X4 od Egosoft
Heh, czyli powtórka z poprzedniej części. Egosoft wyleczył mnie z preorderów.
Odpowiedz
Do not underestimate the power of the X series !

Z tego co słyszałem, to jest to bardziej następca X3, niż X:Rebirth (i dobrze). W takim przypadku, jeśli moderzy będą mogli wziąć ją w swoje ręce (będą?), to może być rewelacja i najlepsza pozycja w space simach dla single player, ale trzeba poczekać.
I tak będzie szybciej grywalna, niż SC Wink .
Odpowiedz
W tym tempie to x6 też będzie grywalne.
[Obrazek: 102165.png]
Odpowiedz
macie jakieś dziwne problemy - gram codziennie po kilka godzin i zawiesiła mi sie dwa razy. Dzisiaj wcale.
A jesli chodzi o samą gre - fakt - to bardziej nastepca X3 niż X Rebirth. Przestrzeńjest normalna ciemna a nie jakas kolorowa. Mamy możliwośc budowania własnych stacji ale wykupienie blueprintów np, na część mieszkalną stacji to ponad 22 M kredytów , luksusowy dock - ponad 600 K więc na poczatku raczej niewykonalne , trzeba się troche ograć.
Z drugiej strony już kilka razy razy trafiałem na misję która miała polegac na budowie stacji na zamówienie - nie sprawdzałem tego - może traka budowa jest wykonalna jednk na początku kariery ? - to pozostawiłem do sprawdzenia.

Systemy sa podzielone na pola heksoidalne - raz postanowiłem polatać po nich , poodkrywac bramy i ( niestety ) autostrady ale szybko mi się znudziło a raczej powalił mnie zalew nowych informacji, stacji i zależności. Jednak na galaktyke wielkości Elity nie ma co liczyć.
Ogólnie jest co robic i gdzie polatac, oraz powalczyć.
Statki mają przypisane role i są nierozbudowywalne - można wymienić silniki, bronie tarcze ale nie da się zwiekszyć ładowni. Jedyna opcja to zmiana lub kupno innego statku. I tu kolejne ograniczenie - statkiem górniczym który ma pojemnośc np 2.500 m3 - nie da się powozić towaru bo to inny rodzaj ładowni Sad - trzeba mieć cos wyraźnie pod handel.

Pliusem jest opcja zatrudniania załogi i dużo różnych poleceń które mozna im wydać. W tej chwili mój statek towarowy lata sam po przestrzeni z rozkazem automatycznego handlu ...( jest to troche trudniejsze niż napisanie tych kilku słów - ale możliwe , trzeba by to samemu przetestować ) .

Same stacje podobnie jak w Elite do niedawna - trzy czy cztery rodzaje i tyle . W zasadzie stacje sa w miare zróźnicowane z zewnątrz ale i tak poruszasz się po doku ( takim samym jedynie z drobnymi wizualnymi poprawkami ) albo pomiędzy biurami przedstawiciela lub menadzera. (zawsze to samo - wsiadasz do magicznej windy i wysiadasz pod drzwiami właściwego adresu ). Oby w przyszłości trochę bardziej to zróżnicowali...
W podsumowaniu - nie jest to gra do zarywania nocek jak Elite - i jednak nie pozamiata Star Citizena swoim space legs bo tu nie ma gdzie chodzic po prostu - jedynie w tych dokach które sa sklonowane .
Odpowiedz
(02.12.2018, 23:13 UTC)MAGNUM354 napisał(a): macie jakieś dziwne problemy - gram codziennie po kilka godzin i zawiesiła mi sie dwa razy. Dzisiaj wcale.

To się ciesz, bo masz farta. Mi się gra wieszała regularnie. Do tego kilka razy źle się zapisała, więc postęp szlag trafiał. Zakup statku górniczego uniemożliwił mi handel, a ruch w kosmosie raz zastygł (load nic nie dał, trzeba było wracać do poprzedniego zapisu). Innym razem, zamiast statków, przez kosmos śmigali sami piloci (tu też nie radze robić save, bo tak zostanie). No i generalnie gra chodzi dziwnie. Raz włącze, jest mega płynnie. Odpalam po wywaleniu do pulpitu - 15 fps. Cóż, tak nie powinna być wydana żadna gra.
Odpowiedz
Prace z modami już ruszyły: https://forum.egosoft.com/viewforum.php?f=181
Jeśli możliwości modowania są takie jak w X3, to jestem spokojny - będzie dobrze.
Odpowiedz
(03.12.2018, 06:39 UTC)Thorghar napisał(a): Prace z modami już ruszyły: https://forum.egosoft.com/viewforum.php?f=181
Jeśli możliwości modowania są takie jak w X3, to jestem spokojny - będzie dobrze.

Generalnie bym się spodziewał najpierw portów modów z Rebirth'a, że względu na ten sam silnik gry.

Podobnie rzecz wygląda że spolszczeniem, o dziwo.

@BADDOG1978 wie nieco więcej na ten temat ode mnie.

Husaria są jak łódzkie Bałuty - reprezenuj ją godnie i dumnie. o7
Odpowiedz
(03.12.2018, 07:53 UTC)ShiMan napisał(a):
(03.12.2018, 06:39 UTC)Thorghar napisał(a): Prace z modami już ruszyły: https://forum.egosoft.com/viewforum.php?f=181

Generalnie bym się spodziewał najpierw portów modów z Rebirth'a, że względu na ten sam silnik gry.

Podobnie rzecz wygląda że spolszczeniem, o dziwo.

@BADDOG1978 wie nieco więcej na ten temat ode mnie.

Sam jestem tym zaskoczony Smile Tak spolszczenie jest robione i dzięki temu że dużo rzeczy jest identyczne w X4 jak w niesławnym XR już sporo gostek zrobił. Praktycznie całe menu z funkcjami statku i mapy jest już po polsku. Działa dobrze i nie gryzie się z samą grą.
"Apacz" z zamiłowania
[Obrazek: YL0DFrF.png]
Odpowiedz
A jak ktoś ma ochotę samemu sprawdzić to podrzucam najnowszą wersje spolszczenia jeszcze ciepła https://cdn.discordapp.com/attachments/4...a_0.04.rar
Wystarczy wrzucić do katalogu z grą i podmienić pliki.
"Apacz" z zamiłowania
[Obrazek: YL0DFrF.png]
Odpowiedz
Jest też na Nexus Mods:

https://www.nexusmods.com/x4foundations/mods/25/

Husaria są jak łódzkie Bałuty - reprezenuj ją godnie i dumnie. o7
Odpowiedz