Elektryka - wywala prąd po podłączeniu TV
(05.02.2019, 20:01 UTC)ronin_htd napisał(a): @ShiMan chcesz powiedzieć, że na jednym obwodzie i jednym bezpieczniku masz podpiętą całą kuchnię, piwnicę i Rura jedna wie co jeszcze? Surprised

Aha - widzę że nie patrzyłeś w ten mój impromptu schemat. Obwody są osobne, w tym dla kuchni i piwnicy.

(05.02.2019, 21:35 UTC)ORP Valla napisał(a): I powiesz może jeszcze, że płyta indukcyjna  1 - fazowa? Powinni odebrać uprawnienia projektantowi, wykonawcy i temu kto to odbierał. Czyli miałem rację - pomiarów odbiorczych albo nie było albo zostały sfałszowane albo jak to często bywa odbyły się w restauracji. Przy pomiarze rezystancji izolacji od razu wykonawca by musiał to poprawić. No chyba, że później jak ktoś np obrazek wieszał trafił w przewód. Jeśli masz pecha ten obwód będzie sobie pracował odprowadzając spokojnie prąd do ziemi wprawiając radośnie licznik energii w ruch wirowy. Nie zdziw się później wysokością rachunku niestety.

Nie, płyta akurat jest trójfazowa. Co prawda robiona na przysłowiowe "skręcenie palcami + tona izolacji + kostki" do dziury, w którym jest puszka z przewodami, ale jest skitrana wewnątrz szafki na przyprawy + uszczelniona przed wodą. Wink

A co do rachunku... To akurat jest dom moich rodziców. No ale mówiłem - sprawdzić czy są przewody miernikiem. A oni typowo po januszowemu - wierć i nie marudź. No to karma się zemści na rachunku.

(05.02.2019, 22:31 UTC)LeWaR napisał(a): @ORP Valla - muszę ci przyklasnąć. Sorry dla autora wątku, ale od początku coś tu śmierdziało.... palona izolacja? Tak projektowanych obwodów nie powinieneś w ogóle oglądać. Niepowinno tego być. Jeszcze chwalisz się, że elektryk ominął różnicówkę.... No pogratulować elektryka.
Fkat. Będzie Cię czekać trochę roboty, ale powinieneś zrobić to jak trzeba. I zmień elektryka....

@LeWaR - no właśnie nic takiego nie czułem. Może z okolic kuchenki indukcyjnej dziewczyna mojego brata coś wyczuła, ale sam nie wyczułem spalenizny z okolic TV.

Aha - to nie ja wybrałem elektryka, tylko moja rodzina. Ja tylko zrelacjonowałem co on zmajstrował.

(05.02.2019, 22:56 UTC)ronin_htd napisał(a): A są płyty indukcyjne 1-fazowe?  Biggrin
Poczekaj są, mam taka w piwnicy żre cholera jedna ponad 2kW, a tylko dwa "palniki"

Generalnie to powinien mieć coś jak ja mam zrobione (zwłaszcza że to domek, a ja mam w bloku).
Oddzielna instalacja 3faz na płytę + każde duże agd oddzielne gniazdo z indywidualnym automatem.
W samej kuchni mam 6 bezpieczników.

Co to w ogóle za elektryk, który omija zabezpieczenia? Prawidłowo powininen przelecieć zegarem wszystkie obwody punkt po punkcie.
Wadliwy przewód powininen zostać wyłączony z instalacji bądź zastąpiony nowym.

Komisja SEP chętnie odbierze takiemu panu uprawnienia, o ile w ogóle je posiada  Eye-rolling

No właśnie wymienił przewody na wyłącznikach oraz wymienił samą różnicówkę.

I wiecie co? Dlatego szczerze wolę mieszkać w Wielkiej Płycie. Tam wiadomo co poszło nie tak, a nie... Deweloperka od 7 boleści...  Dodgy

Husaria są jak łódzkie Bałuty - reprezenuj ją godnie i dumnie. o7
Odpowiedz
Akurat skręcanie na tzw "ryj" to stara sprawdzona metoda, a jak jeszcze połączenie zalutowane to na 100 lat nic się nie dzieje. Oczywiście obecnie takie połączenie nie jest zalecane przez SEP. O ile w życiu widziałem sporo spalonych kostek Wago o tyle nigdy prawidłowo wykonanej skrętki. Obecnie każde urządzenie o dużej mocy powinno mieć osobny obwód poprowadzony z rozdzielni i zabezpieczony odpowiednim "bezpiecznikiem" (płyta indukcyjna, piekarnik, kuchenka mikrofalowa, lodówka, pralka itp. Znam, różnych elektryków lepszych i gorszych. To jest odpowiedzialny zawód i wymaga dokładności, wiedzy, umiejętności oraz uczciwości - chyba najbardziej.
[Obrazek: 104539.png?1547645238]

We will never forget
Odpowiedz
(06.02.2019, 13:45 UTC)ORP Valla napisał(a): Akurat skręcanie na tzw "ryj" to stara sprawdzona metoda, a jak jeszcze połączenie zalutowane to na 100 lat nic się nie dzieje. Oczywiście obecnie takie połączenie nie jest zalecane przez SEP. O ile w życiu widziałem sporo spalonych kostek Wago o tyle nigdy prawidłowo wykonanej skrętki. Obecnie każde urządzenie o dużej mocy powinno mieć osobny obwód poprowadzony z rozdzielni i zabezpieczony odpowiednim "bezpiecznikiem" (płyta indukcyjna, piekarnik, kuchenka mikrofalowa, lodówka, pralka itp. Znam, różnych elektryków lepszych i gorszych. To jest odpowiedzialny zawód i wymaga dokładności, wiedzy, umiejętności oraz uczciwości - chyba najbardziej.

Myślę, że przede wszystkim wiedzy i wyobraźni. Omijanie "różnicówki"  świadczy braku jednego i drugiego.  Ja również radziłbym takiego elektryka zamienić na lepiej zorientowanego w temacie.
Fortuna toczy się kołem. Pod kołem to pojąłem.
A kiedy strzyżesz owieczki, opowiadaj im bajeczki.
[Obrazek: 34417.png]
Odpowiedz
Tak tylko wspomnę, że gdybym miał różnicówkę to połowa mieszkania by nie działała i szukał bym przyczyny. A tak to przez chyba kilka lat połowa mieszkania wracał prąd nie zerem tylko uciekał rurą gazową od kuchenki. Więc można powiedzieć, że większość obudów metalowych sprzętów "była na fazie". Tak to jest z omijaniem zabezpieczeń.
Odpowiedz
Ahh, te lata kiedy Frania kopała
[Obrazek: 102165.png]
Odpowiedz