LORE Raxxla
Ok czyli...
Jeżeli screenshot z Codexu ma nas nie zmylić to:

[Obrazek: proxy.php?image=https%3A%2F%2Fi.imgur.co...18ea0a333a]

Jest to stacja typu: Orbis
Typ gwiazdy: M, T (Tauri) + często mają pasy asteroidów, A e/Be Herbig(?), temperatura systemu od 1500K-2200K(?)
Dystans od gwiazdy: max 50 Ls  (opcja do 100 Ls)
Możliwe scenariusze:

- FSS jej nie zobaczy (możliwość wykrycia obiektu tylko wzrokowo lub z małej odległości)
- Znajduje się w prasie asteroid (gdzie prawie nikt tam nie zagląda - osobiście jestem przychylny tej teorii i na razie sprawdzałem kilka systemów z beltami blisko 8 planety/księżyca)

Logicznie obala to teorie o stacji będącej na orbicie 8 księżyca Gazowego Giganta, czy słusznie?
[Obrazek: 15654.jpg]
Odpowiedz
Nie wiem czy słusznie to tylko teoria jak ta że obraz startowy ED Horizons przedstawia właśnie stację TDW a startowy ED Raxxle link do tego pomysł post 7084:
https://forums.frontier.co.uk/threads/th...3/page-355
[Obrazek: 36772.png]
Odpowiedz
(31.03.2019, 14:53 UTC)FIKUS napisał(a): Nie wiem czy słusznie to tylko teoria jak ta że obraz startowy ED Horizons przedstawia właśnie stację TDW a startowy ED Raxxle link do tego pomysł post 7084:
https://forums.frontier.co.uk/threads/th...3/page-355

To już wg mnie jest błądzenie...
Odpowiedz
Wszystko to są tylko domysły spekulacje a nawet szaleństwo "often leading Raxxla seekers to become singularly obsessed with it."

Moim zdanie to w pierwszej kolejności trzeba odnaleźć stacje TDW a dokładnie to oni muszą odnaleźć nas innego sposobu nie ma.
Nawet to nie daje gwarancji że dzięki nim znajdziesz Raxxle Wink

A jeśli miał bym szukać to sugerował bym się tylko tym tekstem z Codexu czyli:
  • 8 księżycem giganta ( co też nie jest pewne bo jak sam codex pisze że Crane fałszuje swoje dane "Lyta Crane of forging her evidence in order to maintain the revenue from her billions of followers." Biggrin )
  • Sam toast TDW też jest dobrą wskazówką ale interpretacji jest zbyt wiele ( Jedna z nich prowadzi do systemu Polaris który jest ograniczony permitem - czytałem że są ludzie którzy mogą tam wlecieć ale czy to prawda, nie wiem )
  • najsensowniejsze z tego wszystkiego to przejść test i zostać zaproszonym ( pytanie jak? )
Odpowiedz
Nieustanne robienie misji TDW? Słyszałem, że kiedyś dawali unikatowe misje ale po kilku patchach zaniknęły :o
Odpowiedz
z tego co wiem to nic się nie zmieniło ale na forum są opisane te misje.
https://forums.frontier.co.uk/threads/th...la.168253/
Odpowiedz
To misje mnie zawsze ciekawiły.

Jestem bowiem zdania, że w ramach mechaniki gry trzeba swoimi poczynaniami/osiągnięciami uruchomić jakiś skrypt, który da jakieś wskazówki, albo zacznie powolutku prowadzić gracza(chociażby zakodowanymi beaconami) do celu. Mówię tak dlatego, że osobiście nie uważam, by w tak dużej galaktyce dało się  znaleźć coś takiego w ciemno. Jeśli nie wiesz jak tego szukać, lub CZEGO właściwie szukasz, to raczej nigdy tego nie znajdziesz - możesz co najwyżej kręcić się po kosmosie jak smród po galotach.

Osobną kwestią jest to, co stanie się gdy ktoś z graczy już to znajdzie? Owieje go sława większa niż w przypadku Zulu Romeo (dla niezorientowanych - to ten, który pierwszy otagował Sagittariusa A*)? A może nastąpi jakiś moment przełomowy w fabule Frontiera typu wynalezienie nowej, cudownej broni na Thargoidów? W jakieś złote góry typu superstatek/supermoduł, który dałby nieziemską przewagę nad innymi graczami nie wierzę. Co najwyżej devsi postawią temu komuś turystyczny beacon na pamiątkę i ew. dadzą mu jakiś permit, by mógł dodatkowo zmapować sobie takiego Polarisa jako pierwszy.

Swoją drogą, czytałem kiedyś książki z uniwersum Elite (w całości lub na wyrywki) - tam Raxxla przewija się ciągle i prawie w każdym opowiadaniu jest czymś odrobinkę innym. W jednym, jest to megaship znajdujący się w mitycznej, 9tej galaktyce (w oryginalnym Elite galaktyk było 8, każda po 256 planet ze względu na limity pamięci).  W innej książce jest to stacja używająca czegoś w rodzaju modułu maskujacego, a jeszcze w innej - jest to wędrująca planeta, która się przemieszcza.

Dla mnie, to prawdopodobnie jakaś egzotyczna gwiazda o specyficznych właściwościach (Elite Dangerous rozróżnia coś takiego), ale nikt jeszcze takiej nie znalazł.
"Dobrze jest, psiakrew, a kto powie, że nie, to go w mordę!" - Witkacy

Odpowiedz
Pozostaje szukać wzrokowo zaczynając od podwórka:>

[Obrazek: 4CRISzy.jpg]
Odpowiedz
Jakiś czas temu latałem po Old Worlds:

[Obrazek: latest?cb=20180201164659]
I tak w samej TIONISLA znalazłem coś ciekawego ale nie wiem czy wartego uwagi i poszukiwań a poszukiwania nie były by łatwe bo musieli byśmy przeszukać cały pierścień dziewiątej planety a dokładnie TIONISLA 9 RING C. Z kilku powodów:
  • Opowiadanie Elite: The Dark Whee Robert Holdstocka. W Tionisli znajduje się grobowiec w pasie asteroid.
  • Salomé spotkał się z Rebeccą na cmentarzu, aby przekazać dane eksploracyjne. Rebecca została stracona przez Federal Black OPS pracujących dla Clubu, ale Salomé uciekła z aktami Rebeki. (na cmentarzu powinna dryfować Cobra Mk III o nazwie Cor Meum Et Animam i emitować szyfrowaną transmisję - nie znalazłem nigdzie Cobry ani transmisji w systemie, może kiedyś tam była ale została usunięta)
  • Ale czemu akurat trzeci pierścień dziewiąte  planet? Po pierwsze nie można go zeskanować po drugie jest niemal nie widoczny gołym okiem (Pierwszy raz gdy tam byłem to w niego wleciałem nie wiedząc co jest grane Biggrin ) I tak skojarzyłem pierścień z  Mrocznym Kołem - Dark Wheel
Co o tym myślicie? Naciągane czy faktycznie może coś tam być?
Odpowiedz
Brzmi ciekawe i na pewno warte dokładnego sprawdzenia...
Odpowiedz

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości