej jest?? ), ciężko sobie krzywdę zrobić na takiej trasie 
A dopiero co zakończył się kolejny CG na budowę kolejnych stacji...
Reputacja:
3
Platforma:
(04.03.2022, 12:47 UTC)Trufel Aubaris napisał(a): ...Twoja nazwa CMDR pojawi się dopiero jak sprzedasz mapy. Do tego momentu nie będzie widać Twojego odkrycia.
I tu jest słowo klucz mojej zagadki.
Dzięki za wszelkie informacje  powoli, zygzakiem wracam do domowego układu.
Tak zauważyłem, że około 3k Ly od SOL większość jest odkrytych systemów ale w granicy 4,5-5K już jest pusto i wiele układów dziewiczych odkryłem, skanuje wszystko jak wlatuję D-scaner później FSS a DSS tylko te wartościowe.
Liczba postów: 11
Reputacja:
2
Platforma:
CMDR: Veskel
(03.03.2022, 18:52 UTC)thyrfing krk napisał(a): Jeśli lecisz tylko by polecieć to może tylko jeszcze Heatsinka i w moduł do naprawiania, a jeśli chcesz
Chcesz połączyć a exploracja przy okazji to Hangar Srv
(03.03.2022, 18:49 UTC)n.nemo napisał(a): Kupić drugą T9, ta gra Ci tego nie powie, ale jest (między innymi) o budowaniu swojej floty ;p
Wiem, ale jak by nie patrzeć ? wolę optymalizować ?
(22.02.2022, 18:55 UTC)Arthur83 napisał(a): @n.nemo
Tak ogólnie pytałem
@Gnievmir
Pewnie masz racja, tak było.
Takie jeszcze mam pytanko, ostatnio bawiłem się tel i zauważyłem że tam też są apki do Elite, ktoś je testował? Używał?
Przez chwilę się bawiłem, szczerze Inara i inne strony na PC biją na głowę je wszystkie
Odnośnie apek, to zgadzam się, że strony typu inara i eddb są dużo lepsze. Ale warto dodać, że telefon z androidem da się powiązać z windowsem 10 i włączyć współdzielenie schowka. Wówczas na komórce można wyszukać np. najbliższego materiał tradera, na komórce skopiować nazwę systemu, a w komputerze wkleić. Nie trzeba minimalizować gry.
Liczba postów: 52
Reputacja:
2
Platforma:
CMDR: Arthur83
(21.02.2022, 05:35 UTC)Gnievmir napisał(a): (20.02.2022, 18:49 UTC)Arthur83 napisał(a): Ściągnąłem, rozpakowałem ale nigdzie nie widzę pliku .exe
Prawdopodobnie ściągnąłeś źródła. Plik instalatora Windows: https://github.com/EDCD/EDMarketConnecto..._5.3.0.msi
(09.03.2022, 19:52 UTC)Veskel napisał(a): (03.03.2022, 18:52 UTC)thyrfing krk napisał(a): Jeśli lecisz tylko by polecieć to może tylko jeszcze Heatsinka i w moduł do naprawiania, a jeśli chcesz
Chcesz połączyć a exploracja przy okazji to Hangar Srv
Przez chwilę się bawiłem, szczerze Inara i inne strony na PC biją na głowę je wszystkie
Odnośnie apek, to zgadzam się, że strony typu inara i eddb są dużo lepsze. Ale warto dodać, że telefon z androidem da się powiązać z windowsem 10 i włączyć współdzielenie schowka. Wówczas na komórce można wyszukać np. najbliższego materiał tradera, na komórce skopiować nazwę systemu, a w komputerze wkleić. Nie trzeba minimalizować gry.
Trzeba sobie jakoś radzić jak ma się tylko jeden monitor. Zawsze na tel można włączyć normalnie przeglądarkę i tam wejść na te stronki.
Liczba postów: 52
Reputacja:
2
Platforma:
CMDR: Arthur83
Bawiłem się w przewóz danych, cargo, osób oraz trochę w handel teraz czas na kolejny krok i padło na górnictwo. Mam do tego pytanka
1. Czy na jakieś stronce można znaleźć gdzie są jakieś surowce?? Chodzi mi o coś tak pomocnego jak przy handlu.
2. Jak włączyć ten skaner do skanowania pierścienie planet z dużej odległości gdzie wysyła się sonde??? Tak żeby wiedzieć gdzie są większe/lepsze skupiska??? Tak, tak wiem że trzeba się 'zatrzymać' ale jedyne co mi się otwiera to ten ogólny skaner układu.
3. Czasami wyskakuje mi coś takiego https://zapodaj.net/a76591e91ffe3.bmp.html Do czego to?? Po co to?? Widziałem na jakiś bardzo starych filmikach że się kiedyś tak łapało urobek ale teraz? Przecież są limpety, więc do czego to??
Liczba postów: 163
Reputacja:
20
Platforma:
CMDR: Debren
1. https://edtools.cc/miner - choc nie uwzglednia wszystkich surowcow, tylko te najczesciej kopane.
2. W prawym panelu, zakladka "Fire groups" - przypisac Detailed Surface Scanner do ktorejs grupy. Nastepnie wybierasz grupe, zeby miec go pod ktoryms spustem i uzywasz.
3. Do tego samego. Choc akurat przy kopaniu, to tylko zatwardziali masochisci lapia recznie. Ale zbieranie kilku materialow z rozwalonego wroga, jakiegos towaru do misji czy materialow w signal source mozna spokojnie zalatwic recznie - bez limpetow.
|