Gawędy retro - jaki miałeś dawno dawno temu komputer?
Moje pierwsze spotkanie z ELITE i jednocześnie pierwszy komputer Acorn BBC Master Compact
(kupiony w sklepie "GÓRNIK", jeśli jeszcze ktoś pamięta co to były za sklepy): 

[Obrazek: BWlrmq6.jpg] [Obrazek: FcUvgkM.jpg]

później przyszła rewolucja i Przyjaciólka zagościła pod mym dachem:

[Obrazek: MpuLedl.jpg] [Obrazek: aJlx4SA.jpg]

potem długo, długo nic.... aż z musu trzeba było się przesiąść na "blaszaka" z jakimś AMD na pokładzie o ile dobrze pamiętam
[Obrazek: E5QT3y3.png]

Odpowiedz
Zazdrość mode on.
Ja to tylko miałem elitke na snes'a...
[Obrazek: 102165.png]
Odpowiedz
Czas bym też coś rzekł.

Gdzieś w roku '94 (jak byłem jeszcze małym brzdącem) to moim pierwszym komputerem (a właściwie rodziny) była Amiga Pińćset Tongue
A miałem komplet z monitorem, modulatorem do kineskopa, zewnętrznym napędem dyskietek, no i oczywiście całe pudło z dyskietkami z zawartością z nieoficjalnych źródeł Tongue

Jako że w tym czasie mieszkałem na osiedlu wojskowym, to się grało głównie w gry stricte wojskowe:
  • F/A-18 Interceptor;
  • Strike Aces z F-111, Tornado, J-37 Viggen (dzięki tej grze się zakochałem w Viggenie), paroma innymi samolotami z Zachodu i maszynami radzieckimi Biggrin
  • Sherman M4 (mój ojciec uwielbiał się w niego zagrywać);
  • Desert Strike (gdzie najczęściej Rapiery mnie kasowały).
No i oczywiście bawiłem się programami jak np. Deluxe Paint, ale w cywilne gierki też się całą rodziną zagrywaliśmy, głównie w wyścigi:
  • Lotus II Turbo Challenge (oczywiście)
  • Jaguar XJ220
Później był PC z Intel Celeron 333 Mhz, 20 GB HDD i Windows 98. I będąc wciąż dzieckiem to zagrywałem się z Destruction Derby, Carmageddon, Twisted Metal, Necrodome i tak dalej  Tongue

Cytując Janusza:
Kurła, kiedyś to było...

Husaria są jak łódzkie Bałuty - reprezenuj ją godnie i dumnie. o7
Odpowiedz
Było tego trochę.

Gdy miałem 5 lat (1992 rok), w domu pojawiło się pożyczone Commodore 64. Nie potrafiłem jeszcze czytać i pisać, ale potrafiłem już uruchomić grę i ustawić skos głowicy w magnetofonie. To chyba najważniejszy sprzęt komputerowy w moim życiu, chociaż największa miłość pojawiła się w roku 1995 (jako prezent komunijny) - Amiga 500.

Czego to się z nią nie przeżyło...godziny przy grach, zazdrość kolegów (bo mało kto z podwórka miał Soundblastera i niektórzy wpadali posłuchać modułów), giełdy, Video backup system (ktoś to jeszcze pamięta?), dyskietki wysyłane pocztą....

Jeśli ktoś kojarzy takie pismo jak K&A (Komoda & Amiga), to za jakiś czas będzie tam mój wspominkowy tekst na ten temat.

Bo ta miłość trwa do teraz Smile Zdjęcie zrobiłem dwa lata temu, w Międzynarodowy Dzień Amigi (31.05) - stąd pełen rynsztunek Wink

[Obrazek: 5vylvd.jpg]

Choć zamiast grania, wykorzystuję ten sprzęt głównie do zabaw w Real3D, czy Lightwave3D Wink
"Dobrze jest, psiakrew, a kto powie, że nie, to go w mordę!" - Witkacy

Odpowiedz
Nagrywanie danych na kasety vhs ja pamiętam Smile
Odpowiedz
U mnie zaczeło się od C64 z kaseciakiem, śrubokrętem, BlackBoxem i toną kaset z grami.
Potem nastały czasy Amigi i chodzenia po kumplach bo jeden miał 250MB dysk podpięty do A1200 i na nim wszystkie skarby ówczesnego wszechświata, inny zdobył instrukcje potrzebne do łamania zabezpieczeń antypirackich.
Wreszcie nastał czas peceta. W podstawówce otwarli pracownię komputerową z ośmioma stanowiskami. O ile dobrze pamiętam to było 7x 286AT Olivetti i B&W monitory, trzeci był wypasiony bo 386 i kolorowy monitor.
Tam też odkryliśmy
F29 Retaliator
i zaczęła się zajawka na symulatory.
Gdy dorobiłem się własnego pieca, to obowiązkowo musiał być Freespace/Freespace 2 - do dziś uważam że to jedna z najlepszych gier.
Itd
itp
I wylądowałem na ED. szkoda że dopiero teraz. Wink
[Obrazek: 175808.png]
Odpowiedz
Nic straconego. Pierwsze Elite jest do pobrania za darmo z frontierowego sklepiku jako paczka z dos boksem. Odpalasz i grasz Wink
Odpowiedz