Fotel do grania, mój prototypowy tuning fotela z IKEA :)
Siemanko, znudzony siedzeniem przy biurkuku i ciągłym narzekaniem na ból pleców powiedziałem DOSYĆ! DOŚĆ MĘCZARNI! STOP TYM NIELUDZKIM PRAKTYKOM! Postanowiłem wziąść sprawy we własne ręce i stuningować fotel z Ikei Smile może brzmi to śmiesznie i może nawet was rozbawi ale pochwalę się przed wami swoimi dokonaniami, a że pisze tego posta na telefonie to ograniczę się  do samych zdjęć. 
UWAGA! JEST TO WERSJA PROTOTYPOWA, WIELE RZECZY MOŻE ULEC ZMIANIE!

1. Fotel z Ikea 
[Obrazek: 8fe4645c5f424af717ef1f80ddc37f84.jpg]

2. Blat przygotowałem w pracy oraz uchwyty i mocowania.
[Obrazek: 3b67d53babd66d4c5b96bd194b85898a.jpg]

3. Montaż

[Obrazek: 62e197c1b95e271d85ced80922362f7a.jpg]

4. Sposób mocowania (wsówane)
[Obrazek: a22094f24fac445faaef90b6b232df8c.jpg]

5. Zamontowane, stabilne, prawie gotowe do grania!
[Obrazek: 6741edad83daf52135181fbafe550f31.jpg]

6. Gotowe do grania, i jaka wygoda proszę państwa Smile
[Obrazek: 279b73a09d4e3c727b79b6c2989ae00c.jpg]
Odpowiedz
mi się podoba Smile mógłbyś jeszcze nawiercić w desce uchwyt na napoje
Odpowiedz
Jak ma się sprawa wsiadania, wysiadania z takiego zestawu ?
W teorii teoria i praktyka to to samo. W praktyce tak nie jest.
[Obrazek: 46vvVvg.png]
Odpowiedz
(04.02.2020, 16:43 UTC)Wojciech Dannyboy napisał(a): mi się podoba Smile mógłbyś jeszcze nawiercić w desce uchwyt na napoje

Pomysł jest taki ze zrobię regulacje pochyłu, coś na podobnej zasadzie jak deska do prasowania, drążek i haczyki i regulacje odległości od oparcia. No a co do uchwytu to zrobie po prawej lub lewej małą składaną półke, spokojnie popiołke postawić, kufel/szklaneczke.

(04.02.2020, 17:32 UTC)Kadmilos napisał(a): Jak ma się sprawa wsiadania, wysiadania z takiego zestawu ?

Na zdjęciu nr 4 widać śrubę, jest tam wywiercony otwór trochę większy niż sama śruba, wyjmujesz śrubę, zdejmujesz blat, siadasz, zakładasz blat, wsówasz śrubę, grasz. Wziołem śrubę bo na stolarni na koniec dnia nie miałem czasu szukać czegoś innego Smile
Odpowiedz
(04.02.2020, 17:32 UTC)Rzemysław napisał(a):
(04.02.2020, 16:43 UTC)Wojciech Dannyboy napisał(a): mi się podoba Smile mógłbyś jeszcze nawiercić w desce uchwyt na napoje

Pomysł jest taki ze zrobię regulacje pochyłu, coś na podobnej zasadzie jak deska do prasowania, drążek i haczyki i regulacje odległości od oparcia. No a co do uchwytu to zrobie po prawej lub lewej małą składaną półke, spokojnie popiołke postawić, kufel/szklaneczke.

(04.02.2020, 17:32 UTC)Kadmilos napisał(a): Jak ma się sprawa wsiadania, wysiadania z takiego zestawu ?

Na zdjęciu nr 4 widać śrubę, jest tam wywiercony otwór trochę większy niż sama śruba, wyjmujesz śrubę, zdejmujesz blat, siadasz, zakładasz blat, wsówasz śrubę, grasz. Wziołem śrubę bo na stolarni na koniec dnia nie miałem czasu szukać czegoś innego Smile

blat jest spoko tylko przydaloby sie jakies ramie do niego ktore bedzie blat przesuwało dla wsiadani i wysiadania
Born too late to explore the earth, too soon to explore the stars...
At least I was born in time to do it in VR.

Odpowiedz
(04.02.2020, 19:30 UTC)Yata_PL napisał(a): blat jest spoko tylko przydaloby sie jakies ramie do niego ktore bedzie blat przesuwało dla wsiadani i wysiadania

Myślałem nad tym, moze oparacuje jakiś patent ale musze powalczyć z fizyką, środek ciężkosci drastycznie sie zmieni jak zejde z fotela, a chciałbym uniknac obciążników, automatycznie musialaby jakaś podstawa sie otwierac która potrzymywała by to
Odpowiedz
a ręką po prostu tego blatu się nie da odsuwać ? po co sobie życie utrudniac ?
Bardziej mnie intersuje jak ty tego laptopa i joja razem z tymi kablami na ten blat stawiasz jak już usiądziesz.. chyba że jakieś esy floresy robisz z całym tym sprzętem już na blacie.. ?
Odpowiedz
(04.02.2020, 21:30 UTC)MAGNUM354 napisał(a): a ręką po prostu tego blatu się nie da odsuwać ? po co sobie życie utrudniac ?
Bardziej mnie intersuje jak ty tego laptopa i joja razem z tymi kablami na ten blat stawiasz jak już usiądziesz.. chyba że jakieś esy floresy robisz z całym tym sprzętem już na blacie.. ?

Nie da się odsówać, pytanie zbędne bo widać jak jest zamocowane Smile a esów floresow zadnych robic nie musze, poprostu zdejmuje blat razem z laptopem, wstaje i zakladam blat spowrotem, nie martwie sie tez czy laprop moze sie zsunac podczas operacji bo robie to uwarznie no i laptop, joj maja dodatkowo gumki antypoślizgowe co utrudni zsunięcie sie, no i tez nie zapominaj ze to prototyp, wiem ze uwielbiasz szukać dziury w całym wiec uprzedze cie na kilka dodatkowych uwag Smile, blat musi byc pod kontem nie tylko dla wygody, gdyby byl prosto nie wcisnol bym nóg pod blat, no i musi byc w chwili obecnej montowane na jakis bolec (obecnie śrube), bo jest to zamocowane praktycznie na samym końcu podłokietników, dzieki temu mam zabezpieczenie ze blat "nie fiknie" do przodu ze wszytkim, gdybym był spawaczemi a nie stolarzem zapewne bym cos wyspawał sobie, a tak musze kombinować z drewna. Jak wymyśle patent na to żeby odsówac blat bez ryzyka ze sie przechyli caly fotel do przodu to uwierz mi zrobie to Smile (co nie znaczy ze pomysłow nie ma, ten też w chwili obecnej jest najlzejszy Smile, nie chce zeby fotel wazyl caly 50kg Smile )
Odpowiedz
Robię to uważnie - pamiętaj o tych słowach jak już rozwalisz laptopa .
Wspominałeś o metalu - dwa kwadratowe profile z przyspawanymi "nózkami". W tych nóżkach po 2 x dziurki dla wkrętów i przykręcić to do blatu.
Kolejne dwa kwadratowe profile zamontowane do fotela jak w ładowarce Smile Oczywiście te przy fotelu maja mniejsza średnicę - tak aby te przy blacie można było na nie wsunąć.
przesuwasz do przodu - wsiadasz jak do auta - przesuwasz bliżej siebie - grasz.
Podejdziesz do pierwszego warsztau samochodowego z materiałem to ci majster za flaszkę przyspawa te uszka do tych większych profili (przykręcanych do blatu ). czas pracy pewnie 5 minut razem z oszlifowaniem spawu..

Trzeba tylko obliczyć długość tych węższych aby po przysunięciu blatu te profile nie wystawały do przodu poza blat. i tyle.
Do jednego z tych szerszych profili można od dołu wywiercić dziurkę 9mm i przyspawać nakrętkę z gwintem 8mm ( śrubka na klucz 13 ) - w ten sposób po przysunieciu blatu możesz go zabezpieczyć przed przesuwaniem się.
Oczywiście samej śrubki nie pokręcisz palcami - ten sam majster w warsztacie niech odetnie szlifierką gwint od łebka śrubki i przyspawa do niego wygięty pręt w kształcie V - bedziesz miał motylka którego palcami pokręcisz.

Nie chcesz żeby fotel się przewracał lub fiknął ?
Drewniany klin przyklejony na dolne nogi fotela od przodu - widzę że fotel na dole jest okrągły - zlikwiduj przednie dolne łuki - fotel będzie sztywny. Robisz w drzewie? możesz sobie te kliny nawet w odpowiedni kolor pomalować czy zabejcować...

to tak na szybko po obejrzeniu twoich zdjęć dłużej niż 1 minuta.
Nawet jeśli spróbujesz coś podobnego zrobić w drzewie to liczę że pomysł z klinem na pewno się przyda.

Aha - nadal nie rozumiem potrzeby ustawiania blatu pod kątem - laptop czy klawiatura ma wysuwane stópki które ustawiają go pod kątem.
Jeśli siedząc na fotelu masz nogi albo kolana powyżej podłokietników to kupiłeś o wiele za mały fotel do twojego wzrostu - a w takim wypadku siedzenie na nim będzie cię szybko męczyło i długo nie dasz rady grać.
Odpowiedz
Dobry projekt Panie! Rep za pomysł, choć j bym tam jako inżynier dodał hydraulikę, która podnosiłaby Co stolik i przesuwała w każdym momencie kiedy chcesz wysiąść. Do tego sterownik z nagranym „Welcome home commander” i wszystko cacy.
[Obrazek: MB0ujCf.png]

ROTMISTRZ THE WINGED HUSSARS
Odpowiedz