[Theorycrafting] Składam kompa 2k - 4k w walucie polskiej ;)
Chciałem sobie wyskrobać jakiś dość "tani" komp do grania w dość niesiermiężne gry, takie jak BattleTech, MechWarrior Online, MechWarrior 5, Elytka Cool , czasem też mój brat mógłby brać Football Managera do testów... bazodanowych (tzn. ile lig na raz mógłby ograć, oczywix im więcej tym lepiej). Podobnie ze Stellarisem.

Oto co wygramoliłem na proline.pl:

• Pamięć RAM
    Pamięć Corsair Vengeance LPX DDR4 16GB (2x8GB) 3000MHz CL15 red CMK16GX4M2B3000C15R.
  • Karta graficzna
    MSI GeForce GTX 1050 Ti Gaming X 4GB GDDR5 128bit PCI-e.
  • Procesor
    Procesor AMD Ryzen 5 2600X AM4.
  • Płyta główna
    MSI B450 GAMING PRO CARBON AC AM4.
  • Chłodzenie komputerowe
    Chłodzenie procesora Arctic Freezer 33 eSports Edition Red (ACFRE00029A).
  • Dysk Twardy
    ADATA Ultimate SU800 M.2 2280 SSD 512GB 560/520MBs TLC 3D ASU800NS38-512GT-C.
  • Obudowa
    Obudowa Corsair Carbide SPEC-Alpha Czarno-srebrny (CC-9011084-WW).
  • Zasilacz
    Zasilacz Aerocool PGS VP-550 80Plus Bronze 550W.

Łącznie 3846 PLN wysyłkowo, i 3874 PLN jakbym brał na miejscu (nie wiem po co).

Jasne, ma swoje braki (np. brakuje dedykowanego napędu na archiwum oraz jeszcze jednego do zainstalowanych gier czy też osobnego dźwięku do pogadanek i muszę sprawdzić czy płyta ma wbudowane WiFi), no i peryferiów. Ale te to obczaję później w ramach osobnego budżetu,

W każdym razie, najlepiej by było gdybym przycelował w okolicę 2k, bo ja bogatym somsiadem nie jestem Tongue

Husaria są jak łódzkie Bałuty - reprezenuj ją godnie i dumnie. o7
Odpowiedz
Jeśli składałbym nowy komputer, to bym się zastanowił nad używką lub używanymi podzespołami. Można poszukać tak, żeby jeszcze parę miesięcy gwarancji zostało. Wówczas w okolicy 2k można już całkiem przyzwoity sprzęt złożyć.

Pomijam kwestie możliwości odliczenia VAtu itd, bo wówczas mamy zupełnie inną matematykę.
Odpowiedz
Na AleDrogo jest ta karta z półroczną gwarancją za 560zł
Tego ryzena za 850 kupowałem w zeszłym tygodniu, teraz za 800.
Kombinuj to zaoszczędzisz... lub kupisz LEPSZEJSZE Wink
[Obrazek: 102165.png]
Odpowiedz
(08.03.2019, 14:14 UTC)ShiMan napisał(a): Chciałem sobie wyskrobać jakiś dość "tani" komp do grania w dość niesiermiężne gry, takie jak BattleTech, MechWarrior Online, MechWarrior 5, Elytka Cool , czasem też mój brat mógłby brać Football Managera do testów... bazodanowych (tzn. ile lig na raz mógłby ograć, oczywix im więcej tym lepiej). Podobnie ze Stellarisem.

Oto co wygramoliłem na proline.pl:

• Pamięć RAM
    Pamięć Corsair Vengeance LPX DDR4 16GB (2x8GB) 3000MHz CL15 red CMK16GX4M2B3000C15R.
  • Karta graficzna
    MSI GeForce GTX 1050 Ti Gaming X 4GB GDDR5 128bit PCI-e.
  • Procesor
    Procesor AMD Ryzen 5 2600X AM4.
  • Płyta główna
    MSI B450 GAMING PRO CARBON AC AM4.
  • Chłodzenie komputerowe
    Chłodzenie procesora Arctic Freezer 33 eSports Edition Red (ACFRE00029A).
  • Dysk Twardy
    ADATA Ultimate SU800 M.2 2280 SSD 512GB 560/520MBs TLC 3D ASU800NS38-512GT-C.
  • Obudowa
    Obudowa Corsair Carbide SPEC-Alpha Czarno-srebrny (CC-9011084-WW).
  • Zasilacz
    Zasilacz Aerocool PGS VP-550 80Plus Bronze 550W.

Łącznie 3846 PLN wysyłkowo, i 3874 PLN jakbym brał na miejscu (nie wiem po co).

Jasne, ma swoje braki (np. brakuje dedykowanego napędu na archiwum oraz jeszcze jednego do zainstalowanych gier czy też osobnego dźwięku do pogadanek i muszę sprawdzić czy płyta ma wbudowane WiFi), no i peryferiów. Ale te to obczaję później w ramach osobnego budżetu,

W każdym razie, najlepiej by było gdybym przycelował w okolicę 2k, bo ja bogatym somsiadem nie jestem Tongue

z tymi corsarami to oczywiście sprawdziłeś kompatybilność z ryzenem?!
1050Ti to bardzo fajna karta (miałem) ale w podobnej cenie sobie wybrałbym jednak inną np. Saphire Nitro 570 8GB (chyba nadal jest w promocji z Division 2 i Evil 2 remastered )
do jutra jest tez 30% rabatu na karty Creative na ich stronie 460zł xg6 jeśli masz konsolę lub laptopa to też podłączysz a dzwięk  wtakim stelleris jeśli nie jesteś totalnie głuchy to  docenisz zmianę a karta muzyczna nie "zestarzeje się" z beigiem czasu tak jak reszta
Odpowiedz
(09.03.2019, 08:25 UTC)kris750PL napisał(a): z tymi corsarami to oczywiście sprawdziłeś kompatybilność z ryzenem?!
1050Ti to bardzo fajna karta (miałem) ale w podobnej cenie sobie wybrałbym jednak inną np. Saphire Nitro 570 8GB (chyba nadal jest w promocji z Division 2 i Evil 2 remastered )
do jutra jest tez 30% rabatu na karty Creative na ich stronie 460zł xg6 jeśli masz konsolę lub laptopa to też podłączysz a dzwięk  wtakim stelleris jeśli nie jesteś totalnie głuchy to  docenisz zmianę a karta muzyczna nie "zestarzeje się" z beigiem czasu tak jak reszta

No cóż, pamięci jedynie sprawdzałem pod kątem parametru CL. Ten "build" jest na razie wstępny, gdyż znając moje możliwości to byłbym w stanie grać dopiero za kilka... lat Tongue

Na razie znalazłem coś takiego:
https://allegro.pl/oferta/asrock-b350-ry...7890065789

Odpowiedz
@ShiMan
Ten wskazany przez Ciebie wygląda sympatycznie. Nie wiem, czy RTX 2060 też miały problemy  z artefaktami. Jeśli tak, to byłbym ostrożny z używanymi (jeśli na gwarancji, a gwarancja ważna, plomby całe itd, to nie powinno być problemu).

Z używek znalazłem np. taki - tak poglądowo: https://allegro.pl/oferta/komputer-gamin...7889502097
i5-6600K sparowana z GTX1070 za 2600 PLN, może da się ponegocjować, jeśli nie pójdzie. Nie wiem tylko, czy ta płyta pozwoli na podkręcenie procka, ile komp ma lat (czy jest jakakolwiek gwarancja),.... no i można było go odkurzyć do zdjęć Wink Myślę, że da się z używek wyrwać coś jeszcze ciekawszego.
Jeśli miałbym wybierać z tych dwóch (tzn ten vs post powyżej z RTX 2060), to pewno skłaniałbym się ku nowszemu, lepszemu z gwarancją i niestety za 1100 PLN więcej. Twoja pierwsza propozycja za blisko 4k PLN (z 1050Ti) raczej mnie nie przekonuje.

Jeśli bardzo zależy Ci na oszczędności, a mniej na czasie, to możesz też spróbować coś poskładać z części używanych.
Np. dobry początek widziałem ostatnio na aledrogo i5-6600k + płyta główna ASUS z170 Pro Gaming za 710 PLN.
Odpowiedz
(11.03.2019, 17:53 UTC)Thorghar napisał(a): @ShiMan
Ten wskazany przez Ciebie wygląda sympatycznie. Nie wiem, czy RTX 2060 też miały problemy  z artefaktami. Jeśli tak, to byłbym ostrożny z używanymi (jeśli na gwarancji, a gwarancja ważna, plomby całe itd, to nie powinno być problemu).

Z używek znalazłem np. taki - tak poglądowo: https://allegro.pl/oferta/komputer-gamin...7889502097
i5-6600K sparowana z GTX1070 za 2600 PLN, może da się ponegocjować, jeśli nie pójdzie. Nie wiem tylko, czy ta płyta pozwoli na podkręcenie procka, ile komp ma lat (czy jest jakakolwiek gwarancja),.... no i można było go odkurzyć do zdjęć Wink Myślę, że da się z używek wyrwać coś jeszcze ciekawszego.
Jeśli miałbym wybierać z tych dwóch (tzn ten vs post powyżej z RTX 2060), to pewno skłaniałbym się ku nowszemu, lepszemu z gwarancją i niestety za 1100 PLN więcej. Twoja pierwsza propozycja za blisko 4k PLN (z 1050Ti) raczej mnie nie przekonuje.

Jeśli bardzo zależy Ci na oszczędności, a mniej na czasie, to możesz też spróbować coś poskładać z części używanych.
Np. dobry początek widziałem ostatnio na aledrogo i5-6600k + płyta główna ASUS z170 Pro Gaming za 710 PLN.

Dobrze wiedzieć, ale ten mój build to na razie wstępnie zrobiłem. Ech, nie mam już tego zacięcia co kiedyś...

Poza tym, sądzę że jeszcze mnóstwo wody w Wiśle upłynie, nim się zdecyduję na coś.

Odpowiedz