Mój własny temat o nowym sprzęcie
Wybaczcie że nie piszę w jednym z istniejących tematów, ale mam kilka pytań do zadania i chcę żeby wszystko było w jednym miejscu. Także po kolei:

Obecnie mam to:
Obudowa Zalman Z3 PLUS (Z3PLUS)
Procesor Intel CORE i5-4460, 3.2GHz, 6MB, BOX (BX80646I54460)
Pamięć HyperX FURY DDR3 4GB 1600MHz CL10 (HX316C10FB/4) x2
Zasilacz Corsair VS Series 450W (CP-9020096-EU)
Płyta główna ASRock B85, DualDDR3-1600, SATA3, HDMI, DVI, D-Sub, mATX (B85M PRO3)

oraz GTX 650 (lol).

Sprawa dotyczy oczywiście karty graficznej. Chciałem wymienić ją na gtx 1060 6 GB, ale stwierdziłem, że wolę trochę dołożyć i wziąć jakiegoś tańszego gtx 1070 (wiem że cpu będzie bottleneckiem, ale jego wymienię w niedalekiej przyszłości).

Tylko teraz tak:
1. Zasilacz. Liczę się z tym, że będę musiał wymienić, aczkolwiek widziałem w internecie posty osób, którym mój konkretny model wystarczał z gtx 1070 i to ponoć z zapasem. Szczerze mówiąc wolałbym nie wymieniać, bo nie jestem na tyle zaawansowany żeby bawić się z całym okablowaniem (mój obecny zasilacz nie jest niestety modularny), ale w ostatczeności będę musiał. Także jeśli trzeba będzie, to jaki zasilacz wybrać. Zaznaczam, że w związku z tym, że ostatnio ceny kart poszły mocno w górę, nie chciałbym wydawać fortuny na PSU, mogę dać maksymalnie 250 zł.

2. Druga kwestia jest taka, że mam wątpliwości, czy normalnych rozmiarów 1070-tka zmieści się w mojej obudowie Biggrin
Żebyście mogli poprawnie ocenić, wklejam zdjęcie moich bebechów:

Jeżeli nie da się tego upchnąć, to co sądzicie o tych mały wersjach? Nie jestem ekspertem, ale podejrzewam że mają mniej wydajny układ chłodzenia i bardziej się grzeją, ale czy to je dyskwalifikuje?

Czekam na opinie ekspertów, których tutaj nie brakuje Smile Czas do namysłu mam do następnej wypłaty, chyba że na początku lipca też nie będzie kart w sklepach Biggrin
Odpowiedz
Zasilacz wytrzyma z zapasem. A jakby faktycznie był problem to tylko Corsair najlepiej 550W.
Odpowiedz
To ja odpowiem na pyt 2

Plyta jest kompatybilna z 1070, ogolnie zestaw bedzie dobry. Czy sie zmiesci? 'Na oko' widac, ze tak (masz duzo wolnego miejsca przy PCI-E), nie powinno byc problemu.

Jedyne do czego nie jestem pewien to zasilacz, ale jak GieNkoV mowi, ze zadziala, to zadziala, nie ma bata Smile
Odpowiedz
Do Zalmana można zmieścić grafikę o długości max 360mm, więc nawet trzy wiatrakowe karty Gigabyte spokojnie się zmieszczą.
Odpowiedz
4GB RAMu - malutko, zainwestuj w RAM.
Odpowiedz
Tam na końcu jest x2 Wink
Odpowiedz
Dzięki wszystkim za porady. Nie ukrywam, że cieszy mnie to, że (prawdopodobnie) nie będę musiał wymieniać zasilacza.
Odpowiedz
Ja ze swojej strony polecam napisac temat na forum cdaction. Jest tak kilku swietnych sprzetowcow, ktorzy nie tylko doradza, ale jeszcze dadza linki do najkorzystniejszych ofert w sklepach/allegro w zaleznosci od Twoich preferencji. Dwa kompy w ten sposob zlozylem, odpowiednie dla siebie sluchawki i peryferia tez kupilem kierujac sie ich radami.
Odpowiedz
Ja niedawno (miesiąc temu) robiłem upgrade kompa (a raczej cały nowy, bo miałem laptoka Smile ). Kupiłem i7 6700k, GTX 1060 Jetstream (moje zdjęcie w odnośniku) , 16gb ram, 256gb ssd + 2tb hdd i wszystko ciągnie mi na zasilaczu 500W.

Co do wyboru karty: wziąłem 1060 bo gram na TV, max 1080p oraz 60Hz. Jeśli nie zamierzasz przekraczać tej bariery, to nie polecam brania 1070 - bo niepotrzebnie dopłacisz. Ja na tej karcie na razie śmigam we wszystko na maksymalnych ustawieniach - głównie DCS (TUTAJ przykładowa transmisja), wiesiek 3 (fHD + Hairworks - 45-60 FPS) 2 ostatnie asasyny (tutaj czasami 40 fps ale to chyba kwiestia optymalizacji tych tytułów) oraz kilka gier z Origin Access (polecam, 15pln/m-c albo 79/rok i można grać w TAKIE gry), które chodzą mi wszystkie na max / ultra w 60 klatkach.

Dla sprawdzenia ściągnąłem kilka świeżych gier do testu wydajności i z żadną nie mam problemów na maksymalnych ustawieniach.

Wstyd się przyznać ale w Elite jeszcze nie grałem Biggrin mam po prostu trochę długą przerwę w tej grze.

Dodatkowo gram w The Legend of Zelda: Breath of The Wild na emulatorze i muszę przyznać, że śmiga jak na konsolce (czasami jakiś crash ;p ).

Oczywiście nie jestem specem, znam się trochę bo kiedyś w tym siedziałem. Takie jest moje zdanie, opierałem się na takiej opinii kupując kompa i nie żałuję Smile
[Obrazek: AmqzlzA.jpg]
I jeśli chcesz powiedzieć, że się martwisz o moje morale,
Zostaw wiadomość po sygnale, po sygnale...
Odpowiedz
Na początku właśnie myślałem o 1060, ale stwierdziłem, że wolę trochę dopłacić i mieć bardziej przyszłościową kartę. Tym bardziej, że monitor będę wymieniał za dwa miesiące i kto wie, co mi przyjdzie do głowy Smile
Odpowiedz