Wieści Astronomiczne
Oj tam oj tam, od razu zapadła się w czarną dziurę. Chińczycy albo Polacy postawili między migawkami sferę Dysona Wink
...intrygujący jak łechtaczka w miejscu pępka...

[Obrazek: image.php?u=46096&type=sigpic&dateline=1446680040]
Odpowiedz
(05.06.2017, 23:11 UTC)Shamoth napisał(a): Oj tam oj tam, od razu zapadła się w czarną dziurę. Chińczycy albo Polacy postawili między migawkami sferę Dysona Wink

Właśnie wcześniejszy post mi uświadomił jak cienkie podstawy mają takie rozważania, z mojego punktu widzenia cztery białe piksele zamieniły się w cztery czarne piksele na przestrzeni 8 lat. Żeby z tego zrobić supernowe i czarne dziury to już trzeba wiary równej wierze w boga :Smile
Odpowiedz
Bardzo fajnie wygląda to zdjęcie, na jednym jest gwiazda, a potem nie ma Wink. Tak czy siak coś się musiało z tym źródłem stać, a korzystając z wiedzy jaką posiadamy rozumiem że czarna dziura najbardziej pasuje do tego zjawiska?
Zwróćcie też uwagę na rozdzielczość zdjęć i to jak wzrosła na przestrzeni ośmiu lat - o ile nowe zdjęcie jest dokładniejsze.
Odpowiedz
To nie do końca musiało wyglądać tak że mamy gwiazdę i sekundę później mamy czarną dziurę, w artykule jest wyraźnie mowa o lekkim wzroście jasności w roku 2009 i kolejne zdjęcie pochodzi z 2015 w tak zwanym międzyczasie gwiazda mogła próbować wybuchnąć ale w jej wnętrzu mogła być już osobliwość i szybko pochłaniający całą gwiazdę horyzont zdarzeń po prostu przegapiliśmy wszystko co działo się w tak zwanym międzyczasie ( bo było na tyle mało istotne że nie dało się odkryć ).
CO TO JEST SHOUTBOX, CO TO JEST SHOUTBOX, CO TO JEST SHOUTBOX
Odpowiedz
Czyli grawitacja osobliwości niedopuściła do powstania supernowej? Sam rozbłysk zniknął za horyzontem zdarzeń?
Odpowiedz
tak myślę, z tym że osobliwość nie ma grawitacji, osobliwość to punkt w którym gęstość materii jest nieskończona i rozbłysk skoro zniknął za horyzontem tzn. że go nie było bo nie mamy o nim informacji.
CO TO JEST SHOUTBOX, CO TO JEST SHOUTBOX, CO TO JEST SHOUTBOX
Odpowiedz
To skąd w "czarnej dziurze" tak silna grawitacja?
Odpowiedz
(06.06.2017, 15:59 UTC)Zakrecony Termos napisał(a): tak myślę, z tym że osobliwość nie ma grawitacji, osobliwość to punkt w którym gęstość materii jest nieskończona i rozbłysk skoro zniknął za horyzontem tzn. że go nie było bo nie mamy o nim informacji.

Skoro gęstość materii jest nieskończona to i grawitacja powinna być nieskończona.
Mogło zdarzyć się tak, że nie było eksplozji tylko implozja, ale żeby nie było śladów w przestrzeni po zewnętrznych warstwach gwiazdy to dziwne, a może jednak ślady są ale nie dostrzegalne z tak dużej odległości?

Ciekawe co pokażą badania innymi narzędziami.
Obrazuje to stwierdzenie, że "Im więcej wiemy, tym mniej wiemy"
[Obrazek: p0nJHNW.png] 
Odpowiedz
(06.06.2017, 15:59 UTC)Zakrecony Termos napisał(a): tak myślę, z tym że osobliwość nie ma grawitacji, osobliwość to punkt w którym gęstość materii jest nieskończona i rozbłysk skoro zniknął za horyzontem tzn. że go nie było bo nie mamy o nim informacji.

Moją wypowiedzią chciałem nawiązać do tej, tzn skoro osobliwość nie ma grawitacji tooo, co ma? :p
Odpowiedz
Video 
Juno

Z niesamowitą muzyką. 

Źródło: http://kosmonauta.net/2017/06/niesamowit...z-jowisza/
[Obrazek: p0nJHNW.png] 
Odpowiedz