20.03.2017, 13:37 UTC
(20.03.2017, 13:25 UTC)Ulpian napisał(a): 7/10 to mało? Moim zdaniem to po prostu "dobra" ocena.
Można by o tym długo mówić i pisać analizując.
7/10 to dobra ocena, jednak patrząc z perspektywy studia, które robi gry AAA, posiada wielomilionowy budżet ta ocena musi być zawodem bo gra aspiruje do 9-10 czyli nie dobrej a wahającej się między rewelacją, a przełomem.
To samo klient wiedząc jakie studio robi grę, jaka kasa włożona jest w jej produkcję i marketing oczekuje więcej niż 7/10. Grę 7/10 może wyprodukować studio typu nie wiem, Techland, puścić ją za 100 zł w dniu premiery i nikt nie będzie o to płakał. Po Bioware czy wszelkich innych studiach, z określoną marką i budżetem z miejsca oczekuje się genialnych gier. Dlatego dobra produkcja (chociaż w moje gusta nie trafia) jaką jest Andromeda zostaje nazywana crapem.
Czy słusznie?
Wydaje mi się, że prawda leży pośrodku. Studio powinno lepiej wykorzystać swój potencjał, a z kolei gracze powinni sobie pograć w coś typu Uriel's Chasm żeby przekonać się jak wygląda gra na 1/10.
Niestety dzisiaj masz albo hejt albo hype. Myślenie zero jedynkowe, bez stanów pośrednich i to nie jest zauważalne tylko w branży gier.