Poważne Plądrowanie Galaktyki. Czyli o tym, że warto mieć głupie marzenia.
Z niemałym żalem powoli szykuję się w drogę powrotną do cywilizacji. Czas zrobić jakieś większe podsumowanie systemu i jego okolic gdzie przesiaduję już 12 dni.

System Prae Flyuae XN-B d467 bo o nim będzie mowa leży po przeciwnej stronie galaktyki na początku Ramienia Perseusza. Można też powiedzieć, że znajduje się na obrzeżach jądra galaktyki. Oddalony jest od HR-ki o 38.607 ly. Koordynacje: [-2795 : -660 : 38620]

Mapa galaktyki. Moja trasa i miejsce znalezienia systemu z jowiszowym ziemniakiem.

Prae Flyuae XN-B d467 to układ pojedynczy z główną i jedyną gwiazdą typu F. Gwiazdy tego typu są nieco cieplejsze od tej, która świeci w Układzie Słonecznym (tam jest typu G). Moja F-ka ma masę 1,6 masy Słońca i jest od niego gorętsza (7.149,00 K do 5.778,00 K Słońca). Jest za to dużo młodsza i ma 1.179 miliona lat (Słońce 4.792 miliony lat).

[Obrazek: eFUM3Yi.jpg]
Orbity głównych planet w systemie. Można zauważyć jak wszystkie są równo koliście ułożone. Żadnych wyraźnych odchyleń kształtów i położenia. Widać trzy orbity najbliższe gwiazdy i ostatnią najdalszą. Pomiędzy powinny być jeszcze dwie orbity, ale nie pokazują się (nie wiem czy to bug czy celowo bo to są orbity tych planet podwójnych).

W odległości 0,59 AU (~300 ls) gwiazdę otacza pierścień, który ma masę 54 mas ziemskiego księżyca. Jest to pierścień typu Metal Rich. Jest to taki sobie średniej wielkości pierścień. Wokół tego typu gwiazd spotykałem i dużo mniejsze i dużo większe.

[Obrazek: roXiqTl.jpg]

Wokół gwiazdy orbituje łącznie 38 ciał niebieskich. W tym 8 głównych, a reszta to ich księżyce (30). W głównym „ciągu” znajduje się tylko jedna planeta skalista (high metal kontent), a pozostałe to gazowe giganty. Zaś wszystkie księżyce za wyjątkiem jednego są typu Rocky Body. Tan jeden wyjątek to oczywiście mój jowiszowy ziemniak, mój Graal czyli Earth-like.

Najbliższą gwiazdy planetą jest gazowy gigant typu III. Ma niebieska barwę i nie ma pierścieni. Jest trzecią co do wielkości planetą w układzie z masą 1.206 masy Ziemi. Oddalona jest od gwiazdy o 911 ly.

[Obrazek: XDXDRRl.jpg]

Wokół giganta krąży 6 księżyców Rocky Body o masie nie przekraczającej 0,002 masy Ziemi. Księżyc najbliżej wyróżnia się spośród reszty bo ma własną atmosferę Sulphur Dioxide – dwutlenek siarki. Pozostałe nie dorobiły się atmosfery i są bliźniaczo do siebie podobne. Na tym pierwszym powstała atmosfera może z tego powodu, że jako jedyny nie jest Tidal Locked.
Na księżycach panuje temperatura od 288K do 313 K (14-39 stopni C) czyli całkiem przyjazna człowiekowi.
Na księżycach A, D i E skaner wykrył ślady wulkaniczne: A - rocky magma volcanism, D i E – silicate voapour geysers.

cdn...

Przy okazji tak mnie zastanawia jak to jest z Tidal Locked i ciałami podwójnymi tak jak w przypadku księżyców D i E. One są Tidal Locked do gazowego giganta czy do siebie nawzajem?
Odpowiedz

Wiadomości w tym wątku
RE: Poważne Plądrowanie Galaktyki. Czyli o tym, że warto mieć głupie marzenia. - przez Arnul - 31.05.2017, 10:07 UTC