12.05.2017, 10:03 UTC
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 12.05.2017, 10:11 UTC przez TeddyPanda.)
(12.05.2017, 09:41 UTC)Elll napisał(a):(12.05.2017, 09:08 UTC)TeddyPanda napisał(a): Nie. Opinia ZAWSZE jest subiektywna i to, że podobną ma dużo ludzi nie znaczy, że staje się obiektywna, bo ktoś zawsze może mieć inną i będzie ona RÓWNIE słuszna. Jak to się mówiło? Jedzmy kupę, przecież miliony much nie mogą się mylić?
Obiektywna to jest nauka, np. stwierdzenie, że Ziemia krąży wokół Słońca, bo to nie kwestia czyjejś opinii / czyjegoś zdania - tak po prostu jest i koniec.
Po konsultacji przyznaję ci rację ale nie w ten sposób jak wyjaśniłeś powyżej.
Opinia nie zawsze jest subiektywna. Opinia jest subiektywna wtedy gdy wyraża ją ktoś, kto opowiedział się po którejś ze stron czyli jest związany z danym sporem czy sprawą. Opinia obiektywna natomiast jest wtedy, gdy wyraża ją ktoś niezwiązany ze sprawą.
To że Ziemia krąży wokół Słońca to nie jest opinia (jakakolwiek). To jest fakt.
Robi się offtop. Gdyby coś pisz na pw możemy dokończyć dyskusję na ts
Tego to już kompletnie nie rozumiem.
Nie jest, dlatego jest obiektywna. Bo tylko i wyłącznie FAKTY są obiektywne - albo coś działa, albo nie działa, a nie że ja twierdzę, że coś działa, a ktoś, że nie tak jak w przypadku "recenzowania" Andromedy. Komuś się mogą te poboczne zbierackie questy podobać i nie uważać je za nudne, a ja na odwrót. I kto z nas ma rację?
Idąc Twoim tokiem myślenia powinien przyjść jakiś gostek z zewnątrz i rozstrzygnąć spór, ograć andromedę i stwierdzić, czy te questy są nudne czy nie, co sprawiło by od razu, że opowiedziałby się tak czy inaczej po którejś ze stron wyrażajac swoje subiektywne zdanie
Co by się zmieniło? Nic.Nie ma opinii obiektywnych, opinia jest miarą czyjegoś zdania na dany temat.
Z kolei "obiektywna opinia" najczęściej jest wykorzystywana w taki sposób: "moja opinia jest mojsza niż twojsza bo moja jest OBIEKTYWNA a Twoja nie" co już budzi moją skrajną odrazę i zażenowanie. Zabieg ten jest szeroko wykorzystywany przez osoby chcące dodać wartości swoim tezom
Przeszukaj internet znajdziesz wiele takich ludków.edit. teraz zauważyłem, jak chcesz o tym pogadać to pw