LORE Raxxla
Raxxla is coming ?

25 APR 3305
Ship Stolen from Starport

(Tłumaczenie przez Google)

Statek niezależnego pilota został skradziony z hangaru gwiezdnego w systemie Vega.

Właściciel statku, komandor Bjorn Lennox, powiedział Vox Galactica:

„Zadokowałem mojego Diamondback Explorera w Fort Dixon w celu rutynowej konserwacji i skorzystania z krótkiej przerwy po głębokiej eksploracji kosmicznej. Kiedy wróciłem na lądowisko, odkryłem, że hangar jest pusty, a mój statek zaginął!

Starport wydał oświadczenie od szefa ochrony Misaki Sanders:

„Nie jesteśmy w stanie wyjaśnić, w jaki sposób złodziej zdołał przejąć kontrolę nad naszą siecią bezpieczeństwa, uzyskać dostęp do zadokowanego i zapieczętowanego statku i unieważnić kontrole autoryzacyjne, aby wylecieć ze stacji bez przeszkód”.

„Zaalarmowano pobliskie systemy i zbieramy przewody, aby wytropić skradziony statek. W międzyczasie prowadzimy dochodzenie w sprawie tego, w jaki sposób mogły wystąpić te naruszenia protokołów portów dokujących. ”

03 MAY 3305
Docked Ship Thief Identified

Zidentyfikowano osobę odpowiedzialną za kradzież zadokowanego Diamondback Explorer w systemie Vega.

Szef ochrony Fort Dixon, Misaki Sanders, powiedział mediom:

„Ustaliliśmy, że statek komandora Bjorna Lennoxa został skradziony przez technika statku kosmicznego, który najwyraźniej działał sam, bez wsparcia”.

„Technik, Gan Romero, pracował w Fort Dixon jako członek ostatnich jedenastu lat. Ma stabilne życie rodzinne z żoną i trójką dzieci, bez rejestrów karnych”.

„Chociaż praca Romero dała mu dostęp do lądowisk, nie wyjaśnia jego zdolności do omijania protokołów ochrony statku lub uruchamiania autoryzacji. Musimy jeszcze określić jego motyw lub cel.”

„Zakres naszego dochodzenia rozszerza się i mamy nadzieję, że wkrótce dowiemy się więcej”.

11 MAY 3305
Ship Theft Mystery Deepens

Tajemnica nadal otacza Gana Romero, technika statku kosmicznego, który samodzielnie ukradł zadokowany statek w systemie Vega.

Żona Romero, Lara, zgodziła się na wywiad z Vox Galactica:

„Nie mam zielonego pojęcia, dlaczego Gan zabrał ten statek, ani jak mu się udało. To całkowicie dla niego nie w porządku. Nie jest naprawdę impulsywny ani nawet ambitny. Zawsze był typem praktycznym, dlatego ożeniłem się z nim. Nie mogę uwierzyć, że zrobiłby coś takiego. ”

„Czy zachowywał się dziwnie? Cóż, coś było w umyśle Gana ... Chyba można powiedzieć, że ostatnio był rozproszony. Przyłapałem go kilka razy na wpatrywaniu się w przestrzeń. A jego sen był zakłócony przez intensywne sny, chociaż nigdy nie chciał o nich rozmawiać ”.

„Dzieci pytają, kiedy ich ojciec wraca do domu. Mam tylko nadzieję, że służby bezpieczeństwa Fort Dixon znajdą jakieś wyjaśnienie tego wszystkiego i przyprowadzą Gana do domu. ”

Ciekawe komandor Bjorn Lennox wraca z eksploracji po czym ktoś kradnie jego statek?
Może technik Gana Romero podczas rutynowej konserwacji statku znalazł coś czego nie powinien?
Czy narkotyk nazywany „Hexedit” (Najpierw zabija twoje wspomnienia, a potem cię zabija) naprawdę istnieje i został ponownie użyty?
Ale przez kogo i dlaczego?

Czekam na dalszy ciąg historii Biggrin
[Obrazek: 36772.png]
Odpowiedz
Tak jakoś mi się przypomniało, że któraś z bardziej wpływowych postaci w galaktyce wspominała kiedyś coś o szpiegach obcych ras. Może technik był uśpionym agentem. Z racji na zawód miał z grubsza nieskrępowany dostęp do statków. W logach ze statku mogło znaleźć się coś co było jego "trigger word".
Ciekawe jak dalej rozwinie się ta konspiracja. Tyle pytań....  Huh

[Obrazek: giphy.gif]
Odpowiedz
Znalazłem
[Obrazek: 59913066_2198563623523365_65152132004372...e=5D714C6C]

[Obrazek: 59848129_2198563596856701_74251038431610...e=5D59AB92]
Odpowiedz
A szukacie czegos zwiazanego z mitologia grecka lub rzymska (gdzies mi sie o oczy obilo?)? Bo tak sobie latam po generation shipach i wiekszosc jak nie kazdy ma jakas mitologiczna nazwe.
Odpowiedz
(13.05.2019, 20:34 UTC)Kuba Wolf napisał(a): A szukacie czegos zwiazanego z mitologia grecka lub rzymska (gdzies mi sie o oczy obilo?)? Bo tak sobie latam po generation shipach i wiekszosc jak nie kazdy ma jakas mitologiczna nazwe.

Z wyjątkiem Zurary chyba. Z tego co mi się wydaje, nazwana została na cześć portugalskiego kronikarza zajmującego się ich wielkimi odkrywcami. Dlatego też, od jakiegoś czasu czytam o samym Zurarze i Henryku Nawigatorze oraz jego następcach. Skupiam się szczególnie portugalskich odkryciach w okolicach przylądka Bojador (długo by tłumaczyć czemu akurat tam), z którego (wg. legendy) przywieziono sześciolistną roślinę w postaci róży Św.Marii.

Swojego czasu b.dużo czytałem też o mitologii Majów - zaczęło się od tego, że zastanawiałem się, co to właściwie jest Xibalba, do której mnie ciągle ciągnie. Czytając o Xibalbie w ich mitologii (to ich świat zmarłych, odpowiednik Hadesu), znalazłem sporo "jakby dziwnie znajomych" rzeczy przypominających niektóre informacje z kodeksu (sześciokąty, szóstki,różne próby dla odważnych i nie tylko). Wertując lektury dalej, wydawało mi się kiedyś także, że znalazłem coś na kształt mapy. Można ją znaleźć np. w angielskojęzycznych wpisach na wikipedii na temat Xibalby czy wyobrażeniu Drogi Mlecznej i Wielkiej Szczeliny wg. Majów.  

Fałszywy trop, czy nie - osobiście mam zacięcie do historii (studiowałem ją nawet przez rok, ale przerwałem ze względu na stan zdrowia) i nawet jeśli wszystko powyżej sobie zmyśliłem, to przynajmniej mam interesujące lektury.

O Majach polecam mimo wszystko poczytać - można się dowiedzieć fantastycznych rzeczy (np. w temacie ich wiedzy na temat astronomii), a jak ktoś lubi wątki sajensfikszonowo-spiskowe (np. o tym, że rzekomo odwiedzali ich przybysze z innych planet), to też znajdzie tam coś dla siebie.
"Dobrze jest, psiakrew, a kto powie, że nie, to go w mordę!" - Witkacy

Odpowiedz
Zurara jest daleko i chyba jest zwiazana z Dynasty Expedition choc z tego co przesliznolem sie po powierzchni tej wiedzy, to sama DE moze byc powiazana z Raxxla. Mi bardziej chodzi o te Generation Shipy w Bance ktore wylecialy przed era FSD.
A w sprawie osmego ksiezyca to wszyscy sie fixuja na szukanie gazowego giganta a przeciez to moze byc jakas zimna gwiazda tak jak np HR 2351 4 ma w sumie 8 satelitow.
Odpowiedz
(14.05.2019, 15:32 UTC)Kuba Wolf napisał(a): Zurara jest daleko i chyba jest zwiazana z Dynasty Expedition choc z tego co przesliznolem sie po powierzchni tej wiedzy, to sama DE moze byc powiazana z Raxxla. Mi bardziej chodzi o te  Generation Shipy w Bance ktore wylecialy przed era FSD.

A to przepraszam.

Też zwracałem uwagę jak się zwą ale nigdy nie spotkałem się z żadnym (poza nazwami) punktem zaczepnym, który mógłby przypiąć je do czegoś większego i konkretniejszego. Jedyna ciekawostka na jaką kiedyś natrafiłem, to Generation ship Odysseus w systemie Ross 859 (orbituje wokół planety B 1.) Ludzie analizujący kodeks słowo po słowie zakładją, że zdjęcie przy kodeksowym zapisie o Dark Wheel to właśnie ten statek.

(Zestawiali zdjęcia wszystkich znalezionych dotąd megashipów i twierdzą po typie pobliskiej gwiazdy, że to nie może być nic innego. Pytanie jednak brzmi: Czy devsi po prostu nie wzięli sobie do tego codexu byle screena?).

Co prawda powyższe tyczy się bardziej DW niż Raxxli, ale czort go tam wie czy to też nie jest powiązane.

Odpowiedz
Historia technika się rozwija

17 MAY 3305

A journal maintained by Gan Romero, the technician responsible for stealing a docked vessel from a starport hangar, has been discovered.

Security Chief Misaki Sanders gave this statement from Fort Dixon:

“We have thoroughly investigated Romero’s background to establish a motive for the theft and how it was accomplished. Our only lead is a series of encrypted voice logs that he deleted shortly before the hijack.”

“Our analysts have recovered a few fragments of these recordings, which appear to have been part of a dream journal. In them, Romero makes repeated mention of seeing ‘an area of space,
not black but radiant…glowing like heaven,’ and being called by ‘voices that didn’t come from anything with a body’.”

“Medical experts have proposed that Romero’s recordings, along with his recent distracted behaviour, may be symptoms of an undiagnosed dissociative disorder. If true, Romero was likely acting upon dream delusions when he stole the ship. At present, our investigation has not yielded anything more substantial.”

Jak wspomina w swoim dzienniku snów, widział promieniujący skrawek kosmosu. Pewnie jakaś mgławica albo nieodkryta wcześniej anomalia. Ciekawe jak się to rozwinie. Nie ukrywam, że będę trochę rozczarowany, jeśli okaże się, że facetowi po prostu odbiła palma.
Odpowiedz
Moze chodzic jeszcze o jakis charakterystyczny obszar, gdzie mamy sporo b.jasnych gwiazd. Mglawice sa tak przetrzepane, ze ciezko w nich trafic nawet na planete, ktora nie jest jeszcze zmapowana Wink

Odpowiedz
Obrazek z statkiem na tle gwiazdy tauri to również może być 8 gwiazda z kolei,orbitująca wokół tej największej. Spekulacji jest wiele, ale odnalezienie Raxxli jest na ta chwile prawie niemożliwe.
Odpowiedz

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości