Kto pyta, nie błądzi - wątek z pytaniami i odpowiedziami na temat Elite
(13.02.2020, 20:33 UTC)Barsztik napisał(a):
(13.02.2020, 20:26 UTC)KejuH napisał(a): Niestety zebrane dane kartograficzne możesz sprawdzić sobie tylko będąc na stacji w U.C.  Ewentualnie za pomoca jakichś zewnętrznych apek jak np.EDDI ale oto musiałbyś już sie podpytać jakichś "speców od eksploracji" bo ja wtej dziedzinie jestem niedouczony  Biggrin

Smutne wieści, niemniej dziękuję.

Obecnie najprosciej latac z EDMC . Jego głownym zadaniem jest wysylanie danych o odwiedzonych systemach i po podlaczeniu do twojego konta na edsm i inarze prowadzenie twoich statystyk na tych portalach. EDSM jest bardziej nastawiony na eksploracje wiec gdy jestes na jakiejs mniejszej czy wiekszej wyprawie to tam w sekcji Dashboard (Panel Sterowania) mozesz zobaczyc ile mniej wiecej warte sa mapy ktore zebrales o ostatniego dokowania na stacji lub bazie naziemnej oraz pojawia sie takie zielone paski informujace o dochodowych planetach gdy zeskanujesz system. Jak chcesz wiecej zarobic to moze je jeszcze zmapowac. Dla przykladu popularne High Metal Content zdatne do terraformingu moga po zmapowaniu DSS byc warte nawet kolo 1,8 MCr za sztuke, a moze byc ich sporo w systemie. Dodatkowo EDSM jak nakarmisz go twoimi plikami dziennikow i bedziesz sumiennie przesylal dane bierzace ma kilka fajnych bajerow jak lista odwiedzonych systemow, statystyki skokow i skanow lub wykresla twoja osobista trase przelotow.
Alternatywa sa calkowicie zewnetrzen programy. Najpopularnieszy to EDDiscovery stanowiacy istny kombajn dla pilota ED. Statystyki wszelakie, skany, inzynierowie etc. dla mnie mankamentem jest malo estetyczny wyglad i olbrzymia baza danych gdy jestes juz doswiadczonym pilotem, ale to ostatnio poprawili i bazy sa teraz troche bardziej akceptowalne.
Odpowiedz
Tak sobie latam i zwiedzam lokacje targoidów na planetach. Niesetety cały czas trafiam na barnacle z których nie da się zbierać materiałów. Czy jest jakaś zasada, że wszystkie lokacje barnacli na planecie będą niezdatne do zbioru? Czy może być, że będzie kilka lokacji, ale tylko w jednej będą te drzewa zdatne do zbierania?
Odpowiedz
W Plejadach się złoża wyczerpały. Trzeba Witch Head odwiedzić.
Odpowiedz
Czyli w plejadach mogę latać i nic i tak nie znajdę. No to smuteł...
Dzięki @Pajk

Pytanko kolejne. Jaki statek/minimalny skok potrzebny, żeby się do Witch Head wybrać?
Odpowiedz
Chyba nie ma tam problemu z jakąś "gap'ą"
Spróbuj skorzystać z Routera. https://www.spansh.co.uk/riches
Wpisz w odpowiednie pola z kąd, gdzie i jaki maksymalniy skok Twój statek posiada.

Jeszcze zarobisz "po drodze" Wink

DBX ze skokiem 40ly dał radę jakiś czas temu.

Dodam, że w sekcji THANKS dumnie widnieje imię jednego z naszych CMDRów... Kto wie którego? (pytanie retoryczne, sprawdzić i nie robić offtopów).
[Obrazek: 102165.png]
Odpowiedz
(13.02.2020, 21:14 UTC)Kuba Wolf napisał(a): Obecnie najprosciej latac z EDMC . [...]

Dziękuję.

Staram się nie ingerować w grę, także póki co się powstrzymam. Może dodadzą taki podgląd w przyszłych patchach.
Odpowiedz
To nie jest ingerowanie w grę. Dodatkowe narzędzia - EDSM, EDDB, Inara i inne zostały stworzone przez entuzjastów, którzy wykorzystują jedynie dostępne logi z gry i klucze API, dzięki czemu praktycznie wyręczają Frontiera w wielu sprawach. Dla mnie nada dużo lepsze jest EDDB w tworzeniu tras handlowych, niż to, co pokazuje mapa w grze - po prostu to, co uploadują gracze na zewnętrzne serwery jest więcej warte i daje nie dość, że bardziej precyzyjne, sformatowane informacje, to jeszcze ma samo w sobie bardziej precyzyjne informacje. Ja po ok. 4 latach grania jednocześnie przeprosiłem się z Inara i odkryłem EDSM - wszystko dzięki LB w eksploracji, którą potraktowaliśmy bardzo serio i przy okazji której wyszło parę ciekawych rzeczy - ale o tym wie tylko garstka Wink
Odpowiedz
Istnieje jakieś narzędzie umożliwiające automatyczne wstawienie na screena nazwy systemu, w którym został on wykonany?
Odpowiedz
W EDDiscovery jest taka funkcja.
[Obrazek: 102165.png]
Odpowiedz
O jej, używam tego programu, a nawet nie wiedziałem o takiej funkcji Biggrin
Dzięki.

Ok, sprawdziłem, jest taka opcja, ale albo nie chodziło mi o to, albo czegoś nie potrafię ustawić. Opcja ta zmienia z automatu NAZWĘ screena na NAZWĘ systemu, mi chodziło o nazwę NA screenie, coś w tym stylu
[Obrazek: 30022023538_e78b6f0dff_o.png]
Oczywiście, o ile nie jest to jakiś program do obróbki grafiki.
Odpowiedz