Kto pyta, nie błądzi - wątek z pytaniami i odpowiedziami na temat Elite
Kolejne pytanieBiggrin chodzi o kopanie. Mam hotspota LTD i inne (aleksandryt) wlatuje w prawdzie jak po swoje. I szukam. No właśnie czego samych żółtych asteroid? Często są w niej inne minerały. Limpetem skanowac również te zwyczajne? Jakie macie sposoby na szybkie i dobre znajdowanie ? Możecie pisać na pw jeśli to tajemnica Wink pozdrawiam załogę!
Odpowiedz
(21.07.2020, 21:09 UTC)Pogan! napisał(a): Kolejne pytanieBiggrin chodzi o kopanie. Mam hotspota LTD  i inne (aleksandryt) wlatuje w prawdzie jak po swoje. I szukam. No właśnie czego samych żółtych asteroid? Często są w niej inne minerały. Limpetem skanowac również te zwyczajne? Jakie macie sposoby na szybkie i dobre znajdowanie ? Możecie pisać na pw jeśli to tajemnica Wink pozdrawiam załogę

Teraz ED oferuje trzy metody górnictwa:
1. Najstarsza, tradycyjne skrobanie skałek laserami górniczymi. Tutaj strzelasz prospectorami gdzie popadnie i sprawdzasz wszystkie skałki wokół siebie, warte zainteresowania są te zawartością danej kopaliny powiedzmy powyżej 25%
2. Subsurface Minning. Tutaj też rozsyłasz prospectory do wszystkich skałek i wyszukujesz "podskórne gniazda" złóż.
3. Core minning. W tej metodzie już niezbędny jest Wave Scanner i przebieranie wśród świecących kamyczków. Do zgłębienia wiedzy o tej metodzie polecam lekturę poradnika naszego Czarodzieja z krainy ED https://forum.thewingedhussars.com/showt...#pid112672

Pamiętać trzeba tylko że nie wszystkie minerały da się wydobywać każdą z tych metod. Wymienione przez Ciebie LTD można kopać wszystkimi trzema, ale tak np. Aleksandryt, czy Void Opals, już tylko przy pomocy Core Minnig.
[Obrazek: E5QT3y3.png]

Odpowiedz
Dzień dobry wszystkim. Prosto z mostu. Mam problem, wpakowałem się po uszy. Muszę dolecieć do systemów w pobliżu układu Kopernika. A jestem w 8444. Posiadam ASP Explorer przerobiony na kopanie. Mogę kupić inny statek albo zmienić moduły w nim. Tylko czym fajnie by się szybko i bezpiecznie tam skoczyło? To jest jak dla mnie naprawdę duża odległość. Chyba że w pobliżu są G. Neutronowe ?
Odpowiedz
ASP ex jak najbardziej nada się do takiej podróży. Z tym że, w zależności od poziomu zinżynierowania fsd czas podróży może być diametralnie różny.

Optymalnie zinżynierowany asp da ci ok 60ly skoku - w przy takim zasięgu czeka cię około 400 skoków.

Fuel scoop - maksymalny jaki możesz wsadzić - żeby uniknąć niepotrzebnych postojów na tankowanie (wystarczy po trochu uzupełniać fuel przy każdej kolejnej gwieździe prześlizgując się po orbicie)

Minimalizuj wagę na wszystkim czym się da, czyli wszystkie moduły grade D -za wyjątkiem fsd. Optionale to tylko te niezbedne. Ewentualnie jakiś afmu by na bieżąco reperować moduly.

Jeśli ci zalezy na czasie to nie eksplorujesz, rób co najwyżej honka. Fsd zaczynaj ładować odrazu jak ci zejdzie cooldown (tylko upewnij się że oddalasz się od gwiazdy, żeby się nie przegrzać przypadkowo.

Jak bys chciał bardziej szczegółowych informacji to pisz śmiało. Napisz tylko jak tam z
Inżynierką do fsd stoisz, to jakiegoś builda ci skomponujemy.

Jeśli chodzi o neutronówki to musisz poszukać w sieci neutron highway- ale uwaga bo overcharging fsd uszkadza moduł
Odpowiedz
Tak jak koledzy pisali wszystko się zgadza, ale powiedz mi z co mialeś na myśli mowiąc że władowałeś sie po uszy... skoro jeszcze nawet nie wystartowałeś ???
Odpowiedz
pewnie wziął misję pasażerską w tamten rejon - zawsze można je anulować
[Obrazek: LNEyM4I.png]          [Obrazek: 49696.jpg]          [Obrazek: SvUXKFn.png]
Odpowiedz
Wczoraj pierwszy raz wydokowałem więc można powiedzieć, że zacząłem swoją karierę w grze Wink więc czas na serię noobowskich pytań.
Zrobiłem 3 misje i dostałem komunikat, że teraz sam będę musiał płacić za ubezpieczenie statków. Czy to znaczy, że jakby nie robić misji tylko zająć się lataniem z towarem można by mieć darmowe ubezpieczenie do końca życia?

Podczas startu usłyszałem komunikat o kolejce i zacząłem się zastanawiać jak sprawdzić jakie miejsce zajmuję w kolejce do wlotu / wylotu. Póki co żeby się o to nie martwić korzystam z automatycznego startu i lądowania, ale dobrze by było wiedzieć co i jak

BTW pytanie czy można ustawić kamerę na zewnątrz statku żeby np zobaczyć w jakiej odległości od ścian lecę

Po lekturze zacząłem się zastanawiać czy federacja to dobry pomysł na start czy lepiej skasować postać i założyć jeszcze raz w imperium. Na obecnym etapie i tak nie mam nic do stracenia

Poleciałem do systemu obok (bodajże Domi) i po dolocie włączyło mi się jakieś skanowanie. Dlaczego?

Tak na koniec obecnej serii pytań jeszcze jedno. Jak kupowałem kiedyś ED na promocji to o ile pamiętam była to sama podstawka. Jak uruchamiam grę to mam jednak do wyboru ED i ED Horizons. Czy to znaczy, że faktycznie mam ten dodatek? No i dlaczego są 2 opcje uruchomienia gry?
Odpowiedz
Ad 1. Niestety tak to nie działa Wink to po pierwsze, a po drugie prędzej czy później będziesz chciał kupić inny statek więc jakoś na niego zarobić trzeba Smile

Ad 2. Z tego co mi wiadomo to jest tylko informacyjnie, żeby wiedzieć, że jest duży ruch. Trzeba się po prostu wstrzelić pomiędzy statki. Jeszcze nigdy mi się nie zdarzyło, żebym dostał za to jakąś karę czy coś.

Ad 3. Można, ale statki początkowe są na tyle małe, że spokojnie przelecisz nawet w poprzek Wink

Ad 4. Wybór frakcji nie wpływa w żaden sposób na grę, możesz po prostu polecieć do systemów pod kontrolą imperium i tam wykonywać zadania.

Ad 5. Standardowe skanowanie statku przez służby ochrony, sprawdzają czy nie przewozisz czegoś nielegalnego.

Ad 6. Na to pytanie niestety Ci nie odpowiem Wink
Odpowiedz
Dzięki za odpowiedź. Jeżeli zrozumiałem komunikat, to ubezpieczenie stało się płatne bo dostałem jakąś rangę ekonomiczną za te misje więc sobie wymyśliłem, że jakbym tylko woził towar to tej rangi bym nie dostał i miałbym wieczne darmowe ubezpieczenie, nawet po zmianie statku i byłby 1 problem z głowy  Biggrin

Podpowiesz jak wrzucić ten widok? Bo przyznaję nie udało mi się znaleźć takiej opcji, a że podczas dokowania i wydokowania czuję się jakbym TIRem miał wjechać do salonu to by mi się przydało. 

Mówiąc o skanowaniu nie chodziło mi o komunikaty, że mnie skanują. To jest jasne. Policja swoje prawa ma. 
Po wlocie do systemu zobaczyłem ekran podobny do mapy systemu. Była tam instrukcja do tego, ale że byłem w trybie ewakuacji od kompa nie przyjrzałem jej się za bardzo i teraz nawet nie wiem gdzie tego szukać. Dla mnie jako nooba wyglądało to tak jakbym wleciał do nieznanej przestrzeni, a to był raczej jeden z głównych systemów. No i jak wcześniej z misją leciałem do innego IMO mniej zaludnionego to nic takiego nie miałem.

Edit:
Zapomniałbym zapytać. Czemu jak wchodzę na market to w oknie po prawej stronie przy niektórych towarach są znaki zapytania zamiast ceny i jak się domyślam stacji?

Z ostatniej chwili. Chyba znowu czegoś nie doczytałem. Dostałem misję żeby polecieć 2 systemy dalej. Nie mogę jednak wrócić bo nie mam jakiegoś federacyjnego pozwolenia. Czy to znaczy, że federacja jest już dla mnie zamknięta?
Odpowiedz
Cześć

Nie pamiętam już początków ale ubezpieczenie jest ZAWSZE płatne. Możliwe że na początku gry, aż do wymiany Saidka na coś większego, sponsoruje to ED Tongue

Widok z zewnątrz znajdziesz w ustawieniach klawiszy. Bądź jak Adam Słodowy i zrób (znajdź) to sam Smile  Jeśli dobrze pamiętam to w oryginalnych ustawieniach jest to Ctrl+Alt+Space Na początku latanie wewnątrz stacji z zewnętrznym widokiem może się okazać bardziej kłopotliwe niż z użyciem widoku z kabiny. Szczególnie lądawanie. Sugeruję trening gdzieś na zewnątrz stacji. W przypadku gdy coś nabroisz, jej lasery bywają śmiertelnie dokuczliwe.

Skanują Cię wszyscy, policja, piraci i cała reszta. Jeśli nie chcesz żeby Cię skanowali, użyj Heat Sinków lub jazdy na Silent Running. Przy tym drugim uważaj na temperaturę. Jeśli nie wozisz nic nielegalnego to w zasadzie nie ma się czym martwić, tylko od czasu do czasu ktoś może się pokusić na Twój ładunek i zaatakować nawet przed stacją.
Inna sprawa jest taka że przy włączeniu kamery zew. ustawia się ona domyślnie tak samo za każdym razem, nieco zajmuje ustawienie jej tak żeby dało się sprawnie latać przy jej pomocy.

"Po wlocie do systemu zobaczyłem ekran podobny do mapy systemu" - tu musiałbyś być bardziej precyzyjny. Mapę systemu zobaczysz po wejściu na prawy panel. To że był to jak piszesz "...raczej jeden z głównych systemów...", a Ty miałeś wrażenie że wleciałeś do nieznanej przestrzeni = jeśli wcześniej tam nie byłeś oznacza to że dla Ciebie jest to nieodkryty system.

W markecie pokazuje ceny w innych systemach i stacjach, jeśli tam nie byłeś to Twój kpmputer pokładowy nie zna tych cen i daletgo miałeś znaki zapytania.

Jeśli gdzieś coś powyżej pomyliłem, sorki Tongue

Pozdro
[Obrazek: 51626.jpg]
Odpowiedz