10.01.2019, 13:33 UTC
Ja się zastanawiam nad przesiadką z 1080Ti na 2080 albo nowego Radeona VII. Bardziej niż o wydajność, chodzi mi o kupienie mniejszej karty, bo mój Palit GameRock jest za duży i obudowa ITX NCase M1 się nie domyka ;P
|
AMD Radeon VII i Ryzen trzeciej generacji zapowiedziane
|
|
10.01.2019, 13:33 UTC
Ja się zastanawiam nad przesiadką z 1080Ti na 2080 albo nowego Radeona VII. Bardziej niż o wydajność, chodzi mi o kupienie mniejszej karty, bo mój Palit GameRock jest za duży i obudowa ITX NCase M1 się nie domyka ;P
10.01.2019, 13:35 UTC
Czyli będziesz się pozbywał swojego 1080??? To daj znać, wolę moc niż ray tracing to się może dogadamy
10.01.2019, 14:13 UTC
(10.01.2019, 13:35 UTC)DevoloPL napisał(a): Czyli będziesz się pozbywał swojego 1080??? To daj znać, wolę moc niż ray tracing to się może dogadamy Obecnie jestem w UK, pewnie w ciągu mniej więcej miesiąca będę w Polsce. Przed wylotem dam znać, jeśli się zdecydujesz to zabiorę kartę do Polski i wyślę .
Ostatnio media branżowe trąbią o tym, że RTX 2080 zniszczy Radeona VII jak "obrońcy tytułu każdego z pustą głową", cytując Eldo.
https://hothardware.com/news/nvidia-ceo-...radeon-vii Szczerze, jako fana i użytkownika Linuxa, nie pozostaje mi odpowiedzieć na ten jakże spodziewaną odpowiedź CEO konkurencyjnej firmy, w odpowiedni sposób. Cytując Ojca Kernela
10.01.2019, 16:34 UTC
W zasadzie to nawet Vega64 była całkiem wydajna... Jeżeli gra była napisana w Vulkanie
.
10.01.2019, 16:44 UTC
Ja tam jestem zdania, ze nie ma sensu wkładać czerwonej, ani zielonej pelerynki. Korporacje rządzą się swoimi prawami. Czy to AMD czy Nvidia, czy Intel, wszystkie wydoją nas do ostatniego grosza bez najmniejszych skrupułów. Trzeba po prostu kupować najbardziej dla nas opłacalne przedmioty, kierując się nie uczuciami czy sympatiami a zdrowym rozsądkiem, własnymi potrzebami i grubością portfela
Fortuna toczy się kołem. Pod kołem to pojąłem.
A kiedy strzyżesz owieczki, opowiadaj im bajeczki. ![]()
10.01.2019, 21:40 UTC
Wypowiem się tylko na temat kart graficznych. Niestety pod kątem gier NVIDIA chyba walkę kart wygrała już w przedbiegach. Spójrzmy chłodnym okiem - mamy 2 karty: RADEON VII - wydajnościowo porównywalny z 2080, cena kart IDENTYCZNA, ale:
- 2080 już jest jakiś czas na rynku, sterowniki są coraz bardziej dopracowane, sama karta powoli wychodzi z problemów "wieku dziecięcego". R7 został dopiero zapowiedziany, są jakieś pierwsze benchmarki, ale porównujące je z poprzednią generacją radeonów. Ciężko też uznać wykresy z prezentacji R7 jako miarodajne. Dopiero niezależne testy pokażą, czy rzeczywiście jest o co kruszyć kopie - 7nm w R7 a 14 w 2080 - to bardziej "chłyt marketingowy" - bo co z tego, jeśli ilość pożeranych wattów jest większa w R7, a wydajność taka sama? Gdzie tu oszczędność, gdzie tu power? - 16GB szybkiej pamięci HBM vs RT i DLSS - nie przeczę, HBM robi na mnie wrażenie, w przyszłości może się przydać - do tekstur, do zadań pro. Niemniej NVIDIA zadbała o wsparcie dla swoich nowych technologii, niech nawet RT zaginie w odmętach historii, to DLSS zaczyna wyglądać świetnie. I nie powiem, 2060 z RT wydaje się być naprawdę fajną propozycją, by sprawdzić, z czym to się je - mimo narzekań, że dopiero co wchodząca technologia działa różnie. Może RT przepadnie jak PhysiX albo dziwnie działające HairWorks, ale IMO ma potencjał. - Opłacalność - IMO już teraz bardziej opłaca się kupić 2080, jeśli ktoś nie ma 1080, czy nawet 980. Ale tuż za rogiem jest 1180, która ma być pozbawiona RT, ale wydajnością ma przypominać 2080. Myślę, że właśnie do 1180 można będzie porównywać R7 - tylko cenowo pewnie będzie knockout. Wydaje mi się, że AMD ma trochę w nosie pogoń za NVIDIA. Ma swoich zapaleńców, wielkie kontrakty i właściwie JESZCZE może sobie odpuszczać. Nie liczę na to, że w najbliższym czasie podejmie walkę o najwydajniejsze segmenty, ale może zaskoczy czymś ze średniej i niższej półki - choćby cenowo, budżetowo. Osobiście czekam też na intela, który podjął na razie rękawicę bez zdradzania szczegółów. Zobaczymy, co z tego wyniknie.
10.01.2019, 22:18 UTC
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 10.01.2019, 22:18 UTC przez Kyokushin.)
Używane 1080ti zamiecie obie te karty. Ta sama wydajność, niemal połowa ceny
![]() Sytuacja na rynku GPU to jakiś żart.
11.01.2019, 08:36 UTC
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 11.01.2019, 08:45 UTC przez kris750PL.)
Jakieś tam niby testy w 26 grach są udostępnione - ale chyba w 4K ta karta była testowana
bo jak tak porównuję do 1080TI w 2K to nie widzę żadnej konkurencji, a niby porównywalna z 2080, poczekać trzeba na kolejne testy, ale brak RT to mnie zdziwiło - nowa karta ale bez nowych funkcji, rynek zweryfikuje w tej chwili 580 z 8GB są poniżej 1000zł lada dzień 2060, 1180 ? będzie w czym wybierać
11.01.2019, 12:56 UTC
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 11.01.2019, 12:58 UTC przez SirAsgard37.)
Dodam tylko z mojej strony
ze RTX -y maja problemy z pamięciami i producent dlugo to ukrywał .Cena wygórowana a jakość licha zreszta każdy sam wybierze .Dla mnie osobiście ray tracing to niepotrzebna kupa, wnosi tyle co nic dla graczy .O ile jest ktoś komu to naprawde będzie potrzebne aby wydać tyle kasy.
ECH MECH TACH PECH
![]() |
|
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
|
| Podobne wątki | |||||
| Wątek: | Autor | Odpowiedzi: | Wyświetleń: | Ostatni post | |
|
|
AMD Navi 3080, 3070, 3060 | ShiMan | 7 | 1,735 |
27.05.2019, 10:57 UTC Ostatni post: ShiMan |