Nazwy statków
Ja zwykłem nazywać statki od nazw gwiazd:

Hauler - Beta Orionis
Diamondback: Explorer - Rigel
Cobra Mk III - VY Canis Majoris
"Wszechświat nie ma obowiązku być dla Ciebie zrozumiałym" - Neil deGrasse Tyson, mój ulubiony autor
Odpowiedz
SEARCH & RESCUE SHIP
WEYLAND YUTANI CORP
NARCISSUS

ID - TWH426
Odpowiedz
(12.02.2018, 16:07 UTC)Galimathias napisał(a): Ej, kurde jak wszyscy tak copyrihtuja nazwy statkow to ja tez jedna:
Federal Corvette - Kultywator

Mozesz sobie wybrac nazwe jaka chcesz.
Raz, nikt tu niczego nie rezerwuje.
Dwa, nikt Ci nie zabroni.

Smile
Odpowiedz
(12.02.2018, 16:07 UTC)Galimathias napisał(a): Ej, kurde jak wszyscy tak copyrihtuja nazwy statkow to ja tez jedna:
Federal Corvette - Kultywator

Ktoś tu chyba ostro pogrywał w X-COM: Aftermatch Biggrin ?
[Obrazek: 84838.png]
Odpowiedz
Na wstępie, mam gdzieś wszelkie rezerwacje nazw, bo nazywając statki nawet nie miałem pojęcia o ich istnieniu. Przy kolejnych statkach również nie zamierzam tratować ich serio Biggrin

Nazwy może nie są jakieś bardzo odkrywcze i twórcze ale jak to już któryś, z kolegów Komandorów, powiedział: To jest tylko opinia. A wiadomo, że każdy ma prawo do jej wyrażenia, a ja mam prawo by mieć ją tam gdzie światło nie dociera Wink

T9               - ORP Burza (tak, tak... czysta złośliwość Tongue)
ASP Explorer - ORP Laurentius (patron walońskich poszukiwaczy skarbów)
Beluga Liner - ORP Frigg (opiekunka rodziny i ogniska domowego)
Anaconda     - ORP Hel (władczyni Nilfheimu, personifikacja śmierci)
Python         - ORP Skuld*

* - za Wikipedią: Skuld (Obowiązek) – odpowiedzialna za przyszłość. Najmłodsza z Norn, określała długość życia narodzonych dzieci, uważano ją za bezlitosną i okrutną, personifikowała księżyc ubywający.
[Obrazek: 80730.png]

Odpowiedz
Krait Phantom do exploru - Sagita-07 (ze względu na cel ekspedycji)
ASP Exp do kopania - Pilsudsky-07 (nazwa zostanie odziedziczona przez statek do innej roboty bo nie lubię kopać)
STRZYGA - PECH TO MAŁO POWIEDZIANE...
Odpowiedz
Heh ...jak przeczytałem Skuld to od razu pomyślałem o jednej z boginek mangi Oh My Goddess Smile
Swoją drogą dopiero ty mi uświadomiłeś że japoński mangaka sięgnął dość daleko do nordyckiej mitologi, ciekawe.
Odpowiedz
(16.04.2017, 15:18 UTC)visjerr napisał(a): Ja nazwałem ASP Expo - Misjonarz, a Delfina- A fish called Wanda. Nad resztą się zastanawiam.

Jak Wy nazwaliście swoje statki?

Mój obecny Krait2 nazywa sie : CIUPAGA, jego poprzednik (zmielony na proszek przez piratów) nazywał sie JANOSIK.

Kiedy stracę statek to po odkupieniu, jako ze to nie ta sama maszyna zmieniam i nazwe i numer ID. w tej chwili to TWH-306 - 3 - bo to mój trzeci statek (1 Hauler, 2. ASP X, i teraz Krait2) sidewindera nie licze, bo był porzyczony ;Wink i 06, bo to mój 6ty Krait...  Angry #$%&()%$^@#$%%@ Piraci !! Wink
[Obrazek: C4Us4XW.png]
We are all but avatars of our future selves.

Odpowiedz
też fajny pomysł z tą zmianą nazw Smile
Odpowiedz
Federal Corvette - Meteor
Python - Nadir
Alliance Crusader - Zbieracz Burz
Asp Explorer - Ksiaze Aleksander
Cobra Mk III - Pudel
Imperial Clipper - Sztygar
Type-9 - Elizek
Hauler - Horyzont

Statki nazywałem tak jak mi się podobało, a nazwy nadawałem jakie akurat mi podeszły. Clipper to statek górniczy stąd ten sztygar. Mój syn ma na imię Aleksander stąd ten Aspx, żona ma Eliza na imię stąd ten Type 9 Wink
Odpowiedz