Nowy monitor - pomocy
(20.04.2021, 20:24 UTC)DevoloPL napisał(a): Dzięki za dotychczasowe opinie. Po głębszej analizie stwierdziłem, że chyba 32" będzie za duże... więc zostaje 27" i po wielu artykułach miotam się pomiędzy dwoma modelami:
1. LG 27GL850
2. DELL S2721DGFA

Pomijaj IIYAME, gdyż w większości testów piszą, że bez kalibracji są strasznie słabe kolory.
Pytanie do Was drodzy koledzy, który z nich byście kupili dla siebie Wink Ewentualnie co innego polecacie....

Każdy jeden ekran jaki nie kupisz wypada jakoś tam skalibrować... Bez kalibracji to./.. totolotek, niezależnie od producenta (z wyjątkami, ale to nie ta klasa ekranów).
Ja bym osobiście na pewno nie brał DELLa, jak już to LG. (ale kupuję iiyamę z panelem TN ;P )
Odpowiedz
(19.04.2021, 20:26 UTC)DevoloPL napisał(a): Witam Husarską Brać.  Przyszedł dla mnie moment w którym postanowiłem zmienić mój monitor na coś nowszego i lepszego. Do tej pory korzystałem z monitora LG 27" FullHD IPS, 60 Hz, czyli taki standardowy...
Chciałbym coś w przedziale 27" - 32", 1440p, min. 144 Hz. I tu zaczynają się schody. Nie wiem co wybrać.  Zastanawiam się nad LG 27GN800, a może GIGABYTE G32QC?? Co o nich myślicie?? Może macie inne propozycje?? Monitor ma służyć zarówno do pracy jak i rozrywki. Budżet do 2000 zł.

jak ja 2 lata temu wybierałem monitor za nieco większą kwotę to postawiłem na biurku 3 modele: Della, Acera i AMG - po 1 dniu jednoznacznie najlepszym monitorem był ACER - wbrew temu co znalezłem na sieci zarówno AMG jak i Dell nie spełniały moich wymagań jeden miał bardzo duże smużenie po kalibracji drugi z kolei spore wady w podświetlaniu matrycy (a miałem 2 egzemplarze tego MAGA i każdy miał to samo) - nie wiem czy aż taki wysiłek podejmiesz podczas wyboru, ale te 2000zł to też nie jest mało -więc moja rada zamiast tak się pytać trzeba zakasać rękawy samemu przetestować Smile ze zwrotem nie ma raczej problemu a różnice mogą być bardzo duże.
Odpowiedz
(21.04.2021, 08:59 UTC)kris750PL napisał(a):
(19.04.2021, 20:26 UTC)DevoloPL napisał(a): Witam Husarską Brać.  Przyszedł dla mnie moment w którym postanowiłem zmienić mój monitor na coś nowszego i lepszego. Do tej pory korzystałem z monitora LG 27" FullHD IPS, 60 Hz, czyli taki standardowy...
Chciałbym coś w przedziale 27" - 32", 1440p, min. 144 Hz. I tu zaczynają się schody. Nie wiem co wybrać.  Zastanawiam się nad LG 27GN800, a może GIGABYTE G32QC?? Co o nich myślicie?? Może macie inne propozycje?? Monitor ma służyć zarówno do pracy jak i rozrywki. Budżet do 2000 zł.

jak ja 2 lata temu wybierałem monitor za nieco większą kwotę to postawiłem na biurku 3 modele: Della, Acera i AMG - po 1 dniu jednoznacznie najlepszym monitorem był ACER - wbrew temu co znalezłem na sieci zarówno AMG jak i Dell nie spełniały moich wymagań jeden miał bardzo duże smużenie po kalibracji drugi z kolei spore wady w podświetlaniu matrycy (a miałem 2 egzemplarze tego MAGA i każdy miał to samo) - nie wiem czy aż taki wysiłek podejmiesz podczas wyboru, ale te 2000zł to też nie jest mało -więc moja rada zamiast tak się pytać trzeba zakasać rękawy samemu przetestować Smile ze zwrotem nie ma raczej problemu a różnice mogą być bardzo duże.

Wiem, co masz na myśli ale z natury jestem leniwy  Biggrin , żeby brać monitor , potestować,  oddać,  i wziąć następny... Na pewno każdy monitor ma swoje plusy i minusy. Przez ostatni tydzień oglądałem i czytałem o różnych monitorach i wśród 27" bardzo dobre opinie miał ten Dell. Nie wiem jak z monitorami, ale z laptopami Dell strasznie obniżył loty. W ciągu ostatnich 3 lat, serwis della był do mojego służbowego laptopa z 5 razy, a w sumie już mi dali w tej chwili 3 laptopa na wymianę i też są z nim kłopoty.  
Wracając do monitorów to w przypadku 32" bardzo dobre oceny z kolei dostał Gigabyte G32QC.  Natomiast Iiyamy są ok, ale wszędzie piszą że trzeba je skalibrować,  co w moim przypadku będzie kłopotliwe, bo w okolicy nie znalazłem żadnej firmy która mogłaby mi to ewentualnie zrobić. 
Wolałbym kupić monitor, który będzie dobrze śmigał out-of-the-box, nawet jeśli bym musiał powiększyć budżet o 2- 3 stówki.
[Obrazek: 75287.png]
Odpowiedz
(21.04.2021, 11:16 UTC)DevoloPL napisał(a):
(21.04.2021, 08:59 UTC)kris750PL napisał(a): jak ja 2 lata temu wybierałem monitor za nieco większą kwotę to postawiłem na biurku 3 modele: Della, Acera i AMG - po 1 dniu jednoznacznie najlepszym monitorem był ACER - wbrew temu co znalezłem na sieci zarówno AMG jak i Dell nie spełniały moich wymagań jeden miał bardzo duże smużenie po kalibracji drugi z kolei spore wady w podświetlaniu matrycy (a miałem 2 egzemplarze tego MAGA i każdy miał to samo) - nie wiem czy aż taki wysiłek podejmiesz podczas wyboru, ale te 2000zł to też nie jest mało -więc moja rada zamiast tak się pytać trzeba zakasać rękawy samemu przetestować Smile ze zwrotem nie ma raczej problemu a różnice mogą być bardzo duże.

Wiem, co masz na myśli ale z natury jestem leniwy  Biggrin , żeby brać monitor , potestować,  oddać,  i wziąć następny... Na pewno każdy monitor ma swoje plusy i minusy. Przez ostatni tydzień oglądałem i czytałem o różnych monitorach i wśród 27" bardzo dobre opinie miał ten Dell. Nie wiem jak z monitorami, ale z laptopami Dell strasznie obniżył loty. W ciągu ostatnich 3 lat, serwis della był do mojego służbowego laptopa z 5 razy, a w sumie już mi dali w tej chwili 3 laptopa na wymianę i też są z nim kłopoty.  
Wracając do monitorów to w przypadku 32" bardzo dobre oceny z kolei dostał Gigabyte G32QC.  Natomiast Iiyamy są ok, ale wszędzie piszą że trzeba je skalibrować,  co w moim przypadku będzie kłopotliwe, bo w okolicy nie znalazłem żadnej firmy która mogłaby mi to ewentualnie zrobić. 
Wolałbym kupić monitor, który będzie dobrze śmigał out-of-the-box, nawet jeśli bym musiał powiększyć budżet o 2- 3 stówki.

no ja nie pomogę te monitory które ja testowałem musiały spełniać konkretne warunki 27 cali IPS 144Hh oraz G-Sync na rynku były tylko 2 modele wówczas z taką matrycą i jeden z NT - Dell -a na youtubie nie było żadnych dobrych testów, a te co były wprowadzały w błąd - sponsorowane??? Na reddicie już nieco lepiej, więc sam przetestowałem.... po to aby obecnie grać w 99% na 65 calowym TV i na monitorki 30 calowe mieć całkowicie wywalone. Generalnie żałuję że tak późno przeszedłem na TV w grach - do pracy monitor jest niezbędny, ale do gier monitor to ślepa uliczka.
Odpowiedz
(21.04.2021, 19:21 UTC)kris750PL napisał(a):
(21.04.2021, 11:16 UTC)DevoloPL napisał(a): Wiem, co masz na myśli ale z natury jestem leniwy  Biggrin , żeby brać monitor , potestować,  oddać,  i wziąć następny... Na pewno każdy monitor ma swoje plusy i minusy. Przez ostatni tydzień oglądałem i czytałem o różnych monitorach i wśród 27" bardzo dobre opinie miał ten Dell. Nie wiem jak z monitorami, ale z laptopami Dell strasznie obniżył loty. W ciągu ostatnich 3 lat, serwis della był do mojego służbowego laptopa z 5 razy, a w sumie już mi dali w tej chwili 3 laptopa na wymianę i też są z nim kłopoty.  

no ja nie pomogę te monitory które ja testowałem musiały spełniać konkretne warunki 27 cali IPS 144Hh oraz G-Sync na rynku były tylko 2 modele wówczas z taką matrycą i jeden z NT - Dell -a na youtubie nie było żadnych dobrych testów, a te co były wprowadzały w błąd - sponsorowane??? Na reddicie już nieco lepiej, więc sam przetestowałem.... po to aby obecnie grać w 99% na 65 calowym TV i na monitorki 30 calowe mieć całkowicie wywalone. Generalnie żałuję że tak późno przeszedłem na TV w grach - do pracy monitor jest niezbędny, ale do gier monitor to ślepa uliczka.

Ja zaraz obok kompa mam tv 55" 4k, ale zazwyczaj jak gram to małżonka Netflixa ogląda, dlatego potrzebuję monitora a mój IPS już trochę leciwy Smile
[Obrazek: 75287.png]
Odpowiedz
Do elitki dobrze mieć 1200 linii zamiast 1024 (jeśli mówimy o czymś w okolicach rozdzielczości HD). W domu mam 1200 o jak podpiąłem pod 1024 to zauważyłem że przy ostrych manewrach jest gorsza widoczność dolnej części hud.
Odpowiedz
(22.04.2021, 08:37 UTC)Horst Keram napisał(a): Do elitki dobrze mieć 1200 linii zamiast 1024 (jeśli mówimy o czymś w okolicach rozdzielczości HD). W domu mam 1200 o jak podpiąłem pod 1024 to zauważyłem że przy ostrych manewrach jest gorsza widoczność dolnej części hud.

was?
Odpowiedz