Poważne Plądrowanie Galaktyki. Czyli o tym, że warto mieć głupie marzenia.
(21.05.2017, 13:33 UTC)GutenbergPL napisał(a): Być może, krążyła po robicie gwiazdy, z "zielonej strefie", a została wybita ze swojej orbity przez....
Gazowy gigant, dysponujący sporą grawitacją, przechwycił Gralla i uczynił z niego swój księżyc.

PS Nie mówię że to Thargoidzi, ale to Thargoidzi. Biggrin

A nie odwrotnie? Tzn. Gdzieś na obrzeżach systemu powstała lodowa planeta, która tułała się tam ciemna i zimna do czasu, aż z jakiegoś powodu (tylko jakiego?) przechwycona została grawitacją gazowego giganta, który był właśnie w "zielonej strefie". A po przechwyceniu to już poszło i na tej lodowej pustyni pojawiła się przyjazna atmosfera, a potem rośliny i zwierzęta.

Dorzuciłbym do tego jeszcze inną teorię, bo jak sięgnąłem pamięcią wstecz to dosyć często w odwiedzonych systemach pojawiał się następujący układ ciał niebieskich:

Gwiazda ------coś tam ------- coś tam-------Gazowy Gigant----- itd.
                                                                    - mały kamienny/lodowy księżyc
                                                                    ...
                                                                   - lodowy księżyc ale większy od tych wcześniejszych i na dodatek często z pierścieniem

Tak na szybko przeszukałem odwiedzone systemy i jest trochę tego:

A dwa tygodnie przed znalezieniem ziemniaka, trafiłem na identyczny układ planet tylko z water worldem na końcu.

Stąd teoria, że na początku zestaw ten (jowisz+księżyce) wyglądał podobnie i na końcu był zwyczajny Ice World, ale potem coś się stało, że zrobiło się cieplej (nie wiem: gwiazda zaczęła lepiej grzać albo jowisz jakoś zbliżył się do niej). No a jak zestaw znalazł się w "zielonej strefie" to Ice World sam się terraformował w earthlike.

A skoro ice word może zmienić się w earthlike to ciekawe czy istnieją terraformowalne ice worldy?

----
Wrzucam jeszcze screen całego systemu bo wcześniej jakoś to przeoczyłem.

[Obrazek: jL7UfRb.jpg]
Poszalałem i przeskanowałem prawie wszystko. Na stempelki dla innych zostawiłem ostatniego gazowego giganta i jego księżyce.
Odpowiedz

Wiadomości w tym wątku
RE: Poważne Plądrowanie Galaktyki. Czyli o tym, że warto mieć głupie marzenia. - przez Arnul - 21.05.2017, 19:52 UTC