Hellion - kosmiczny survival
(28.02.2017, 10:19 UTC)Varlus napisał(a): W początkowym scenariuszu, korytarz ze śluzą (który osobno dryfuje) ma dwa końce, A - Airlock, B - standardowe połączenie.
Statkiem można tylko zadokować do A - Airlocka, końcówkę B podłącza się do modułów.
Wybór końcówki, który chcemy podłączyć wybiera się klawiszem "R" podczas kierowania RCS na module.

Wybór obiektu, IMHO idiotyczne że też T i momencie zabawy RCS kontrola skafandra nie jest izolowana, i połączeń w obu obiektach ogarnąłem bez problemu choć potrafi sypnąć bugami i tylko relog pomaga. Dobrze że przynajmniej czasem działa podświetlenie wybranego złącza modułu docelowego, choć przydała by się jakaś mapa/schemat z podświetleniem złącza którym operujemy żeby np przy module typu krzyżak z 6 złączami się nie pogubić Biggrin
Ale poraża mnie logika, i bezpieczeństwo, że można zestawiać tylko śluzy ze śluzami i zwykłe połączenia ze zwykłymi. Prowadzi to do sytuacji gdzie zwykłe przyłącze z próżnią podłączamy do drugiego z atmosferą bez możliwości stopniowego wyrównania ciśnień między nimi co zazwyczaj kończy się szarpnięciem i rzutem astronauty o twardą powierzchnię Smile Także po złożeniu 3 pierwszych puzzli ze statku można jedynie wyjść przez moduł krio doprowadzając w nim do próżni. Druga opcja to wykorzystanie statku i jego chwytaka ale nie wiem jak się zwalnia moduły. Wtedy miedzy statkiem a modułem krio trzeba spacerować w przestrzeni używając obu śluz.

Robinus wpadnę na TS choć ja to tam niby jestem ale więcej mnie nie ma Wink
...intrygujący jak łechtaczka w miejscu pępka...

[Obrazek: image.php?u=46096&type=sigpic&dateline=1446680040]
Odpowiedz
Dlatego powinno się korytarz ze śluzą przyłączyć do modułu z lodówkami i wychodzić przez airlocka (wtedy nie wypróżniamy powietrza a używamy śluzy z kompresją/dekompresją ; ewentualnie dokujemy bezpośrednio statkiem do tej śluzy Biggrin
Ten, który powstał...
...nigdy nie umarł.
Odpowiedz
Tak - tę latającą w lokacji początkowej śluzę można podłączyć do większego modułu stacji (z lodówkami) dwoma końcówkami - albo śluzą, albo zwykłym łączem (co zaowocuje przyjemną śluzą do wychodzenia).

Moduły rozłącza się wajchami obok drzwi (DOCKING CONTROL) - "PULL TO UNDOCK" (uwaga - zielone światło to gotowe do oddokowania). Trzeba to zrobić po odbu stronach.
Wyjątkiem jest grappling w statku - na razie można go jedynie odłączyć ciągnąc taką wajchę w module, który jest do statku dołączony. Statek ma dostać dopiero opcję odłączania tego co ciągnie za sobą.
Odpowiedz
(28.02.2017, 12:00 UTC)Varlus napisał(a): Dlatego powinno się korytarz ze śluzą przyłączyć do modułu z lodówkami i wychodzić przez airlocka (wtedy nie wypróżniamy powietrza a używamy śluzy z kompresją/dekompresją ; ewentualnie dokujemy bezpośrednio statkiem do tej śluzy Biggrin

No wiadomo ale póki co nie idzie na początku podłączyć statku do lodówek a do nich airlock'a... chyba że coś zamotałem.

(28.02.2017, 12:17 UTC)Robinus napisał(a): Tak - tę latającą w lokacji początkowej śluzę można podłączyć do większego modułu stacji (z lodówkami) dwoma końcówkami - albo śluzą, albo zwykłym łączem (co zaowocuje przyjemną śluzą do wychodzenia).

Moduły rozłącza się wajchami obok drzwi (DOCKING CONTROL) - "PULL TO UNDOCK" (uwaga - zielone światło to gotowe do oddokowania). Trzeba to zrobić po odbu stronach.
Wyjątkiem jest grappling w statku - na razie można go jedynie odłączyć ciągnąc taką wajchę w module, który jest do statku dołączony. Statek ma dostać dopiero opcję odłączania tego co ciągnie za sobą.

Przed zwolnieniem zaczepów drzwi są zamknięte, niestety kiedy zwalniam drugą blokadę następuje dekompresja... da się jakoś zwolnić zaczepy żeby ze zwykłych złączy nie uciekała atmosfera?

Czy poza stabilizacją obrotu RCS jest jakiś hamulec czy trzeba ręcznie i na oko wyhamowywać żeby nam dorobek życia nie odpłynął?
Można jak w KSP wepchnąć jakiś obiekt na orbitę planety i jak to zrobić żeby wiedzieć że prędkość jest odpowiednia?
...intrygujący jak łechtaczka w miejscu pępka...

[Obrazek: image.php?u=46096&type=sigpic&dateline=1446680040]
Odpowiedz
(28.02.2017, 13:36 UTC)Shamoth napisał(a): Przed zwolnieniem zaczepów drzwi są zamknięte, niestety kiedy zwalniam drugą blokadę następuje dekompresja... da się jakoś zwolnić zaczepy żeby ze zwykłych złączy nie uciekała atmosfera?

Czy poza stabilizacją obrotu RCS jest jakiś hamulec czy trzeba ręcznie i na oko wyhamowywać żeby nam dorobek życia nie odpłynął?
Można jak w KSP wepchnąć jakiś obiekt na orbitę planety i jak to zrobić żeby wiedzieć że prędkość jest odpowiednia?

Hmmm ja odłączyłem moduł i patrzyłem jak majestatycznie odlatuje w przestrzeń. Działało u mnie bez dekompresji. Ważne, żeby użyć dźwigni do UNDOCKINGU, nie otwierania drzwi. Łatwo o pomyłkę - może w tym problem?

Było przez chwilę coś takiego jak "Match Velocity", ale to wyłączyli bo kiepsko działało. W każdym razie będzie (pojawia się nawet komunikat jak odpowiednio się zbliżysz) ale nic nie robi.

Prędkością orbitalną zajmuje się komputer. Jak skaczesz to zawsze na jakąś orbitę (albo orbitę obiektu (asteroidy, szczątków) albo "custom orbit", którą wcześniej sam ustalasz. Parametry "custom orbit" zmieniasz klikając na odpowiedni i przeciągając myszą góra-dół.

A dzisiaj znalazłem takie cudeńko do rozbudowy stacji. Można zrobić owalną bazę!
Niestety wracając do bazy bug pozbawił mnie dorobku...

[Obrazek: roGFDiw.jpg]

EDIT:

Jeszcze trochę info od devsów wyłapanych ze streamów:
Trochę  NIEZŁYCH NEWSÓW!

Odpowiedz
PATCH 0.1.4!

http://steamcommunity.com/app/588210/dis...382739512/

Odpowiedz
(01.03.2017, 11:11 UTC)Robinus napisał(a): PATCH 0.1.4!

http://steamcommunity.com/app/588210/dis...382739512/

W ciagu 10 minut zaktualizuje serwer, jak ktos moglby sprawdzic czy dziala za 10 minut bo jeszcze jestem w pracy.
Odpowiedz
(01.03.2017, 11:13 UTC)Qasz napisał(a): W ciagu 10 minut zaktualizuje serwer, jak ktos moglby sprawdzic czy dziala za 10 minut bo jeszcze jestem w pracy.
Zaktualizowałem grę i wszedłem na serwer czyli działa ...
[Obrazek: ICnDx3E.png]
Odpowiedz
(01.03.2017, 11:45 UTC)Dako napisał(a):
(01.03.2017, 11:13 UTC)Qasz napisał(a): W ciagu 10 minut zaktualizuje serwer, jak ktos moglby sprawdzic czy dziala za 10 minut bo jeszcze jestem w pracy.
Zaktualizowałem grę i wszedłem na serwer czyli działa ...

Dzieki za info!
Odpowiedz
Aaaa ale reset był? CONTINUE mi nie działa.
A tak chciałem Assarinowi bazę popsuć... Smile

NOWY START wskoczył OK.

EDIT:
Uuuu włączyli HARD MODE (początek już nie jest cały "zielony"...)
Odpowiedz