Kto pyta, nie błądzi - wątek z pytaniami i odpowiedziami na temat Elite
najczęściej relogujemy się - czyli wychodzimy do menu głównego gry i wracamy - w sytuacjach kiedy jeździmy po jakiejś opuszczonej bazie i zbieramy w niej materiały. Materiały sie szybko kończą więc z trybu open wchodzimy do menugłównego i odplamy gre w solo albo w prywatnej grupie i bach - nowa gra nowe materiały Smile
Zmiana trybu obowiązkowa Smile

A instancje to moż ektoś to lepiej wyjaśni ale :
lecisz w skrzydle 4 osób tak? wskakujecie do systemu i widzisz na radarze tylko jednogo kumpla a pozostałych dwóch tylko ich sygnał ale nie widok /grafike jego statku - więc jestescie jakby w osobnych pokojach. To samo kiedy robimy spotkanie na planecie : najczęściej jest tak ze jedna z osób ląduje a pozostałe dopiero wtedy nakierowują się na jego sygnał albo korzystają ztzw. Navbeacon (włączany z menu 4 w jednej z zakładek SHIP - a osobe która to włączyła namierzasz z menu 2 tam gdzie widzisz spis pilotów - twoje skrzydło / wing jest zawsze na górze. zaznaczasz odpowiednią osobe i wybierasz engage navlock coś tam Smile i jak się zbliżysz do planety albo pierścienia to cię sciągnie automatycznie.
Odpowiedz
(19.07.2019, 23:57 UTC)lukiluk100 napisał(a): Takie pytanie. O co chodzi z tym, że ludzie mówią o "reloganiu lodówki"... ? O co chodzi z instancjami, relogowaniem i jak to robić? Kiedy i po co?

lodówkami nazywane są małowartościowe planety lodowe ale "realog lodówki" to raczej się kłuci.

Jako że Elita opiera się mocno na Peer-to-peer występuje takie coś jak instancja.
Instancja to miejsce w którym aktualnie się znajdujesz wraz ze stałymi obiektami (np. w supercruise, stacja), dodatkowo tworzą się dla ciebie są rzeczy dodatkowe np. materiały, USS, misje, statki NPC. Do miejsca może dołączyć inny gracz (jak oczywiście gra na to pozwoli) lub stworzy dla niego miejsce takie samo gdzie ciebie nie będzieWink
Więc jeżeli chleliście się spotkać w tym miejscu ale nie widzicie się nawzajem (np "pod stacją") to musicie zmienić instancję. Jak to zrobić?
W przypadku znajomego:
- Zaprosić do Winga - w przypadku porażki ktoś z was wskakuje do supercruise i wskakuje na wing beacona.
- Wyjście do Menu i powrót (tam gdzie jest znajomy czyli Open lub Grupa prywatna)
[Jeśli to nie pomoże to zastosować poniższe sposoby i wysłać ponownie zaproszenie]
W przypadku kiedy chcesz szukać inne osoby:

Opcja 1. Wyjście do Menu i powrót do Open
Opcja 2. Wyjście z supercruise i powrót
Opcja 3. Wskoczenie na low weak
Opcja 4. Np. będąc pod stacją wyjście do supercruise i powrót
W przypadku zbierania materiałów np. u guardianów lub na Dav's Hope wystarczy opcja zmiana instancji po przez samego przelogowanie (relog - wyjście do menu i powrót do rozgrywki), powoduje to ponowny respawn zebranych już wcześniej materiałów.

Podsumowująć
Twarda zmiana instancji - relog
Miękka - wskakiwanie/wyskakanie do supercruise

(19.07.2019, 17:51 UTC)VerdantIvy6339 napisał(a): Miałem to napisać wcześniej ale praca i praca ale do rzeczy, chodzi o to że rozumiem to tak :
1. Wybierając opcję dalekiego skoku nie eksplorujemy a jedynie chcemy szybko się gdzieś dostać
2. Wybierając opcję krótszego skoku możemy obadać i zobaczyć więcej
P. S. Już kilka razy miałem tak że było coś ciekawego i wtedy myślałem " kurcze jakbym skoczył np na 40ly to bym tego nie zobaczył i to jest prawdziwa eksploracja.
P. S. 2. Ale faktem jest że czasami to nuży i stąd moje pytanie o boosta

1. Nie do końca, jeżeli celu ekspedycji jest od np. 400 skoków na fast i to w jedną stronę to czeka cię i tak duużoo eksploracji.
2. Tak i nie, zależy gdzie latasz oraz gdzie chcesz dolecieć.
Odp na PS. Zwykłe RNG, tak jak nie ma przepisu na wygranie szóstki w Lotto.
[Obrazek: 15654.jpg]
Odpowiedz
(20.07.2019, 11:57 UTC)TRAWA napisał(a):
(19.07.2019, 23:57 UTC)lukiluk100 napisał(a): Takie pytanie. O co chodzi z tym, że ludzie mówią o "reloganiu lodówki"... ? O co chodzi z instancjami, relogowaniem i jak to robić? Kiedy i po co?

lodówkami nazywane są małowartościowe planety lodowe ale "realog lodówki" to raczej się kłuci.
Z tymi lodówkami to bardziej realnie. Natknąłem się na wątek gdzie gracze pisali o skutkach długiej gry w Elite i zastanawiałem się o co chodzi z tym, że próbują "relogować lodówkę" gdy nie ma w niej nic ciekawego do jedzenia. Chciałem zrozumieć jak to się przekłada na grę.

Bardzo dziękuję za wytłumaczenie i podanie zastosowań relogowania i znaczenia instancji w Elicie.

Jeszcze jedno pytanie. Jak jest z wychodzeniem z gry. Czy lepiej wyłaczać grę będąc zadokowanym na stacji, czy lecąc w supercruise w kierunku docelowym? Czy nie ma różnicy i możemy wyłączyć grę w dowolnym momencie i wrócić bezpiecznie za dzień lub więcej?
Odpowiedz
Poza wyłączaniem gry w trakcie walki PVP (combat logging), które jest surowo karane każde inne wyjście z gry jest dobre, a nawet lepsze, niż zostawianie statku 5 km przed stacją z grą włączoną Smile
Są gracze, którzy lecąc na dalszą - klikutygodniową lub dłuższą wyprawę w najdalsze zakątki galaktyki mają zasadę, że przed wyłączeniem gry lądują na planecie - taki role play. Dla samej gry nie ma to znaczenia - rozpoczniesz tam, gdzie skończyłeś.
Odpowiedz
Dzień dobry, witam, cześć

Pytanko odnośnie zabawy alla "coop" / "squadron" - mianowicie stworzyłem ostatnio Squadron żeby grać z bratem pod jedną banderą (wspieramy oczywiście TWH) - natomiast mam pytanie, jak Wy to robicie, w sensie jak najlepiej "bawić się" w coop? Szukałem jakichś specjalnych opcji w zakładkach Squadronu ale nie znalazłem.

Chodzi mi np. o wspólne latanie - mining np. - czy da się jakoś połączyć w parę żeby jeden statek był np. typowym kopaczem a drugi ochrona - i po zakończeniu podzielić się zyskiem (który przyniesie tylko jeden statek -> miningowy)? Czy nie ma takiej możliwości połączenia się i podziału gotówki na 2? i trzeba sobie radzić różnymi workaroundami czyli np. wyrzucać w przestrzeń zebrany materiał tak żeby drugi statek (obrońcy) mógł to też sprzedać?

Byłbym bardzo wdzięczny za naświetlenie tematu wspólnej gry, za pomocy Squadronu, albo Winga Smile

z góry dziękuję
Pozdrawiam!
2
Odpowiedz
(22.07.2019, 11:06 UTC)Tuneleiro napisał(a): Dzień dobry, witam, cześć

Pytanko odnośnie zabawy alla "coop" / "squadron" - mianowicie stworzyłem ostatnio Squadron żeby grać z bratem pod jedną banderą (wspieramy oczywiście TWH) - natomiast mam pytanie, jak Wy to robicie, w sensie jak najlepiej "bawić się" w coop? Szukałem jakichś specjalnych opcji w zakładkach Squadronu ale nie znalazłem.

Chodzi mi np. o wspólne latanie - mining np. - czy da się jakoś połączyć w parę żeby jeden statek był np. typowym kopaczem a drugi ochrona - i po zakończeniu podzielić się zyskiem (który przyniesie tylko jeden statek -> miningowy)? Czy nie ma takiej możliwości połączenia się i podziału gotówki na 2? i trzeba sobie radzić różnymi workaroundami czyli np. wyrzucać w przestrzeń zebrany materiał tak żeby drugi statek (obrońcy) mógł to też sprzedać?

Byłbym bardzo wdzięczny za naświetlenie tematu wspólnej gry, za pomocy Squadronu, albo Winga Smile

z góry dziękuję
Pozdrawiam!
2

Na tą chwilę istnieje możliwość wspólnego zarobkowania, tylko "za pomocą Winga", czyli gdy już jesteście w skrzydle, każdy z Was pobiera z Mission Board misje wingowe i może je udostępniać reszcie szkrzydłowych.

Misje wingowe mają dodatkowy znaczek przy ikonce głównej: [Obrazek: Wings-galaxy-map-300x289.png]

Udostępniania misji dokonuje się w lewym panelu, wybierając pobraną wcześniej misję i klikając w "Share", wtedy reszta skrzydła dostaje informacje o udostępnieniu misji i musi zatwierdzić przyłączenie się do niej. Każdy ze skrzydłowych może udostępnić JEDNĄ misję na raz. Po jej wykonaniu, można oczywiście udostępnić kolejną.
Kasa za wykonanie misji nie jest dzielona przez ilość wykonujących ją, a wręcz odwrotnie, jest mnożona. Oznacza to że każdy ze skrzydła, kto przyłączył się do misji, otrzymuje pełną sumę wynagrodzenia przewidzianego w jej opisie, niezależnie od tego czy cokolwiek zrobił w celu jej wykonania, czy też nie kiwnął nawet palcem.
PS. Po każdym opuszczeniu skrzydła podczas wykonywania misji wingowych (zwiecha gry, relog, etc.), i ponownym powrocie do niego, trzeba tej osobie udostępnić misję od nowa. Tak samo ten gracz musi jeszcze raz udostępnić swoją misję innym, jeśli takową miał przed opuszczeniem skrzydła.

Opis wspólnego wykonywania zarobkowych misji wingowych, na przykładzie jednego z eventów cyklicznie organizowanych przez HKLhttps://forum.thewingedhussars.com/showt...#pid120993

Jeśli chodzi o tzw. wspólne kopanie z ochroniarzem, to jedyną metodą na podzielenie się z nim dochodem, to udostępnienie mu urobku. Górnik wyrzuca część swojego ładunku (już po rafinacji), a wykidajło musi sobie go pozbierać do swojego cargo i potem gdzieś sprzedać.
WAŻNE! Ładunek musi być wyrzucany za pomocą opcji "jettison abandon", w innym wypadku osoba zbierająca będzie miała na pokładzie towar kradziony, czyli nielegalny, i możliwy do sprzedania wyłącznie na czarnym rynku.
[Obrazek: E5QT3y3.png]

Odpowiedz
Super! dziękuję pięknie za wyczerpującą odpowiedź!

pozdrawiam
2
Odpowiedz
W najbliższą niedziele prawdopodobnie będziemy robic misje wingowe ( w skrzydle wożenie i kupowanie towaru ) pojawcie się o 19 :00 w niedziele to zobaczycie jak to wygląda Smile
Odpowiedz
(21.07.2019, 16:10 UTC)Pajk napisał(a): Poza wyłączaniem gry w trakcie walki PVP (combat logging), które jest surowo karane każde inne wyjście z gry jest dobre, a nawet lepsze, niż zostawianie statku 5 km przed stacją z grą włączoną Smile
Są gracze, którzy lecąc na dalszą - klikutygodniową lub dłuższą wyprawę w najdalsze zakątki galaktyki mają zasadę, że przed wyłączeniem gry lądują na planecie - taki role play. Dla samej gry nie ma to znaczenia - rozpoczniesz tam, gdzie skończyłeś.

Ooo, nie wiedziałem, że są kary za wychodzenie w trakcie walki... Jakieś konkrety byś podał? Nie chcę testować na sobie Wink
I jeszcze jedno. Co się dzieje gdy w trakcie gry naciskamy ESC? Nie wychodzimy z gry, ale pojawia menu główne. Jak jest z naciskaniem ESC w czasie walki i normalnej gry?
Odpowiedz
W Husarii.
W regulaminie naszej frakcji jest to jasno określone, nie zauważyłem, że jesteś gościem.
W trakcie walki z graczem masz 15 sekund karencji po naciśnięciu ESC, zanim gra się wyłączy - zdąży Cię rozwalić w tym czasie, jak się zna na walce i ma odpowiedni statek.
Odpowiedz