[VR] Windows Mixed Reality - dyskusja ogólna
Subnautica głównie. Kupiłem skyrima, fallouta, jest Elite, licze na waparcie w nms, baan, sturmovik, i jeszcze ze dwie gry.
[Obrazek: Pic0g16.jpg]
Odpowiedz
A w tych innych maszynkach można przesuwać soczewki? Jeśli tak to w jakich modelach.
Odpowiedz
Można przesuwać w:
Samsung Odyssey/+
VIVE
Ocularus.

Nie można (zakres regulacji software: IPD 59-67)
Acer VR
Lenovo Explorer
HP cośtam

Temat IPD wygląda tak. Ja mam 63, dla takich ludzi jak ja są idealne te które nie mają regulacji. Pasują jak ulał.
Natomiast Robinus ma 68 i on musiał cośtam rozchylać w lenovo bo mu nie wyraźnie było a to na jedno oko, a to na drugie.

Rozkminił to i opisał na forum, do tego doszła jakaś rzeźba, ale generalnie zasada jest taka - masz IPD większe od 67, po prostu kup gogle z regulacją. W tym przypadku zostaje Ci Odyssey, najlepiej Odyssey+.
Oculus i VIVE/pro mają wyraźnie słabszą rozdzielczość i gorszy SDE od jakichkolwiek WMR.
Odpowiedz
(26.11.2018, 19:05 UTC)Kyokushin napisał(a): Można przesuwać w:
Samsung Odyssey/+
VIVE
Ocularus.

Nie można (zakres regulacji software: IPD 59-67)
Acer VR
Lenovo Explorer
HP cośtam

Temat IPD wygląda tak. Ja mam 63, dla takich ludzi jak ja są idealne te które nie mają regulacji. Pasują jak ulał.
Natomiast Robinus ma 68 i on musiał cośtam rozchylać w lenovo bo mu nie wyraźnie było a to na jedno oko, a to na drugie.

Rozkminił to i opisał na forum, do tego doszła jakaś rzeźba, ale generalnie zasada jest taka - masz IPD większe od 67, po prostu kup gogle z regulacją. W tym przypadku zostaje Ci Odyssey, najlepiej Odyssey+.
Oculus i VIVE/pro mają wyraźnie słabszą rozdzielczość i gorszy SDE od jakichkolwiek WMR.

Takie sprostowanie - Vive Pro ma wyzsza rozdzielczosc niz Lenovo i Acer. Natomiast efekt SDE moze byc bardziej zauwazalny przy niskim supersamplingu z wzgledu na to ze uzywa matrycy pen-tille Amoled. Plusem Oledowych matryc jest soczysty  kolor i jakze potrzebne w Elite poprawne odwzoranie czerni. Cos za cos..
Born too late to explore the earth, too soon to explore the stars...
At least I was born in time to do it in VR.

Odpowiedz
Vive pro ma 1440 x 1600, taką jak Odyssey.
Natomiast Acery/lenovo mają 1440x1440, generalnie ta w pionie bardzo mało w tym przypadku zmienia, ponieważ patrzymy w szerz, tak jesteśmy zbudowani.

W tej chwili gram na Acerach, jak dla mnie jest bomba, mam porównanie do Vive. To że matryca nie jest oledowa, w ogóle nie przeskadza w kwestii czerni w Elite.
SDE w zasadzie też jest OK, lekko widoczna delikatna siateczka, jak przez pończoszki. Te O+ zamówiłem jakoś w zasadzie tak pod wpływem impulsu, no ale skoro już jadą, to zobaczmy porównanie.
Odpowiedz
coz najwaznijsze ze jestes zadowolony , mi niepoprawna czern w Pimaxie w trakcie testow zaburzala postrzeganie przebywania w przestrzeni kosmicznej. Tak to jest jak przez lata sie przesiadywało przy super kolorach Viva a ostatnio 10bitowym kolorem 32 calowego monitora mva.
Kolejna rzecz ktora mnie nie przekonuje w WMRach to tracking ( przy slabszym oswietleniu) a gram glownie po nocach i nizszy niz w Vive FOV. Pewnie roznica bedzie taka jak przy Oculusie co w przypadku gen 1 i tak jest bardzo malo. Ale to wszytstko jest subiektywne i zaczyna przeszkadzac po dluzszym uzytkowaniu VR.
Born too late to explore the earth, too soon to explore the stars...
At least I was born in time to do it in VR.

Odpowiedz
też lubię mieć żywe kolory i głęboką czerń, ale przyznam że akurat jakoś brak czerni mnie nie radzi z przesiadki z VA na IPS w kwestii monitora czy gogli.
Natomiast na telefonie brak oleda mnie irytował, że w końcu nabyłem telefon z oledem.
Odpowiedz
ja mam tylko nadzieję że microsoft nie ukatrupi tego WMR chociaż zapowiada się nieciekawie, brak wsparcia VR dla konsol no mam nadzieję że te nasz google nie będą się kurzyć na półce za jakiś czas
Odpowiedz
Nie będą, są kompatybilne ze steamem i oculusem Smile
Właśnie grałem w Star Trek: Bridge Crew - ale jazda Biggrin Latałem swoim 'entoprajsem'. Ale urwał.
Jakie to fajne. Te gogle były warte każdej jednej wydanej na nie złotówki.
Odpowiedz
Kyoku, a czy ten samsung oddysey też nie jest tak zasobożerny jak Vive i Occulus? Pisałeś, że Elita bardzo płynnie działa Ci na Gtx 970 w tym formacie, co na wymienionych VR jest raczej niemożiwe. Zastanawiam się, czy z odyssey jest tak samo. Natomiast wersja "+" to w czym jest tak naprawdę lepsza? Bo cena już bardzo zbliżona do tych klasycznych VR.
Odpowiedz