Poważne Plądrowanie Galaktyki. Czyli o tym, że warto mieć głupie marzenia.
Kolejna odsłona maltretowania lodowej pyrki :Smile

Ano pozostawiłem sobie statek nad planetą na kilkanaście godzin aby zobaczyć jak zmieniła się pora dnia/nocy. I nic, żadnej różnicy! Linia dnia i nocy nie przesunęła się ani trochę.
Zabrałem się za skomplikowane obliczenia
[Obrazek: FG89twz.jpg]
i już chyba wiem dlaczego.

Ziemniak jest "tidally locked", ale że orbituje wokół gazowego giganta to wobec niego jest zawsze obrócony tą samą stroną.

Na screnie podkreśliłem elementy, które wg mnie mają wpływ na to jak wygląda sprawa dni i nocy.

[Obrazek: rCoWH4D.jpg]

Podsumowując:
- Earth-like zatacza pełen obrót wokół jowisza w 99,6 dnia - w przybliżeniu 100 dni
- Earth-like kręci się wokół własnej osi z prędkością 99,6 dnia - stąd jest Tidally locked.
- Rok jowisza trwa 1457 dni

Czyli:
Ziemniak wykona 14,5 pełnych obrotów wokół jowisza w trakcie kiedy jowisz wykona jeden pełny obrót wokół gwiazdy - nie mam pojęcia jaki to może mieć wpływ na dzień/noc czy pory roku,
Jak na Ziemi średnio dzień i noc trwają po 12 godzin, to na Ziemniaku dzień i noc trwają po 50 dni ziemskich (dlatego nie zauważyłem żadnej zmiany - musiałbym czekać kilka dni na jakieś tam przesunięcie linii dnia i nocy).

Mam nadzieję, że dobrze to wykoncypowałem.

Jeżeli tak jest jak napisałem to ciekawe jak dostosowało się życie na planecie do takiego cyklu dobowego. 25 dni w pełnym słońcu, potem 25 dni zmierzchu, 25 dni nocy i 25 dni świtu Smile

I jeszczwe inna sprawa, która mi wyszła w trakcie babrania się w liczbach i tidally locked. Okazuje się, że ziemniak orbituje wokół jowisza zupełnie na opak od pozostałych 4 bliższych księżyców. Tzn. te bliższe orbitują wokół równika gazowego giganta (czyli tak jak jego pierścienie) - dlatego małe szanse aby zrobić fajną fotkę pierścieni z tych księżyców. Natomiast Pyrka jest nieposłuszna i orbituje prawie idealnie wokół biegunów jowisza (doszedłem do tego jak włączyłem sobie linie orbit w prawym panelu i oddaliłem się trochę od planety). Ucieszyło mnie to bo dzięki temu będzie można z powierzchni Ziemniaka podziwiać pierścienie gazowego giganta z różnych stron (także w pełnej krasie od góry).

Screeny linii orbit:
[Obrazek: aTYTasK.jpg]

[Obrazek: 6xb7njb.jpg]
Na tym screenie widać dokładniej układy orbit. Pierwsze 4 są takie same i pokrywają się z orbitami pierścieni, natomiast ostatnia orbita Earth-like jest dokładnie "wygięta" o prawie 90 stopni.

Teraz akurat pierścieni jowisza prawie nie widać z powierzchni, ale wg. moich obliczeń za 23 dni będzie można je podziwiać z Ziemniaka w pełnej krasie i robić fajne słit-focie.

[Obrazek: J08vxJk.jpg]
Tak wyglądał gazowy gigant przedwczoraj.

[Obrazek: KZ8E3YJ.jpg]
A tak wygląda dzisiaj - już wychodzi z fazy nowiu, a za 23 dni będzie w pełni Smile
Odpowiedz

Wiadomości w tym wątku
RE: Poważne Plądrowanie Galaktyki. Czyli o tym, że warto mieć głupie marzenia. - przez Arnul - 22.05.2017, 18:24 UTC