02.05.2017, 10:20 UTC
![[Obrazek: UiOuIXl.jpg]](http://i.imgur.com/UiOuIXl.jpg)
III log pokładowy jednostki TWH Starkiller II (Asp Explorer)
Odległość od Sol: 22598,54 ly
Pomknąłem dalej, w karkołomnej próbie naśladowania antycznych himalaistów. Ostatecznie, gdy przeleciałem już przez HYPUAE SCRUA AA-A H693 (a śladów syna oczywiście nie znalazłem), cóż mógłbym dalej robić?
Właśnie doleciałem do systemu, który roboczo nazwałem sobie Dachem. W tym kawałku Mlecznej Drogi, w sektorach nad Wielkim Anihilatorem, wyżej nie ma już chyba nic. A przynajmniej nic jeszcze nie znalazłem, choć będę jeszcze próbował. Dach znajduje się 2849,5 lat świetlnych nad płaszczyzną Słońca. Rzecz jasna, nie jest to żaden rekord. Krótki rzut oka do bazy danych pozbawił mnie takich złudzeń (szczyt możliwości to obecnie podobno 3173 ly). Nie jestem ostatecznie nad centrum środkowej galaktycznej bańki, tego nabrzmiałego wrzodu wokół Sagittariusa A* w którym zapewne szanse na osiąganie najodleglejszych gwiazd są największe. Nie o to mi zresztą chodziło.
Chodziło mi o to, by stanąć przed tą ścianą czerni, która rozpościera się teraz przede mną, tego całunu ciemności nieskażonego żadnym gwiezdnym światłem...
... i uśmiechnąć się do niej, jak do starego przyjaciela.