Kto pyta, nie błądzi - wątek z pytaniami i odpowiedziami na temat Elite
(20.01.2021, 23:18 UTC)FrankDolas napisał(a): Zjazd do hangaru zabezpiecza twój statek przed ostrzałem innych graczy, co jest istotne w bazach planetarnych np. u inżynierów.

Chyba nie,bo w okolicy bazy nikt nie otwiera ognia,a jak wyjdziesz z gry to statek i tak znika.
Lepiej mieć zero informacji, niż być zdezinformowanym, bo oznacza to informację ujemną, mniejszą od zera.

Stanisław Lem, Opowieści o pilocie Pirxie

Odpowiedz
Siemanko.
Mółgłbym prosić o dodanie mnie do Squadronu w Inara, żebym mógł mieć w sygnaturze wspaniały husarski emblemat?
Pozdrawiam, GH
[Obrazek: 309309.jpg?1611909611]
Odpowiedz
(21.01.2021, 12:15 UTC)Ghost Hunter* napisał(a): Siemanko.
Mółgłbym prosić o dodanie mnie do Squadronu w Inara, żebym mógł mieć w sygnaturze wspaniały husarski emblemat?
Pozdrawiam, GH
Jak wysłałeś prośbę o dołączenie, to musisz chwilkę poczekać, Ronin na bieżąco mniej więcej dodaje ludzi. Jak cię przyjmą, dostaniesz powiadomienie na dc. A tak to wystarczy czekać Smile
Podobno mnie ktoś kiedyś widział
Odpowiedz
(20.01.2021, 10:20 UTC)judykator napisał(a): dwa pytania początkującego:
1. co daje wjeżdżanie do hangaru na stacji - jaki to ma sens? [chodzi mi o ten przycisk na pierwszej stronie stacji, zauważałem że statek automatycznie przechodzi do hangaru jak chce zrobić jakieś ulepszenia; ale po co robić to - do hangaru - samodzielnie ?]
2. na mapie gwiezdnej kupiłem dane handlowe jakiegoś układu dalszego. Gdzie mogę je obejrzeć przed poleceniem tam ?

Co do 1. Można sobie rozplanować swój pobyt na stacji w jeszcze jeden sposób. Można zjechać do hangaru i potem wyjechać z niego, ale wyjeżdżając jesteśmy już w pozycji do samego odlotu. Nie będzie nam obracało statku, abyśmy mogli odlecieć.
[Obrazek: 306449.jpg?1738231248]
Odpowiedz
(21.01.2021, 09:34 UTC)josel666 napisał(a):
(20.01.2021, 23:18 UTC)FrankDolas napisał(a): Zjazd do hangaru zabezpiecza twój statek przed ostrzałem innych graczy, co jest istotne w bazach planetarnych np. u inżynierów.

Chyba nie,bo w okolicy bazy nikt nie otwiera ognia (...)

Bardzo się mylisz.
Odpowiedz
Choć jestem nowym graczem z mizernym doświadczeniem to  za każdym razem jak ląduję na lądowisku to zjeżdżam do hangaru od czasu kiedy czekałem sobie na lądowisku i nade mną zawisł inny statek przez co nie mogłem wystartować by w niego nie walnąć a do niego po chwili otworzyła ogień stacja on walnął we mnie i nie mogłem już wystartować w ogóle po czym stacja jak minął czas na mój start to mnie zniszczyła. Dlatego nauczony doświadczeniem jak ląduje to zaraz zjeżdżam do hangaru a jak startuje to szybki wyjazd i start Cool
Odpowiedz
(21.01.2021, 19:49 UTC)FrankDolas napisał(a):
(21.01.2021, 09:34 UTC)josel666 napisał(a): Chyba nie,bo w okolicy bazy nikt nie otwiera ognia (...)

Bardzo się mylisz.

Może w open bo w solo mi się to jeszcze nie przytrafiło
Lepiej mieć zero informacji, niż być zdezinformowanym, bo oznacza to informację ujemną, mniejszą od zera.

Odpowiedz
(21.01.2021, 20:57 UTC)koral1989 napisał(a): Choć jestem nowym graczem z mizernym doświadczeniem to  za każdym razem jak ląduję na lądowisku to zjeżdżam do hangaru od czasu kiedy czekałem sobie na lądowisku i nade mną zawisł inny statek przez co nie mogłem wystartować by w niego nie walnąć a do niego po chwili otworzyła ogień stacja on walnął we mnie i nie mogłem już wystartować w ogóle po czym stacja jak minął czas na mój start to mnie zniszczyła. Dlatego nauczony doświadczeniem jak ląduje to zaraz zjeżdżam do hangaru a jak startuje to szybki wyjazd i start Cool

Ten scenariusz jest realny zarówno w przypadku npca - bug, jak i innego cmdra - trolla. Następnym razem polecam wyjść po prostu do menu, po relogu timer startu jest zresetowany (Tak jakbys wogole nie startowal) i logujesz się "pod pokladem/w hangarze".
A jeśli po relogu troll nadal blokuje landing pad - co baaardzo wątpliwe, to pozostaje jeszcze zmiana trybu na solo.
Swoją drogą patent z "resetem" startu poprzez relog jest bardzo przydatny w przypadku, gdy zapomnimy coś zrobic/zabrac ze stacji (klasyczny przykład to restock limpetów Wink

Co do samego zjazdu pod poklad/do hangaru to ja jeśli planuje na stacji używanie outfittingu/livery lub zmianę statku to po lądowaniu od razu zjeźdzam na dol i w miedzyczasie robie rearm/repair itp i jestem kilkanaście sekund do przodu Tongue
[Obrazek: 196481.jpg]
Odpowiedz
Josel666 - to chyba normalne że NPC ( jedyna postać w Solo ) nie bedzie strzelał na obwodzie stacji...
ja już się dawno ciebie pytałem - co to za granie w grupie jak ciągle solo latasz, czas do ludzi wyjść w końcu.
Odpowiedz
(22.01.2021, 15:32 UTC)MAGNUM354 napisał(a): co to za granie w grupie jak ciągle solo latasz, czas do ludzi wyjść w końcu.

Jak skoncze cyberpunka to znowu elite odpale.

Odpowiedz