Militarne itp.
Nie, bo by się nie dało włożyć kija w mrowisko. Sam temat ciekawy i też w zakresie moich zainteresowań. Jest to jednak temat z tych, które należy traktować poważnie i nie ma miejsca na heheszki. Zwłaszcza jak, mają się pojawiać info nie tylko na temat samego uzbrojenia, ale i wydarzeń wojennych, tak jak w poście na dzień dobry.
Zauważcie, jak zmieniła się doktryna wojenna od tego czasu i jak Amerykanie obecnie reagują na przypadki ostrzelania baz, np. w Iraku albo Afganistanie. Nie pozwalają sobie już na takie fajerwerki. Za każdym razem wysyłana jest grupa mająca za zadanie przechwycić strzelca i tylko, jeżeli został wykryty prowadzi się ostrzał np. moździerzowy konkretnego miejsca. Precyzja jest wskazana, jeżeli nie chce się oglądać takich zdjęć jak powyżej. Chociaż i dziś Amerykanie mają tendencje do tzw. overkill, jak poniżej, gdy pojedynczego, uciekającego bojówkarza dopadł A-10:
https://www.liveleak.com/view?i=2b1_1331765024

Ciekawa jest też historia kryjąca się za pewnymi zdjęciami. Np. tym.
[Obrazek: 1111_vietnam01-1-1000x735.jpg]

Widzimy egzekucję cywila przeprowadzoną przez generała policji Południowego Wietnamu.
To jedno z tych zdjęć, które doprowadziły do wizerunkowej katastrofy i przegranej koalicji w Wietnamie.
Mało kto pamięta kontekst tego zdjęcia. Cywil, to nie cywil, to członek specjalnego komanda Vietcongu, które przeniknęło na tereny Południowego Wietnamu i mordowało, często w bestialski sposób, rodziny oficerów policji Południowego Wietnamu. Wojna jest brutalna. I widzimy egzekucję złapanego na gorącym uczynku sabotażysty i mordercy. Zdjęcie jest mocne. Widać nawet kulę wychodzącą z głowy Nguyen Van Lem'a, bo znamy nawet jego personalia. Amerykański fotograf z dumą ogłosił, że "generał zabił strzałem pistoletu Lem'a, a ja strzałem migawki aparatu zabiłem generała.". Oczywiście nie wspomniał, że tego samego dnia z ręki Lem'a zginęło kilkudziesięciu cywili.

A wracając do militariów:
Taka ciekawostka. Precyzja i jakość niemieckiego wykonania (karabinki MP40 wciąż w użyciu):
http://www.thefirearmblog.com/blog/2017/...gun-syria/
Star Citizen kod referencyjny: STAR-7T7J-3QFX
YT: Obywatel Yautja - YouTube
Odpowiedz

Wiadomości w tym wątku
Militarne itp. - przez GieNkoV - 15.05.2017, 11:03 UTC
RE: Militarne itp. - przez Drakkainen - 15.05.2017, 11:06 UTC
RE: Militarne itp. - przez Baton - 15.05.2017, 11:26 UTC
RE: Militarne itp. - przez Yautja - 17.05.2017, 05:56 UTC
RE: Militarne itp. - przez Baton - 17.05.2017, 06:05 UTC
RE: Militarne itp. - przez dasketh - 17.05.2017, 06:30 UTC
RE: Militarne itp. - przez Yautja - 17.05.2017, 06:53 UTC