Kto pyta, nie błądzi - wątek z pytaniami i odpowiedziami na temat Elite
Dziękuję bardzo. Wyjaśnione jak krowie na rowie. Akurat problem był banalny. Robiłem to ze statku. Sugerując się yt gdzie takie coś było też robione na stacjach ze statku.
Odpowiedz
Witam, szybkie pytanie szybka odpowiedź, czym zbierać elementy w przestrzeni do wykonania misji, wiem że gdzieś to jest  tyko nie mogę znaleźć, czy to to co piraci używają do zbierania fantów?
Przepraszam za zawracanie gitary system znalazłem, tyko ładownia pełna.
Pozdrawiam.
Odpowiedz
Generalnie jeśli grasz na klawiaturze to pod HOME otwierasz cargo scoopa, zaznaczasz to co chcesz zebrać i łapiesz do ładowni. 
PS l szybkie pytania to najlepiej na discordzie pytaj  Wink
Podobno mnie ktoś kiedyś widział
Odpowiedz
Onek - dlatego polecamy discorda Smile naprawdę szybciej uzyskasz informacje .

Plebix007 - to co opisał Torvan to jedna z opcji - po zaznaczeniu celu/elementu i otwarciu ładowni, pojawia ci się z lewej strony radaru dodatkowy celownik. Celownik ma kształt prostokąta i musisz podlecieć celując w jego środek. Od ok. 150metrów polecam bardzo powoli podlatywać.

Jest to ogólnie jesli mozna tak określić - stara metoda.

Teraz robimy to inaczej. Kupujesz Collector Limpetr Control (wysrtarczy taki który obsługuje zaledwie 1 szt. tzw. limpetu ) . W zasadzie to do górnictwa ( kopania z pasów asteroid ) używamy np. szesciu limpetów czyli minimum 2 Collectorów ale to inny temat.
I teraz zasada działania limpetów :
Ustawiasz w menu 4 w fire group guzik odpowiedzialny za strzał , i po "wejściu" do danej lokacji masz dwie możliwości.
Otwierasz ładownię i
1) zaznaczasz interesujący cię obiekt - powinno być [ T ] i wystrzelony limpet zbiera rto co zaznaczyłeś i dekapituje.
2) nic nie zaznaczasz ( cel na radarze pozostaje jako nazwa lokacji do której "weszłeś" i tylko wystrzeliwujesz limpet. Bez zaznaczonego celu limet zbiera wszystko co się da zebrać, aż zbierze albo skończy mu się paliwo.

Ogólnie samych kontrolerów limetów jest kilka rodzajii, zależy do czego służą - a same limpety kupisz na każdej stacji w Advanced Maintenance ( jeśli dobrze napisałem ).
Odpowiedz
Racja, ale z małym ale - moja korweta nie dosięga nosem do słupka Smile
Odpowiedz
Mały tip.Drony też można niszczyć ze statku,tylko trzeba namierzać "ręcznie" bo mają niską sygnaturę cieplną i skaner ich nie wyłapuje.
Lepiej mieć zero informacji, niż być zdezinformowanym, bo oznacza to informację ujemną, mniejszą od zera.

Stanisław Lem, Opowieści o pilocie Pirxie

Odpowiedz
Jest jakaś metoda, żeby podczas polowania w RES collectory nie zbierały mi kontrabandy z piratów?
Odpowiedz
jedynie taka, że zaznaczasz, co chcesz zebrać, wypuszczasz limpet, który zbiera zaznaczony cel i ginie.
Odpowiedz
Albo pododawaj czego nie chcesz zbierać do listy ignorowanych, po jakimś czasie będzie zbierało mniej więcej to co chcesz
Podobno mnie ktoś kiedyś widział
Odpowiedz
A opłaca się zbierać w ogóle te rzeczy z piratów czy szkoda czasu i najwyżej jak będzie coś konkretnego do inżynierów potrzebne to wtedy zacząć?
Odpowiedz